Fatmira Dardhesa (links) zat zich in voor de slachtoffers van de aardbeving in Albanië.
Fatmira Dardhesa (links) zat zich in voor de slachtoffers van de aardbeving in Albanië. Foto: Henk Lammen

In actie voor getroffen Albanezen

Venray | Fatmira Dardhesa stond afgelopen weekeinde met haar collectebus op de kerstmarkt in Venray. De 31-jarige Venrayse haalt geld voor de slachtoffers van de aardbeving in Albanië op 26 november. "Het is verschrikkelijk. We moeten iets doen, ook al kunnen we niet alle problemen oplossen", zegt Dardhesa met een brok in haar keel.

Door Willem Menting

Dardhesa werd 31 jaar geleden geboren in Albanië. In 1997 ontvluchtte ze het land samen met haar familie vanwege de burgeroorlog. "Dat gevoel van vluchten komt nu weer helemaal terug. Er zijn meer dan vijftig doden gevallen en duizenden mensen zijn hun huis kwijt. We willen als gezin wat terugdoen. We gaan collecteren in Venray." Dardhesa wilde haar actie al eerder opzetten, maar de benodigde vergunning van de gemeente Venray was nog niet binnen. "Dat is gelukkig allemaal geregeld. Ik wil de actie op de juiste manier opzetten." De Venrayse kan overigens zelf niet langs de duren: "Ik ben dertig weken zwanger. Dus dat is eigenlijk geen optie. Gelukkig helpt de familie mee." Dardhesa kan zich de nacht van de aardbeving nog goed herinneren. "Mijn man verblijft in Durrës, een van de getroffen steden. Hij belde mij 's nachts op toen hij uit zijn flat vluchtte. Ik dacht dat hij een grapje maakte, maar op de beelden zag ik alles trillen. Het was verschrikkelijk om te zien. Ik moet er niet aan denken dat hem iets zou overkomen. Ik heb daarna meteen mijn moeder en zus gebeld. Mijn moeder geloofde mij in eerste instantie niet, maar de volgende ochtend werd pijnlijk duidelijk dat Albanië zwaar was getroffen."


Handen uit de mouwen

Wat de actie precies gaat opleveren, vindt Dardhesa moeilijk te voorspellen. "Iedereen in Venray kan meedoen. We gaan met de collectebus langs de deuren. We wonen zelf in Landweert en ik weet niet of we alle wijken kunnen bezoeken, maar we gaan daar wel ons best voor doen. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk geld op te halen."

Ook zusje Alma Muka (29) steekt de handen uit de mouwen. "We gaan er persoonlijk voor zorgen dat de hulp op de juiste plek komt. We gaan ter plaatse kijken wie onze hulp het beste kan gebruiken. Albanië is helaas nog steeds erg corrupt en we gaan geen geld geven aan grote bedrijven of instanties. Van het geld gaan we onder meer pampers kopen en andere producten voor mensen die het nodig hebben." Veel ellende had Albanië bespaard kunnen blijven, veel gebouwen zijn namelijk ingestort vanwege slechte constructies. "Het is allemaal erg goedkoop gebouwd en niet volgens de regels. Ook daar hebben mensen veel geld aan verdiend en komt die corruptie weer om de hoek kijken."

De actie van Dardhesa en haar familie duurt tot en met zondag 12 januari 2020. Iedereen die op welke manier dan ook een steentje wil bijdragen aan de actie kan reageren via redactie@peelenmaasvenray.nl.