Vreedzaam protest United for Life

Vreedzaam protest United for Life

Venray | United for Life houdt op 18 januari een vreedzame actie in de Grotestraat in Venray. De actievoerders voeren een stil protest tussen 13.00 en 16.00 uur. United for Life voert actie tegen de uitbuiting van dieren, de bedreigingen door klimaatverandering, milieuvervuiling en vernietiging van natuur. Daarnaast promoot de groep de veganistische leefstijl.

Mèlanie Hendriks is een van de actievoerders. De Venrayse zet zich in voor een betere wereld. "Ik ben zelf veganist en had sterk het gevoel dat ik mijn normen en waarden wilde overbrengen op andere mensen. Daarom ben ik aangesloten bij United for Life." Zelf voerde Hendriks pas een keer actie met United for Life. Toch maakte de actie in Helmond veel indruk op de Venrayse. "Een oudere dame passeerde ons twee keer en sprak ons aan. Ze besloot na het gesprek om vegetariër te worden. Dat is toch hartstikke bijzonder. We willen een stukje bewustzijn creëren bij mensen. Alle kleine beetjes helpen."

Dierenmaskers

De protesten van United of Life zijn makkelijk herkenbaar. De groep staat stil in een cirkel en de actievoerders dragen dierenmaskers. In hun handen hebben ze tablets of attributen waarop de uitbuiting van dieren en bedreigingen door klimaatverandering te zien zijn. United of Life voerde eerder al actie in Maastricht, Heerlen en Sittard. De Limburgse actiegroep werd ongeveer een halfjaar geleden opgericht.

"Onze groep bestaat voornamelijk uit Limburgers. We richten ons ook op het zuiden van het land. Elders in Nederland zijn andere groepen aan het werk. Op 4 januari staan we weer in Maastricht. Voor al onze acties vragen we netjes een vergunning aan. We gaan ook geen mensen aan hun jas trekken op straat. Het is een vreedzaam protest en er zijn altijd mensen die wat uitleg willen geven over ons doel."

De actiegroep is herkenbaar aan de dierenmaskers en het stille protest

United for Life zet zich in voor een 'betere planeet'. 'De manier waarop de mens nu leeft, vernietigt deze basis en bedreigt daarmee al het leven', schrijft de actiegroep op haar website.

'Denk aan ontbossing voor landbouwgrond of mijnbouw, schade aan het milieu door bijvoorbeeld de plastic soep en het verlies aan biodiversiteit, onder andere veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen. De mens heeft een enorme invloed op de klimaat ontwrichting die gaande is. Deze ecologische afbreuk brengt ook enorm veel dierenleed met zich mee. Dit moet stoppen. We moeten toe naar een samenleving zonder speciesisme waarin we in balans staan met de aarde. Elk dier heeft recht op een goed leven in vrijheid'.

Acties

United of Life organiseert niet alleen protesten in drukbezochte gebieden. De actiegroep organiseert ook workshops, conferenties en proeverijen. De actievoerders komen samen in marsen zoals de Official Animal Rights. De actiegroep stond nog niet eerder in het centrum van Venray. De actie op 18 januari in de Grotestraat van 13.00 tot 16.00 uur is de eerste.