Taalakkoord voor laaggeletterdheid

VENRAY | Met het Taalakkoord wil Venray laaggeletterdheid in de gemeente aanpakken. Een nog aan te stellen taalcoördinator en -consulent bij BiblioPlus gaat de kar trekken van het project, dat 1 januari 2022 eindigt.

Het geheim van het Taalakkoord is de gezamenlijke aanpak van het probleem door BiblioPlus, welzijnsorganisatie Synthese, ROC Gilde Educatie en Stichting Lezen & Schrijven. De partijen gaan zorgen voor een laagdrempelig taalaanbod dat past bij de laaggeletterde inwoner. Het opsporen van Venraynaren die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheid dient te gebeuren binnen de sociale omgeving van de doelgroep. Dat gebeurt door de eerstelijnszorg, Team Maatschappelijke Ondersteuning, consultatiebureau, kinderopvang en onderwijs. Na signalering kan de laaggeletterde passende hulp krijgen.
Laaggeletterden blijken vaker schulden te hebben, vinden moeilijker werk en leven doorgaans ongezonder. Kinderen van die ouders hebben een groter risico op dezelfde problematiek.

In Venray heeft tussen de 8 en 11 procent van de inwoners tussen 16 en 65 jaar veel moeite met lezen en schrijven. Een derde van hen heeft een autochtone achtergrond. Dat stemt min of meer overeen met het landelijke gemiddelde.
Uit evaluaties moet blijken of het Taalakkoord soelaas biedt. Mocht dat zo zijn, dan wordt het project een vast onderdeel van BiblioNu. De gemeente Venray subsidieert het Taalakkoord met 23.00 euro, de provincie legt 30.000 euro bij.