Vervolg pagina 3

'De vergunning had toch nooit standgehouden'

Venray | Wim van Horck ontkent dat de vele protesten tegen de komst van de mestfabriek een grote rol van betekenis hebben gespeeld in het besluit de bouw af te blazen. "Dat is beslist niet de hoofdfactor geweest", zegt Van Horck. "De vergunningen waren binnen en in orde. We konden zo beginnen."

Martin Koenen is een blij man bij het horen van het bericht dat Comiva de handdoek heeft geworpen. De eigenaar van het gelijknamige adviesbureau, dat gespecialiseerd is in omgevingsrecht, staat een vijftal bezwaarmakers bij in hun strijd tegen de komst van de mestfabriek. Daarbij zijn onder meer Hotel Asteria aan de Maasheseweg en diergeneesmiddelenproducent Interchemie, dat pal tegenover de beoogde locatie van de mestfabriek zou komen zitten. "Ik had de beslissing van Comiva wel verwacht", zegt Koenen. "De klachten uit de buurt zijn zeker van invloed geweest. Dat er veel varkens ingeleverd gaan worden, mag je inmiddels wel concluderen. Daarbij weet ik zeker dat ze niet met de huidige vergunning hadden kunnen werken. Die had aangepast moeten worden. De omgeving zal er heel blij mee zijn. Ik ben benieuwd wat de gemeente Venray met de vergunning gaat doen."

Koenen, die zich al jaren bezighoudt met de problematiek rond mestfabrieken, is beslist geen voorstander van dergelijke industrie op bedrijventerreinen. "Omgevingsvergunningen mogen simpelweg niet worden afgegeven indien er geen absolute garantie is dat er geen (gezondheids)problemen voor mens en dier kunnen ontstaan. Op een industrieterrein werken ook mensen. Die mogen op geen enkele wijze aan gezondheidsrisico's worden blootgesteld. Hoe goed mestfabrieken milieutechnisch ook worden ingericht, geen exploitant kan de garantie geven dat er geen problemen in de omgeving kunnen ontstaan. 'Deze fabrieken zijn aangemerkt als categorie 5-activiteit', schreef een staatssecretaris ooit. Voor grote fabrieken die mest gaan verwerken is dit een terechte indeling. 'Voor kleinere installaties en eenvoudige mestbewerkingstechnieken is de impact op de omgeving beperkter', schreef hij ook. Er zal dus 'impact' zijn en dat is onaanvaardbaar."

'Een mens mag op geen enkele wijze blootstaan aan gezondheidsrisico's'

Het besluit van Comiva wil niet zeggen dat de omgevingsvergunning voor de mestfabriek automatisch vervalt.

Het bevoegd gezag kan de omgevingsvergunning intrekken op verzoek van de vergunninghouder. Dat laat de gemeente Venray op vragen van deze krant weten. De aan de locatie gebonden omgevingsvergunning kan aan een andere partij worden overgedragen. Mocht dat laatste het geval, dan moet een maand van tevoren het bevoegd gezag daarvan op de hoogte worden gesteld. Tevens laat de gemeente Venray weten dat de omgevingsvergunning voor de Metaalweg 1c niet op andere locaties kan worden ingezet.