Bezoek aan kerk

Castenray | LGOG Kring Ter Horst brengt op woensdagavond 8 januari onder leiding van Jan Strijbos een bezoek aan de parochiekerk van Castenray.

Een oud schrift vermeldt dat op 23 januari 1434 'in het dorp Casterloe van de parochie van Venraede in het Luikse Diocees' een gewijd altaar gesticht werd 'ter ere en tot lof van God, de Almachtige en de Zalige Apostel Matthias, in eerder aangewezen, onlangs gewijde Kapel…'. Matthias wordt dus al eeuwenlang vereerd in Castenray. Een andere heilige, die in de Castenrayse kapel werd aangeroepen, was Brigida. Een grote sterfte van het vee bracht in 1775 van heinde en verre pelgrims naar het bedevaartsoord, om te bidden tot de patrones van het vee. De Brigida-verering duurde tot na de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk stond er slechts een kleine kapel. Eind vijftiende eeuw werd een nog steeds bestaand hoog priesterkoor tegen de kapel gebouwd. De kapel werd bediend door de Venrayse geestelijkheid totdat Castenray in 1804 onder de naburige parochie Oirlo kwam te vallen. Castenray streefde echter naar zelfstandigheid. In 1922 werd het verheven tot rectoraat, elf jaar later tot zelfstandige parochie. In datzelfde jaar werd de kapel uitgebouwd tot een heuse kerk, met zijbeuken, een kinderkapel, een doopkapel en een sacristie. Ook verrees een hoge toren met daarnaast een traptorentje. In oktober 1944 werd de kerk vrijwel totaal verwoest. Vijf jaar later was ze weer in ere hersteld.

De rondleiding op woensdag 8 januari begint om 19.00 uur en duurt naar verwachting een uur. Aan deelname zijn geen kosten verbonden en is gratis voor zowel leden als niet-leden van LGOG. Aanmelding vooraf is niet nodig.