Carla Brugman heeft het naar haar zin als gedeputeerde van de provincie Limburg.
Carla Brugman heeft het naar haar zin als gedeputeerde van de provincie Limburg. Foto: Johannes Timmermans

'Europa kijkt ook mee'

BLITTERSWIJCK/MAASTRICHT | Tot verrassing van velen trad Carla Brugman (61) begin juni van dit jaar toe tot een 'knetterrechts' college van Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg. Tevens het eerste college dat zonder coalitieakkoord bij een provincie aan het roer staat. Brugman lag direct onder het vergrootglas. Haar partij GroenLinks hekelde fel de keuze van de Blitterswijckse om plaats te nemen in een college met PVV en Forum voor Democratie. Limburg is de eerste plek in Nederland waar FvD in een bestuur zit. De stormen zijn geluwd en GS functioneert volgens Brugman prima. "De neuzen staan dezelfde kant op."

Door Henk Baltussen

Tussen de zeven Limburgse gedeputeerden is Brugman een wat vreemde eend in de bijt. Niet omdat ze de enige vrouw in GS is, haar linkse signatuur steekt af tegen de rechts tot uiterst rechtse georiënteerde collega's. Media speculeerden al direct over een kortstondig bestaan van het uit nood geboren extraparlementaire college. In een dergelijk college zitten geen vertegenwoordigers van partijen, ze zitten er op basis van deskundigheid.

Brugman: 'Het is pionieren maar prima bestuurbaar'

Een 'normaal' college kon in Limburg niet worden gevormd, omdat er geen meerderheid voor te vinden was. 'Onbestuurbaar zoiets', meende menig deskundige. Nee hoor, zegt Brugman. "Het gaat prima met de bestuurbaarheid. En dat is echt zo. Dat kun je niet faken. Was het anders, dan was dat al breed uitgemeten in de pers. Iedereen kijkt mee in Limburg. Ook vanuit Europa. Binnenkort komt iemand van de universiteit hier in de keuken kijken. Het is pionieren. Je kunt snel besluiten, want je hoeft niet terug naar de coalitie. Ik zit af en toe bij bijvoorbeeld PVV of CDA aan tafel om mijn licht op te steken. Het blijkt werkbaar. Maar Provinciale Staten heeft het voor het zeggen. Dat bleek onlangs tijdens een besluit over de geitenhouderijen. GS stelde voor om onder voorwaarden uitbreidingen toe te staan. PS zette daar een streep door."

Brugman heeft vrolijkheid en optimisme dat ze tijdens haar periode als wethouder in Venray al uitstraalde, niet verloren. Integendeel. Ze voelt zich als een vis in het water als provinciebestuurder. "Het plezier erin wordt steeds groter." Na een intense inwerkperiode heeft ze haar plek en ritme gevonden. "De maandag is voornamelijk ingeruimd voor overleg in het provinciehuis. Daar is telkens een uurtje of zeven mee gemoeid. Op dinsdag is er collegeoverleg dat ruim tweeënhalf uur duurt. De dagen erna zijn voor extern overleg, werkbezoeken, ga zo maar door. Mijn agenda is al vol tot en met februari. Maar ik klaag niet, zeker niet. Het is de praktijk. In het weekeinde probeer ik zoveel mogelijk thuis te zijn. Dat lukt aardig."

Wat haar vooral is opgevallen zijn de vele overlegstructuren waarin vaak over hetzelfde onderwerp wordt gesproken. "Kan dat niet anders, vraag ik me af. Tijd is kostbaar. Ik ga me ervoor inzetten dat efficiënter te maken."

Schiet Venray er eigenlijk wat mee op met een inwoner als gedeputeerde? "Het is altijd handig. Ik weet wat er speelt, de wethouders uit Venray weten me al te vinden. De lijntjes zijn kort. Bezoek ik regio's die ik minder goed ken, dan krijg je tips mee. Over wat je wel en niet kunt zeggen."
De vrouw met onder meer groen, energietransitie en water in haar portefeuille kan nog niet aangeven hoe de provincie de stikstofcrisis gaat aanvliegen.

Maar schrappen van Natura2000-gebieden om bijvoorbeeld woningbouw weer op gang te krijgen, is voor Brugman geen optie. "Daar los je niets mee op. Zuid-Limburg heeft veel kleine Natura-gebieden met zeldzame flora en fauna. Dat mag je niet loslaten. We moeten het bij de bron aanpakken, daar waar de stikstof vandaan komt. We gaan in Limburg per gebied naar de beste oplossingen zoeken. Dat wordt een uitdaging. Er komen verordeningen die gemeenten niet zo maar kunnen negeren."

'Ik weet niet hoe GroenLinkser zijn moet voelen'

Dat de Limburgse afdeling van GroenLinks het landelijke bestuur adviseerde Brugman te royeren vanwege haar keuze voor samenwerking met partijen als PVV en FvD, betreurt ze. Maar ze gaat er niet gebukt onder. Haar antwoord op de vraag of ze zich nog GroenLinkser voelt, is laconiek. "Ik weet niet hoe dat voelt GroenLinkser. Mijn denkbeelden passen het beste bij die partij. Maar ik ben behalve van GroenLinks ook lid van Venray Lokaal. En nee, ik ben nog niet geroyeerd. De partij en ik zijn met elkaar in gesprek. Daar wil ik nu verder niets over kwijt.

Het is tijd voor Kerstmis. Voor Brugman de periode om rust te pakken, samen met haar gezin. "We houden het Eerste Kerstdag gezellig klein, thuis met ons gezin. Tweede Kerstdag gaan we naar een vakantiehuisje, ergens in the middle of nowhere in Drenthe. Nee, ik zeg niet waar", voegt ze er lachend aan toe.