Collega-directeuren lachen Franssen uit

VENRAY | Paul Franssen zegt weleens te worden uitgelachen door collega-directeuren. Dat heeft volgens de Venrayse schouwburgdirecteur alles te maken met de 'niet-doorsnee'-programmering van het theater. "De schouwburg is na de verbouwing minder elitair van karakter, het theater krijgt steeds meer de rol van dorpshuis."

Door Henk Baltussen

Dat is ook precies wat Franssen met de schouwburg nastreeft: de plaatselijke verenigingen in huis halen en zorgen dat iedereen welkom is. "Daar worden de zaaltarieven ook op aangepast. Het is de schouwburg van ons allemaal. We vragen ons niet af of iets kan, maar hoe het kan", zei Franssen zondagmiddag als gast van het praatprogramma Schijt draait doorrr! in 'zijn' schouwburg. Met de aanpak van Franssen is het jaarlijks aantal bezoekers gegroeid van 65.000 naar 95.000, het aantal activiteiten van 60 naar 300. "Ik word uitgelachen door collega's als Frans Bauer hier komt. Maar zeshonderd mensen gaan wel superenthousiast naar huis. De toegankelijkheid is veel groter."
Dat wil niet zeggen dat de grote artiesten niet meer in Venray te zien zijn. "Die zijn ook belangrijk", stelt Franssen. "En ik geloof niet in concurrentie van andere schouwburgen, zoals de Maaspoort in Venlo."

De vraag of de schouwburg een concurrent is van jongerencentrum The B, waarvan de programmering volgens Schijt draait doorrr!-presentator Stan Verhaag 'nihil' is, is volgens Kees Teeuwen van Kitsch Festival (hij zat ook bij Verhaag aan tafel, red.) 'vergezocht'. "The B is voor jongeren, maar het ligt inderdaad wel plat. Het gebouw heeft een supermooie zaal voor een goeie popact. Het is jammer dat The B daar niet voor wordt gebruikt.