De laatste keer de familie Lemmens-Jeuken compleet.
De laatste keer de familie Lemmens-Jeuken compleet. Oude foto

Familie Lemmens

Venray | Deze foto is genomen in 1943 in Nijmegen ter gelegenheid van het 12½-jarig huwelijksfeest van Teng en Dora Lemmens-van ter Velden. Dit was de laatste keer dat de gehele familie Lemmens-Jeuken van de Stationsweg in Venray bij elkaar kwam.


Johannes (Hannes) Lemmens werd op 21 april 1867 in Venray geboren als zoon van Gerardus Lemmens en Johanna Janssen. Hij trouwde op 1 mei 1896 met Petronella Jeuken. werd op 30 december 1866 geboren in Venray als dochter van Antoon Jeuken en Maria Geertruida Peeters. Het echtpaar ging aan de Stationsweg 8 (later de Janny Bar) wonen. Hannes en Petronella kregen zes zonen en een dochtertje, waarvan er drie jong overleden. Hannes werd begin 1894 gemeenteveldwachter en kreeg in de loop der tijd de bijnaam Sabel Hannes. Veldwachter Lemmens ging op 1 juli 1923 na 'eervol ontslag onder tevredenheidsbetuiging' van zijn welverdiende pensioen genieten. Na het huwelijk van zoon Sjang nam het jonge paar de ouderlijke woning over. Sabel Hannes en echtgenote woonden bij hen in. De zonen Sjang en Martien hadden er tot 1931 samen een kleermakerij en winkel. Martien vertrok naar Nijmegen om onder de Nijmeegsche Fourniturenhandel verder te gaan. Sjang en Greet kregen vijf kinderen. Het gezin leefde een rustig bestaan en de kinderen groeiden voorspoedig op. Ook in de eerste oorlogsjaren waren er geen grote problemen. Dat veranderde in oktober 1944. De strijd om Overloon was in volle gang en op 10 oktober 1944 voerden de geallieerden luchtaanvallen uit op de Duitse stellingen bij Overloon.

In Venray werden maatregelen getroffen. De gehele familie Lemmens, Annie (dochter van de zus van Margaretha uit Helmond) en een familie met vijf kinderen uit Overloon van wie de vader ook kleermaker was, schuilden in de kelder onder de serre. Er volgde een zwaar luchtbombardement op Venray. Sjang en Margaretha wilden de mensen in de kelder meer bescherming bieden door zandzakken voor het kelderluik te leggen. Grootvader Lemmens ging voorop en de zoon en schoondochter volgden. Oma Lemmens bleef bij de kinderen. Het zand moest in de tuin onder de kersenboom worden geschept. Overal in de omgeving vielen granaten. Het drietal liep van de achtertuin naar de achterdeur en wilde naar de kelder teruggaan. Daar werden Sjang en Margaretha getroffen door granaatscherven.

Na de oorlog gingen Hannes en Petronella Jeuken met de vijf kleinkinderen naar Wijchen en trokken in bij zoon Teng. Hannes overleed op 10 november 1944. Het viel het gezin van Teng in Nijmegen niet mee om voor zoveel mensen te zorgen. Er werd besloten dat twee kinderen naar broer Toon in Tilburg zouden gaan. De kinderen zagen elkaar daarna alleen nog met oudjaar.


Op de foto vooraan v.l.n.r.: Toon en Martien Lemmens, kinderen van Sjang. Zittend v.l.n.r.: Hannes Lemmens (Sabel Hannes); Petronella Lemmens-Jeuken; Teng Lemmens; Jan Lemmens, zoon van Teng; zijn echtgenote Dora Lemmens-van ter Velden met de aangenomen dochter Marijke op schoot; vader Peter Antoon van ter Velden. Derde rij v.l.n.r.: Gerard Lemmens, zoon van Sjang; Agnes Lemmens, dochter van Toon; Johan (Jan) Lemmens, zoon van Sjang. Achterste rij v.l.n.r.: El Lemmens, dochter van Gerard; Sjang Lemmens; Elly Lemmens, dochter van Toon; Nelly Lemmens, dochter van Sjang; Ien Lemmens, dochter van Toon; Miriam op de arm bij haar vader Gerard Lemmens; Margaretha Lemmens-Strijbos; Jo, een vriendin; Bella Lemmens-Bisschops; Jo Lemmens, zoon van Gerard; Cristien Lemmens-Ambrosius; haar echtgenoot Toon Lemmens.


Foto: Privécollectie familie Lemmens. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray