Bart Cox ging naar Colombia om een Maloka te bouwen voor de lokale bevolking.
Bart Cox ging naar Colombia om een Maloka te bouwen voor de lokale bevolking. eigen foto

'Colombia is fantastisch'

Overloon | In de zomer van 2019 besloot Bart Cox (48) uit Overloon de stoute schoenen aan te trekken om later in het jaar naar Colombia te vertrekken. Zijn missie: het bouwen van een Maloka, een traditioneel medicijnhuis voor de lokale gemeenschap, de Embera Chamí stam.

door Henk Lammen

In november voegde Cox, in het dagelijkse leven beroepsbrandweerman, de daad bij het woord en vertrok naar Colombia. Na een lange reis arriveerde hij uiteindelijk op de plaats van bestemming. In een klein plaatsje in de bergen, op ruim 2000 meter hoogte. De lokale bevolking van 274 gezinnen werkt voornamelijk op de koffieplantages of verbouwt suikerriet. "De Embera Chamí stam heeft haar eigen taal en gebruiken en een eigen medicijnman. De mensen leven onafhankelijk van de wereld. De stam wil vooral terug naar haar oorspronkelijke levenswijze. Wel de goede dingen van het Westen overnemen, maar in de jungle blijven leven en de eigen tradities en identiteit blijven bewaren. Dat is voor hen een groot goed." Cox spreekt geen woord Spaans, in de binnenlanden van Colombia bleef hij wonderwel makkelijk overeind. "De jeugd in het gebied leert te leven met de Westerse geneugten. Velen van hen trekken ook naar de grote stad. Veel jongeren raken ook verslaafd aan de drugs. Medicijnmannen doen hun uiterste best om die jongeren te helpen, maar ook de tradities van het volk in leven te houden." Het bouwen van de Maloka was geen sinecure. Met enkele andere Nederlanders, een Amerikaan en de inheemse bevolking ging Cox aan de slag. De vrijwilligers groeven eerst een stuk berg af. "Alles met de hand, hè. Er waren geen kraanwagens of andere materialen van Boels", lacht Cox. "In anderhalve dag tijd waren we klaar. Alle bouwmaterialen moesten we uit de jungle halen. Hardhout bomen en bamboestammen. De rode kleigrond moesten we egaliseren. Het was echt hard werken." Wie denkt dat uiteindelijk een huisartsenpraktijk met alle toeters en bellers werd gerealiseerd, komt bedrogen uit. "Alles is heel sober. De eenvoudige constructie is van hout, het dak van golfplaten, een vloer is er niet. Dat is gewoon zand."

Het mooiste land

Voordat Bart Cox naar Colombia vertrok, kreeg hij de standaardgrapjes voor de kiezen. 'Ga je de drugswereld in?' was een veelgehoorde opmerking in zijn kennissenkring. Cox is in enkele weken tijd onder de indruk geraakt van het Zuid-Amerikaanse land. "Het is het mooiste land dat ik ooit heb gezien. Je wordt niet als toerist behandeld, de mensen zijn oprecht in je geïnteresseerd. De inwoners zijn ook heel trots op hun land. Een douanier die je welkom heet, in andere landen heb ik dat wel anders meegemaakt. De mensen zijn zo gastvrij. Bovendien is het een prachtig land. Met kustgebieden, de jungle, de bergen met eeuwige sneeuw. Het is echt fantastisch." Cox is naast brandweerman eigenaar van Ganesha klank, een bedrijf dat zich richt op resonantietherapie, klankontspanning en klankcoaching. Hij is geïnteresseerd in alternatieve geneeswijzen. In Colombia maakte hij kennis met een geheel eigen vorm van geneeskunde. "Geen pillen zoals bij ons, maar alles op basis van de medicinale kracht van planten. Dit jaar ga ik terug om verder te leren over medicinale planten en gebruiken in de jungle. Ik vind het een eer en uitdaging dat ik daarvoor ben uitgenodigd."