Comiva zet streep door mestfabriek

VENRAY | Door de mestfabriek die aan de Metaalweg 1c in Venray zou komen, staat een streep, De initiatiefnemers, verenigd in de coöperatie Comiva, zien geen heil meer in het project. "De zekerheid van voldoende aanvoer van varkensmest is er niet meer", zegt Wim van Horck van Comiva. "Het risico is daarom groot eraan te beginnen."

Door Henk Baltussen

Aanvankelijk zou in november de bouw starten van de mestverwerkingsinstallatie die jaarlijks zo'n 150.000 kuub varkensmest moest gaan verwerken. Die datum verschoof enkele weken terug naar begin januari, nu gebeurt er dus niets meer. "Er is in het laatste half jaar veel veranderd", zegt Van Horck. "Er zitten inmiddels meer initiatieven voor mestfabrieken in de pijpleiding en de geluiden worden steeds sterker dat het aantal varkens met zo'n 10 procent zal dalen door onder meer opkoopregelingen die eraan zitten te komen. De sector ligt nadrukkelijk onder het vergrootglas. Denk maar aan het stikstofverhaal. De vergunning voor de fabriek ligt er nog wel, maar wij gaan hem niet meer gebruiken. In het voorjaar zaten we er nog heel anders in toen we Comiva overnamen, dat is helemaal veranderd."

'Er is in het laatste half jaar heel veel veranderd'

Ruim tien jaar geleden werd Comiva opgericht, een coöperatie van zestig varkensboeren om mest te gaan verwerken, met Toon van Hoof uit Vredepeel als voorzitter. Toen duidelijk werd dat de mestfabriek aan de rand van bedrijventerrein Smakterheide zou komen vlakbij de rioolwaterzuivering, trokken omwonenden en de Ondernemersvereniging Smakterheide aan de bel met een vijftiental zienswijzen. In de 2017 veegde de Raad van State de laatste vijf bezwaren van tafel en kon de bouw beginnen. Omdat de mestverwerkingstechnieken keer op keer veranderden wilde Comiva het procédé aanpassen. Dat betekende dat de aangesloten boeren enkele miljoenen moesten bijleggen en nieuwe vergunningen dienden te worden aangevraagd. De meeste boeren hadden daar geen zin meer in.

In het voorjaar namen Biemans Recycling Venray en John Hendriks en Wim van Horck, aandeelhouders van Agro Limburg, Comiva over. Agro Limburg is sinds 1997 exporteur van dierlijke mest naar Frankrijk en Duitsland.
In september gaf Hendriks aan dat de eerste spullen voor realisatie van de mestfabriek al waren besteld. Inmiddels staken weer tal van protesten tegen de komst van de nestfabriek de kop op.

Lees verder op pagina 8