Brandweer: volop aandacht Ysselsteyn

YSSELSTEYN | De brandweer gaat extra oefeningen plannen in en rondom Ysselsteyn. 't Zorghuus in het dorp, waar mensen met dementie en een verstandelijke of meervoudige beperking wonen, krijgt met een speciale brandweertraining extra aandacht.

Door onze redactie

Bovenstaande afspraken zijn in overleg met de Ysselsteynse dorpsraad gemaakt. Dat overleg vond plaats naar aanleiding van een presentatie die de brandweer op 9 september vorig jaar bij de dorpsraad hield. Daarbij was de opkomsttijd van het Venrayse brandweerkorps bij meldingen uit Ysselsteyn een belangrijk aandachtspunt. Omdat de afstand tussen de brandweerkazerne aan de Acaciastraat op De Brier en Ysselsteyn voor de spuitgasten te groot is om binnen de wettelijke opkomsttijd te arriveren bij de plek des onheils, wordt voorlopig naar andere oplossingen gezocht. Zoals extra oefeningen en brandpreventie. Burgemeester Hans Gilissen geeft in een brief aan dat de Inspectie van het ministerie en de portefeuillehouder Incidentbestrijding van de Vereniging van Regionaal Brandweercommandanten op de hoogte zijn van de problematiek. 'Ze geven aan dat de Venrayse situatie niet uniek is en dat het verstandig is te wachten op nieuwe regelgeving', schrijft Gilissen. Die nieuwe regels zijn op komst omdat betrokken partijen er inmiddels van zijn doordrongen dat 'in sommige gebieden in Nederland het simpelweg onmogelijk is om aan de normtijden te voldoen'.

Zaak is het volgens Gilissen daarom nu te investeren in snelle detectie van brand en in beschikbaarheid van blusmogelijkheden ter plaatse. Uit oogpunt van de veiligheid van mens en dier is dat volgens Gilissen 'vele malen effectiever dan een brandweerkazerne'.

Over brandweerkazerne gesproken, momenteel zijn er gesprekken tussen Veiligheidsregio Limburg-Noord en gemeente Venray over een mogelijk nieuwe locatie van de brandweerkazerne. De kazerne moet 'steviger' worden, zoals Gilissen het omschrijft en de opkomsttijden voor een deel van de gemeente Venray moeten worden verbeterd. 'Maar', zo waarschuwt Gilissen alvast, 'die opkomsttijden kunnen geen significante verbeteringen zijn gezien de uitgestrektheid van de gemeente Venray'.

Tevens heeft Limburg-Noord zich aangemeld als proefregio aangaande de nieuwe methodiek van opkomsttijden die in de maak is. Ook in dit geval zal dat volgens Gilissen geen inhoudelijke winst opleveren. 'Het gaat wel een ander perspectief bieden met het oog op opkomsttijden, in relatie tot de technische haalbaarheid'.

Lees verder op pagina 5.