Afbeelding
Foto: Henk Lammen

Dinsdagmiddag twee uur prikkelarme kermis

Kermis zonder herrie en flitsende lampen

Kermis. Attracties die met misselijkmakende snelheid ronddraaien of tientallen meters de lucht inschieten. Keiharde muziek met bonkende bassen, die schreeuwerige kermisklanten nog proberen te overstemmen. 'Suuperrrrr! Laatste ronde, get your tickets now!' Felgekleurde lampen flitsen aan en uit, laser snijdt door de avondlucht. Kermis is een feest van licht en geluid, versierd met de lucht van oliebollen en gebakken vis.

Je moet er tegen kunnen. En dat kan niet iedereen. Voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels is kermis geen feest. Kinderen met ADHD, mensen met autisme of epilepsie, maar ook ouderen of mensen met een (verstandelijke) beperking. Zij mijden de drukte en de herrie als ze kunnen. En als dat niet mogelijk is, hebben ze een zware week. Gelukkig is er de laatste jaren meer aandacht voor deze groep. Bezoekers aan de kermis van Tilburg, de grootste van Nederland, kennen als sinds zeven jaar de Blauwe Zondag. De attracties draaien een paar uur zonder licht en geluid. Aanvankelijk op vrijwillige basis, maar om te zorgen dat iedereen meedoet, is de prikkelarme kermis inmiddels opgenomen in de vergunning: tussen twaalf en twee 'zondagmiddag is het stil op de Tilburgse kermis. In Limburg volgden onder meer Weert en Nederweert het Brabantse voorbeeld.

Zorgtraditie

Venray is geen Tilburg, maar in kermisland spreekt Venray een aardig woordje mee. En Venray heeft natuurlijk een zorgtraditie. Ouderen kunnen zich nog herinneren dat bewoners van de instellingen St. Anna en St. Servaas op dinsdag de kermis bezochten, al dan niet begeleid. De Venrayse jeugd wist dat de attracties dan extra langs draaiden. Dit jaar introduceert ook Venray een prikkelarme kermis. Dinsdagmiddag van één tot drie uur zetten de exploitanten het geluid zacht of uit, gebruiken minder felle en flitsende lichten en helpen bij het in- en uitstappen van de attracties. Alleen de geur van oliebollen en gebakken vis blijft.

Jeugdconsulenten

Kermisambtenaar Helene Busser van de gemeente Venray vertelt dat het initiatief voor een prikkelarme kermis in Venray in eerste instantie afkomstig was van een Venrayse moeder, van wie de kinderen snel overprikkeld raken. Ook de Venrayse politiek vroeg aandacht voor het onderwerp. De jeugdconsulenten van de gemeente Venray omarmen het initiatief. "Als jeugdconsulent werken wij vanuit de gedachte dat ieder kind zich binnen zijn mogelijkheden zo optimaal mogelijk moet kunnen ontwikkelen. Helaas is dit voor veel kinderen/ jongeren die bij de gemeente jeugdhulp vragen, nu niet mogelijk", zeg één van de Venrayse jeugdconsulenten.

Uitnodiging

Aanvankelijk stonden de kermisexploitanten niet te springen, maar inmiddels heeft het probleem ook ambtenaren en de gemeenteraad bereikt. "We gaan het dit jaar proberen en als het goed bevalt, krijgt de prikkelarme kermis zeker een vervolg. De kermis is per slot van rekening een feest voor iedereen", zegt Helene. Ze nodigt dan ook mantelzorgers, professionele begeleiders, aanbieders van dagbesteding en andere zorgaanbieders uit om met hun deelnemers dinsdag 7 augustus tussen 13.00 en 15.00 uur de kermis in Venray te bezoeken.

Steeds vaker

Volgens de Nederlandse vereniging voor Autisme gebeurt het steeds vaker dat amusementsbedrijven prikkelarme momenten plannen. "Je ziet het bij evenementen, maar ook bijvoorbeeld in bioscopen waar het geluid minder hard is en het filmlicht gedimd wordt", zei een woordvoerder van de vereniging vorig jaar tegen de NOS. De vereniging organiseert ook speciale autismedagen in pretparken waarbij alles prikkelarmer is.

Positief

"Een mooi initiatief. Het is zeker iets voor onze cliënten", reageert een woordvoerster van de stichting Dichterbij. De zorgverlener biedt in Limburg, Gelderland en delen van Noord-Brabant wonen, behandeling en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking, waaronder ook mensen met een vorm van autisme. "Ik hoop dat de prikkelarme kermis in Venray een succes en wordt voortgezet", besluit ze.