Dorpshuis in Michaëlkerk?

WANSSUM | Het zou zomaar eens kunnen dat het dorpshuis van Wanssum een plek krijgt in de Michaëlkerk. Er loopt een onderzoek naar de haalbaarheid van herbestemming van de kerk. In maart maakte Jan Lensen van de dorpshuiswerkgroep bekend dat er vergevorderde plannen waren om het gemeenschapshuis bij sportpark De Meulenbeek te realiseren. Lensen: "Dat plan staat voorlopig in de koelkast."

Door Henk Baltussen

Dat kerkbestuur en gemeente Venray achter het plan staan blijkt uit het feit dat de twee samen met Dorpshuiswerkgroep Wanssum een subsidieaanvraag hebben neergelegd bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De subsidie, nodig om een deel van het onderzoek te kunnen bekostigen, kon in oktober en november worden aangevraagd. Eind februari 2020 wordt duidelijk of de aanvraag is gehonoreerd.

De na de oorlog herbouwde Michaëlkerk heeft geen monumentale status, wél is het gebouw een exponent van de wederopbouwperiode. "Het gemeentebestuur wil dergelijke gebouwen graag behouden", weet Lensen."Daarbij kun je ervan uitgaan dat door dalend kerkbezoek de kerkdeuren op den duur toch dicht zullen gaan. Het kerkgebouw is van de parochie, van het dorp eigenlijk. Ik zou me kunnen voorstellen dat het gebouw voor een euro wordt verkocht. Waarom zouden we het elkaar moeilijk maken in het dorp? Het bisdom zou voor kunnen stellen er een stiltecentrum in te bouwen. Twee etages in de kerk maken is ook een mogelijkheid."
Dat De Zandhoek, het huidige dorpshuis, zijn langste tijd heeft gehad, was twaalf jaar terug al duidelijk. Op dat moment was Wanssum nog onderdeel van de toenmalige gemeente Meerlo-Wanssum. Sindsdien zijn enkele locaties onderzocht. Maar om verschillende redenen (onder meer het project Mooder Maas, waarbij Wanssum een complete metamorfose ondergaat) kwam de dorpshuisplannen nooit tot uitvoering. Of het kerkproject onderdeel gaat uitmaken van het gemeentelijke plan Schoon door de Poort (waarbij het dorp een bijdrage krijgt voor realisatie van het dorpshuis waarvan de exploitatie toekomstbestendig is, red. ) is niet bekend. Door de nieuwe plannen worden al jaren geen aanpassingen meer uitgevoerd aan de verouderde, energieslurpende De Zandhoek. Na sloop van het pand tegenover de kerk, moeten er levensloop bestendige huurwoningen komen te staan. In de dorpsraadvergadering in maart volgend jaar wordt meer bekend over de haalbaarheid van het plan.