SV United pakt de titel in de vijfde klasse.
SV United pakt de titel in de vijfde klasse. Foto: Jolijn van Goch

Video's: Januari

Venraynaar Rick van Haren studeert in Nijmegen en speelt daar in de hoogste ijshockeycompetitie van Nederland. De verdediger, die ook is geselecteerd voor het Nederlands team, is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen bij de Nijmegen Devils en mikt dit jaar met zijn ploeg op het kampioenschap. Met Nijmegen Devils wint hij de nationale ijshockeybeker door in een spectaculaire finale Hijs Hokij uit Den Haag na verlenging met 4-3 te verslaan.

De zaalhockeycompetitie in de subtopklasse kent een verrassende ontknoping. Titelkandidaten Blerick en Oedenrode leiden op de slotdag van de competitie puntverlies, waardoor Venray, dat al is uitgespeeld, lachende derde wordt en de kampioenstitel voor zich opeist. "Een scenario waar we niet meer op geteld hadden", lacht speler Guido Pop na een spannende climax in de hockeycompetitie.

Wielrenner Wout Poels uit Blitterswijck eindigt in de Tour Down Under als derde in het klassement. De Zuid-Afrikaan Daryl Impey (Mitchelton-Scott) schrijft de Australische etappewedstrijd net als vorig jaar op zijn naam. Poels (Team Sky) eindigt in het klassement als derde, op zeventien seconden van Impey en op vier seconden van de Australiër Richie Porte (Trek-Segafredo).

Jeroen Houwen uit Oirlo keert terug naar Vitesse en sluit weer aan als derde doelman achter Pasveer en Eduardo. De 22-jarige Houwen was op huurbasis actief voor Telstar. Houwen kent een goede start en komt tot negen duels in de Keuken Kampioen Divisie. De doelman moet, nadat hij een blessure opliep, genoegen nemen met een rol op de reservebank. Daarop besluit hij terug te keren naar Arnhem.

Dagmar Boom (18) overtreft dit seizoen haar eigen verwachtingen. De passer-loper van Eurosped is in haar eerste seizoen bij de club al een vaste waarde en speelt het leeuwendeel van de wedstrijden in de eredivisie. De volleybalster uit Leunen neemt het in de halve finale van het bekertoernooi op tegen Sliedrecht Sport. "We moeten hoe dan ook door naar finale", zegt Boom stellig.

Mark van Kessel komt als eerste over de finishlijn bij de lange cross van de 43ste Vlakwatercross. De eerste loper van ATV Venray die de finish haalt is de 41-jarige Marcel Martens (30.45). Zo'n 20 minuten later passeert ook Ben Jansen (79) uit Venray de eindstreep van de 8040 meter lange cross. "Ik wilde wel sneller lopen, maar kwam niet goed in mijn ritme", baalt Jansen na afloop.

Februari

Er komt een initiatief om de schaaksport in Venray nieuw leven in te blazen. Vanaf 14 maart worden er lessen gegeven in wijkcentrum ´t Stekske aan de Kruidenlaan 161 in de wijk Landweert. Gestart wordt met leerlingen uit het basisonderwijs, maar ook oudere schakers zijn welkom om aan deze vorm van denksport deel te nemen.

Lynn Blenckers maakt zich op voor haar grootste wedstrijd in haar carrière. De volleybalster uit Vierlingsbeek speelt zondag met Hermes Oostende de bekerfinale van België in het Sportpaleis van Antwerpen. Hermes Oostende is voor de 24-jarige Vierlingsbeekse namelijk haar eerste club over de grens, na eerder gespeeld te hebben bij Avance (Sambeek), Activia (Sint Anthonis), Peelpush (Meijel) en Flamingo's/FAST (Gennep). "België is het ideaal voor mijn debuut in het buitenland. Alles is netjes geregeld en thuis is relatief dichtbij", aldus Blenckers.

Er komt geen einde aan het succes van handbalploeg Manual. De handballers uit Venray worden in Landgraaf voor het tweede seizoen op rij kampioen. Concurrent BDC'90 wordt met 23-32 aan de zegekar gebonden en daarmee is de titel in de tweede klasse A een feit.

Goud en zilver tijdens de Europese kampioenschappen kickboksen in Duisburg (Duitsland) voor leden van thai- en kickboksvereniging Quinn Gym in Venray. Aya Najja (17) pakt de titel in de klasse -65 kg. in de leeftijdscategorie 16-17 jaar. In dezelfde gewichtsklasse wordt Amber Swinkels (18) tweede in de categorie 18 jaar en ouder.

