Afbeelding
Persfoto

Concert Osiris Trio in Odapark

Venray | Het derde concert van het seizoen 2019-2020 van de Stichting Theehuisconcerten vindt plaats op zondag 12 januari om 15.30 uur in het Odapark in Venray.

Het belooft een contrastrijk concert te worden, want het Osiris Trio speelt muziek uit 1881 en uit 2002. Uitvoerenden zijn Peter Brunt (viool), Larissa Groeneveld (cello) en Ellen Corver (piano). Het concert begint met enkele zeer korte afwisselende muzikale miniaturen, die door de Amerikaans-Nederlandse componist Ron Ford in 2002 speciaal voor het Osiris Trio zijn geschreven.

Hij noemde het Brandelli. Het tweede stuk is in meerdere opzichten een contrast met het eerste. Niet alleen omdat het in 1881 werd gecomponeerd maar ook omdat het zo'n 50 minuten duurt! Pjotr Iljitsj Tsjaikovski schreef het met lichte tegenzin maar zijn rijke beschermvrouwe Nadezjda von Meck had het nu eenmaal bij hem besteld, dus moest hij wel.

Hij vond dat bij een pianotrio de zachte cello het nooit goed kon opnemen tegen het geweld van de viool en de piano. Maar het genie Tsjaikovski heeft de oplossing: hij laat de cello vanaf het begin een hemelse melodie zingen in zijn meest dankbare register. En daaraan danken we een van de mooiste kamermuziekwerken die we kennen. Het Osiris Trio bestaat al sinds 1988 en is uitgegroeid tot een toonaangevend ensemble dat thuis is in twee eeuwen triorepertoire en daarbij vele belangrijke muziekprijzen in de wacht heeft gesleept, waaronder de prestigieuze Kersjesprijs.

Het ensemble geeft regelmatig opdrachten tot het componeren van nieuw werk. Dat wordt onder meer uitgevoerd op het Limburgse Orlando Festival waar het trio elk jaar kamermuziek uitvoert en ensembles coacht. Het trio heeft op vijf continenten gemusiceerd, masterclasses gegeven in Nanjing, Shenzhen, Jakarta, Los Angeles, Verona, Istanbul, Barcelona en Riga en heeft tweemaal Koningin Beatrix mogen vergezellen op staatsbezoeken.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.theehuisconcerten.nl en, indien nog beschikbaar, vanaf een uur voor het concert in het Theehuis.