Piet Smits
Piet Smits eigen foto

Gouden Knol voor Piet Smits

Leunen | Carnavalsvereniging 't Knölleke uit Leunen reikt dit jaar de Gouden Knol, de hoogste onderscheiding van de vereniging, uit aan Piet Smits vanwege zijn grote verdiensten voor de Leunse gemeenschap.

Piet werd geboren op 10 augustus 1950 in Leunen. Hij is getrouwd met Rika, samen hebben ze twee kinderen: Wendy en Barry. Zij zijn ook de trotse grootouders van vier kleinkinderen. Piet werd in 1963, bij de oprichting, lid van de voetbalvereniging SV Leunen, waar hij later ook nog enkele jaren jeugdleider van de C2 was. Van 1965-1970 was hij lid van de Katholieke Plattelands Jongeren, waar hij ook nog drie jaar penningmeester was en tussenpersoon voor de zaadhandel. Toen de kinderen naar de basisschool gingen, werd hij enkele jaren lid en penningmeester van de ouderraad van De Meent. Vanaf 1966 tot heden, dus al 53 jaar, is Piet tevens lid van de harmonie St. Catharina, waarvan ruim 30 jaar als muzikant bij het harmonieorkest en tien jaar muzikant bij Die Fröhlichen Rübensammler.

Hij was ook vier jaar secretaris, medeoprichter van de muziekcommissie en medeoprichter en penningmeester van de Vrienden van de harmonie. Piet was bovendien de schrijver/samensteller van de boekjes met de geschiedenis van de fanfare (60-jarig bestaan in 1980) en de historie van de harmonie (75-jarig bestaan in 1995). Piet speelde ook nog 19 jaar bij joekskapel Noët Tuus. Hij heeft ook nog gemusiceerd bij diverse muziekgezelschappen, zoals het Trompettercorps der Cavalerie, Politiekapel Limburg-Noord en enkele joekskapellen. In die hoedanigheid trad hij op bij prinsjesdag in Den Haag en Taptoe Delft, maakte hij een muzikale rondreis door Florida en werkte hij mee aan een cd-opname met de bekende Ierse band The Dubliners. Bovendien was hij nog enkele jaren jurylid bij het liedjesfestival van vastelaovesvereniging De Piëlhaas in Venray. Hij was onder meer ook bestuurslid en penningmeester van gemeenschapshuis De Brink. Hij maakte ook deel uit van de werkgroepen Multifunctioneel Centrum Leunen en herinrichting dorpskern Leunen. Ook spit Piet graag in het verleden en is hij lid en secretaris van de Werkgroep Historie Leunen. Hij was tevens lid van de werkgroep Leunen viert 75 jaar vrijheid en de schrijver/samensteller van het boekje Oorlogsverhalen over Leunen. Momenteel is Piet bezig met het beschrijven van de geschiedenis van de harmonie, die in 2020 haar 100-jarig bestaansfeest viert.

De uitreiking van de Gouden Knol vindt op zaterdag 4 januari om 19.00 uur plaats, voorafgaand aan het liedjesfestijn. Direct na de uitreiking krijgt iedereen de gelegenheid om Piet Smits te feliciteren.