Met het traditionele eindejaarsconcert werd 2019 uitgeluid.
Met het traditionele eindejaarsconcert werd 2019 uitgeluid. Foto: Leon Hodiamont

Mannenkoor bruist

Venray | Met het traditionele eindejaarsconcert luidde het Venrays Mannenkoor, samen met de jongerenkoren Sing en Singeltjes, afgelopen zaterdag het jubileumjaar in. Het koor werd op 20 december 1909 opgericht en gaat daarmee zijn 110e jaar in. Met tal van activiteiten en optredens wordt het jubileum in 2020 glans gegeven.

Door Henk Lammen

In 110 jaar tijd heeft het Venrays Mannenkoor, een van de grotere koren in Nederland, zich ontwikkeld tot een koor dat midden in de Venrayse samenleving staat. Een graag geziene gast tijdens optredens en activiteiten in Venray en ver daarbuiten. Ondanks de hoge leeftijd ook een mannenkoor dat jong is en bruist. Met 95 actieve zangers in de leeftijd van 30 tot 85 jaar en nog eens 20 niet-actieve leden is het ook een bloeiende vereniging. Al liggen ook voor het Venrays Mannenkoor de gevaren op de loer. "Mannenkoren hebben vaak een oubollig imago", erkent voorzitter Diederik Nijenhuis. Om meteen te contouren. "Wij willen vooruitstrevend zijn. Wat betreft de leeftijd van onze leden, de uitstraling van het koor, het repertoire. Op die manier lukt het ons om jongere leden te werven, al moeten we hiervoor hard aan de bak."

In het streven naar vernieuwing en nieuwe paden bewandelen, acteert sinds kort het Rockkoor Venray onder de vleugels van het mannenkoor. "Een van de initiatieven om de drempel naar het koor te verlagen. We hebben een enorm breed repertoire. Van profaan en klassiek tot en met pop en rock en alles wat daar tussen ligt. Het belangrijkste is echter dat wij uitstralen dat zingen leuk is. Kwaliteit, prestaties leveren op het podium, is voor ons enorm belangrijk. Net als de derde helft dat is. We zijn een gezellig koor met leden die naar elkaar omkijken. Het sociale aspect weegt minstens zo zwaar. Daar zijn we trots op."

Optredens

In 2020 wordt het jubileumjaar muzikale kleur gegeven met onder andere concerten en festival in Venlo, Rotterdam, Zeist en Schouwburg Venray. Het jaar wordt opnieuw afgesloten met het eindejaarsconcert, dit keer in samenwerking met St. Catharina Leunen/Veulen/Heide, het muziekgezelschap dat in 2020 het 100-jarig jubileum viert. Het Venrays Mannenkoor repeteert iedere donderdag van 19.30 tot 22.00 uur in De Witte Hoeve in Venray. Nijenhuis: "Iedereen is van harte welkom om vrijblijvend met ons kennis te
maken."

Afscheid Anton Kropivsek

Het jubileumjaar betekent tevens het einde van de samenwerking tussen het Venrays Mannenkoor en dirigent Anton Kropivšek (inzet, foto Leon Hodiamont). Na een kleine twintig jaar als dirigent actief te zijn geweest, neemt hij aan het einde van het 110-jarig bestaansjaar afscheid van het mannenkoor.

"Hij heeft ons kwalitatief naar grote hoogten geleid. Met als hoogtepunt het Nederlands kampioenschap voor mannenkoren in de A-klasse, in 2014 in Zwolle. Het summum in de mannenkorenwereld", onderstreept voorzitter Diederik Nijenhuis het belang van Kropivšek voor het mannenkoor. Dat moet nu op zoek naar een opvolger. "We gaan nu een nieuwe procedure starten. Het zal ongetwijfeld ontzettend moeilijk worden om een nieuwe dirigent te vinden die kwalitatief op zo'n hoog niveau staat als Anton."

Afbeelding