Lagere straf voor jarenlange uitkeringsfraude

DEN BOSCH/VENRAY | Venraynaar J.P. Heeft wel degelijk bijna zes jaar lang uitkeringsfraude gepleegd. Dat stelde het gerechtshof in Den Bosch. De Raadsheren veroordeelden de man tot een celstraf van negen maanden.

Door Geert van der Star

De verdachte kreeg in 2010 toestemming van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente om via een uitzendbureau twaalf uur per week aan het werk te gaan, mét behoud van zijn uitkering. De advocaat van de P. betoogde dan ook dat de man in die periode níet naliet om bepaalde gegevens over zijn inkomsten aan de gemeente te overhandigen. Het hof ging daar niet in mee. De verdachte had verklaard dat hij diverse 'handeltjes' dreef, waarmee hij zwart geld verdiende. Ook in de periode dat hij voor het uitzendbureau werkte, had hij die extra inkomsten moeten opgeven.

P. bezat ook een vuurwapen met
31 patronen

Het gerechtshof vond dat P. 'het vertrouwen van de uitkeringsinstantie had geschonden'. Hij benadeelde daarmee niet alleen de Staat, maar 'voedde ook gevoelens van onrust en ergernis' in de samenleving. Hierdoor kon de 'solidariteitsgedachte' aan de grondslag van het stelsel 'worden aangetast'. Het gerechtshof veroordeelde de man ook voor het bezit van een vuurwapen en 31 patronen in zijn woning.

Straf

De rechtbank had P. eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden. Het hof vond die straf te streng. Deze was namelijk gebaseerd op de ruim 100.000 euro die de gemeente in zes jaar tijd uitbetaalde. Dit ging echter om een bruto bedrag. De verdacht ontving in de praktijk iets meer dan 70.000 euro. Bij een lager fraude-bedrag, hoorde ook een lagere straf. De man kreeg bovendien een extra korting op zijn celstraf, omdat hij te lang had moeten wachten op de start van zijn hoger beroep.