Agressieve tbs'er langdurig vast

Venray | De 55-jarige tbs'er Z.B, die in 2000 een verpleegkundige in Venray probeerde te vermoorden met een schaar, is overgeplaatst naar een afdeling voor Langdurig Forensisch Psychiatrische Zorg.

Door Geert van der Star

Zijn behandelaars zagen nog steeds een fors recidive-risico. De rechtbank besloot daarom vorige week om opnieuw de 'tbs met dwangverpleging' van de verdachte voor twee jaar te verlengen.

Schaar

Venraynaar B. verbleef tot 5 januari 2000 in een instelling in Venray. Hij stak die dag onder invloed van zijn 'schizo-affectieve stoornis' een verpleegkundige met een schaar in de hals. De veroordeelde leed volgens zijn behandelaars aan 'ernstige, chronische, psychiatrische problematiek'.

Hoewel de man medicijnen slikte, zag de tbs-instelling dat hij last bleef houden van stemmingswisselingen. Als zijn behandelaars daar niet snel genoeg op reageerden, kon dat 'leiden tot agressie'.

De man zat eigenlijk al jaren aan zijn 'behandelplafond'. B. was een 'kwetsbare man', die snel 'overprikkeld' raakte en 'blijvend intensieve begeleiding en toezicht nodig' had. Anders zou de man hoogstwaarschijnlijk zijn medicatie laten staan, aan zijn verslaving toegeven en gewelddadig gedrag gaan vertonen.

B. is 'kwetsbare man' en 'snel overprikkeld'

Zelfs binnen de Overijsselse tbs-instelling Veldzicht, waar de man nu woont, kon 'fysieke agressie' niet uitgesloten worden. Dat was onder meer reden voor zijn behandelaars om te koersen op plaatsing in een LFPZ, de opvolger van de vroegere 'longstay-afdeling'.

Verblijfsstatus

De uit Georgiƫ afkomstige B. komt niet in aanmerking voor enige vorm van verlof, omdat hij niet beschikt over de juiste Nederlandse verblijfsstatus. Repatriƫring was nog geen optie. Een deskundige merkte op dat de behandeling van de man, als hij wel een status had gehad, niet 'tot een heel andere weg' had geleid.

Zijn verblijf in de LFPZ-afdeling zou gericht zijn op een 'verbetering van zijn kwaliteit van leven'.