AH

Hebt u een favoriete Venrayse plek van vroeger?

Die van mij is een beetje een gekke. En pas deze kerstvakantie, op mijn bijna-vijftigste, drong het tot me door dát ik aan deze Venrayse plek best vaak terugdenk. Vermoedelijk kwam dat besef door de vrije dagen, doordat je dan meer tijd hebt om bij dingen stil te staan. Hoe dan ook, het gaat om de Albert Heijn op de Grote Markt, halverwege de jaren zeventig. We deden er boodschappen en ik zie die winkel – vooral de binnenkant – nog best gedetailleerd voor me. Smal was ie, maar wel diep. Een bezemkast vergeleken met de huidige supermarkten, maar blijkbaar vond ik het een prettige plek.

Dus de afgelopen dagen zocht ik foto's. Ik ging naar ons onvolprezen Rooynet en vond talloze plaatjes van de Grote Markt. Zelfs van de Albert Heijn daar – maar helaas alleen uit de jaren vijftig en zestig, en toen zat hij nog niet waar hij in 'mijn' tijd zat. Ik ging naar café De Klokkenluider, want daar hangen foto's van de Grote Markt. Maar helaas, niet uit die tijd.

Ik begin te vrezen dat niemand ooit een foto heeft gemaakt van de Albert Heijn op die plek. Binnen noch buiten. Ik blijf het doen met mijn eigen beelden, herinneringen, indrukken. Ik blijf het doen met mijn eigen AH-Erlebnis.