Leo Rongen brengt oud-Oirlo in beeld

OIRLO | Uit hoeveel woningen bestonden Oirlo en Klein Oirlo in 1812 en welke families woonden er toen en in de jaren daaropvolgend? Hoeveel huizen werden er vanaf dat jaar gebouwd, wie waren daarvan de bewoners? Hoeveel inwoners telden de twee gehuchten door de jaren heen? Dit en nog veel meer heeft de geboren en getogen Oirlonaar Leo Rongen uitgezocht en minutieus in kaart gebracht.

Door Henk Baltussen

Rongen heeft er drie jaar over gedaan om dat uit te zoeken en vast te leggen. Met dank aan het archief van Venray en internet. "Het is een hobby geworden, misschien wel een passie", laat Rongen vanuit Maasbree, waar hij sinds 25 jaar woont, weten. "Aanvankelijk was het mijn bedoeling om mijn familie in kaart te brengen en waar ze vanaf begin 1800 in Oirlo woonden. Maar ik verzamelde zoveel gegevens dat ik maar besloot om ook de andere inwoners van Oirlo erbij te betrekken." Waarom Rongen zijn onderzoek vanaf begin 1800 startte heeft alles te maken met Napoleon Bonaparte. De Franse keizer voerde in 1811 de verplichting van een vaste achternaam in en dat dat werd vastgelegd bij de burgerlijke stand van de gemeente. Van die archieven, samen met de gegevens van de volkstellingen die in 1812 begonnen, maakte Rongen dankbaar gebruik. "Zo ongeveer alles is terug te vinden, kwam ik achter", zegt de zeventigjarige bakkerszoon. "Tegenwoordig kun je dat ook allemaal op internet vinden."

Enkele cijfers van Rongen op een rijtje: In 1812 bestonden Oirlo en Klein Oirlo, dat nu het postcodeadres van Castenray heeft, uit 54 woningen. Tussen 1812 en 1890 kwamen daar nog eens 34 woningen bij. Het merendeel was boerderijen. Tussen 1890 en 1940 groeide het huizenarsenaal met 46 woningen. Alle bewoners, relaties, alles wat maar enigszins met de woningen te maken heeft en in het archief te vinden was, beschrijft Rongen.

Lees verder op pagina 5.