Max Looman beëindigt met zijn team op zaterdag 25 januari de zaalcompetitie in Venray.
Max Looman beëindigt met zijn team op zaterdag 25 januari de zaalcompetitie in Venray. Foto: Henk Lammen

Max Looman geniet in de zaal

Venray | Met een tweeluik in sporthal De Wetteling in Venray besluiten de hockeyers van Venray op zaterdag 25 januari de zaalcompetitie 2019-2020. Om 14.00 uur is HOD de tegenstander, terwijl HV Weert om 17.00 uur de laatste opponent is in de topklasse. Met nog drie speelronden voor de boeg kan het zaalseizoen nu al niet meer stuk voor Max Looman (22). "Prachtig toch om in de sporthal in Venray het seizoen voor eigen publiek af te sluiten."

Door Henk Lammen

Hij was een jaar of vier toen hij zijn eerste schreden op de hockeyvelden van Venray zette. "Als klein jongetje ging ik altijd al mee kijken. Mijn vader speelde in het eerste, ik liep met mijn 'stickie' in de hand langs de lijn. Samen met Stan (Deeks, red.), Guido (Pop, red.) en Cornfiel (Kroon, red.), die nu in het eerste van Venray spelen, waren we alleen maar aan het hockeyen." Op zijn dertiende werd het talent ontdekt en geselecteerd voor het Limburgs team en het Zuid-Nederlands team. Looman werd uiteindelijk gescout door Oranje Zwart uit Eindhoven waar hij als eerstejaars B-speler aan de slag ging. "Ik heb daar drie jaar in de jeugd gespeeld. Met het eerste meegetraind, op het hoogste niveau van Nederland. De stap naar het eerste team was echter te groot. Het was verstandig om een tussenstap maken. Ik studeerde toen bedrijfseconomie aan de Universiteit in Tilburg. De overstap naar overgangsklasser Were Di, het tweede niveau van Nederland, was eigenlijk heel logisch." Hij beleefde drie goede jaren bij de Tilburgse hockeyclub, maar deed vrijwillig een stapje terug. Hij speelt nu in het vaandelteam van de Bredase hockeyclub BH&BC, in de zaalcompetitie een van de tegenstanders van Venray. Op de openingsdag van de zaalcompetitie gaf Looman meteen zijn visitekaartje af door met Venray gelijk te spelen tegen de Bredase club (5-5). Vier doelpunten kwamen op naam van de Venraynaar. "We hebben aan mijn teamgenoten laten zien dat we in Venray ook een potje kunnen hockeyen. Ik was echt gebrand om te laten zien wat wij kunnen", glundert Looman. Eigenlijk is het vreemd dat een speler voor twee clubs in competitieverband kan uitkomen. "Zaal- en veldhockey zijn twee volledig gescheiden competities. Spelers kunnen dus in de winterstop kiezen om voor een andere vereniging zaalhockey te spelen. Je betaalt ook voor beide competities afzonderlijk contributie", verklaart Max zijn keuze om voor Venray uit te komen.

'We kunnen dit niveau aan'

Ook Stan Bakens maakt dit jaar weer deel uit van de formatie van Cornfiel Kroon sr. Vorig seizoen pakte Venray verrassend de titel in de subtopklasse en speelt nu tegen erkende ploegen als Push, Weert, HOD en Breda. "We hoeven absoluut niet te degraderen. Met dit team moeten we in de middenmoot kunnen eindigen. De eerste wedstrijden hebben aangetoond dat we het niveau ook aan kunnen. Als we ons dit seizoen handhaven, kunnen we daarna verder doorgroeien." De 22-jarige hockeyer geniet van het spelletje in de zaal dat wezenlijk anders is dan op het veld. "Je moet vooral de bal het werk laten doen. Hockeyen in de zaal is ook sneller, vereist meer inzicht, het is vooral een zaak om automatismen en patronen in te slijpen en ruimtes te creëren." In de tweede helft van de veldcompetitie komt Looman gewoon weer uit voor BH&BC. Een terugkeer op het veld bij de Venrayse hockeyclub zit er voorlopig niet in. "Ik studeer nog in Tilburg, heb er vrienden, mijn sociale leven. Venray is nu nog niet aan de orde."