Maart

Lake Valley-speler Fabian Hendriks is geselecteerd voor het Nederlands zaalvoetbalelftal onder 19. De Venraynaar is één van de veertien spelers in de selectie van coach Hjalmar Hoekema. Het team gaat naar Slovenië, waar het kwalificatietoernooi voor het EK zaalvoetbal wordt afgewerkt. Nederland neemt het daarin op tegen gastland Slovenië, Azerbeidzjan en Cyprus.

De honkballers van Royals gaan een bijzonder jaar tegemoet. De fusieclub uit Venray en Boxmeer debuteert in de eerste klasse B. "Het is nu al een historisch jaar", vertelt coach Maurice Dumas enthousiast. "We willen natuurlijk wel presteren en gaan vol voor handhaving." Royals promoveerde vorig seizoen vrij onverwacht. De honkballers uit Boxmeer en Venray plaatsten zich voor een beslissingsduel met De Hazenkamp 2 uit Nijmegen, maar de tegenstander moest zich afmelden vanwege een gebrek aan spelers. Royals promoveerde daardoor zonder in actie te komen.

April

De BinckBank Tour komt op vrijdag 16 augustus naar Venray. De finish ligt op de Stationsweg, ter hoogte van zorgaanbieder Vincent van Gogh. De ronde voert het profpeloton via Venray naar Leunen, Castenray en Oirlo terug naar Venray. Dat maakt Nick van den Bosch, directeur cycling van organisator Golazo, bekend tijdens een bijeenkomst in hotel Asteria. Met de vrijdag als finishdag komt Golazo tegemoet aan de wens van Stichting Wielerpromotie Venray.

De handen gaan na het laatste fluitsignaal vol ongeloof voor de gezichten. Er vloeien tranen. De korfbalsters van Oranje Wit lopen op een haar na promotie naar de topklasse mis en zoeken troost bij elkaar. Prinses Irene uit Nistelrode is in sporthal De Wetteling met 16-18 te sterk en daardoor speelt de ploeg uit Leunen ook volgend jaar in de hoofdklasse.

Het mannenteam van ActiveRooy wordt kampioen in de derde klasse. In Sevenum wordt het vierde team van Athos met 1-3 verslagen. Het vormt het einde van een opmerkelijk seizoen voor de volleyballers uit Venray. Het eerste team handhaafde zich vorig seizoen in de promotieklasse, maar besloot uiteindelijk af te zakken naar de laagste (derde) klasse. Met een geheel nieuw team pakt ActiveRooy de titel.

Harma van Kreij moet wel even met haar ogen knipperen, toen haar zaakwaarneemster de handbalster uit Geijsteren in contact bracht met een club uit Slovenië. Rokometni Klub Krim Mercator blijkt echter niet zomaar een club te zijn, de ploeg uit de Sloveense hoofdstad Ljubljana is al jarenlang een vaste speler in de Champions League. Van Kreij maakt de overstap van BVB Dortmund naar Slovenië.

Ze heeft er lang voor moeten knokken, maar het lukt Myrthe Moorrees dan eindelijk. Na acht seizoenen zonder de absolute hoofdprijs wordt de voetbalster uit Venray (24) met FC Twente landskampioen. Tegen haar oude club PSV wordt de titel binnengesleept. De ploeg uit Enschede won in blessuretijd met 3-2 en na puntverlies van concurrent Ajax is het kampioenschap een feit. "Dit is fantastisch. Ik heb er zo hard voor gewerkt", zegt Moorrees uitgelaten na afloop.

Mei

Zaalvoetbalvereniging FC Coronaas bestaat vijf jaar. "We zijn steeds meer een begrip geworden in Venray", stelt bestuurslid Danny Caelen, die gezelligheid als een van de belangrijkste pijlers noemt. "Dat is onze kracht en proberen we te waarborgen." De vereniging telt vier (senioren)teams en heeft ruim zestig leden, van wie er zo'n veertig binnen de lijnen actief zijn.

Door een 8-6 zege op Nuth pakken de hockeyers van Venray het kampioenschap in de derde klasse. Nadat Venray een week eerder de titel nog misloopt na een 3-3 gelijkspel in en tegen Tegelen kan nu op sportpark De Wieën na een zenuwslopende wedstrijd de champagne ontkurkt worden. Venray heeft met nog drie duels voor de boeg ook nog een doelstelling. "We willen ongeslagen kampioen worden", zegt speler Guido Pop.

Wielrenner Mike Teunissen staat niet bekend als veelwinnaar. Tijd voor verandering denkt de 26-jarige hardrijder uit Ysselsteyn. De renner van Team Jumbo-Visma boekt in de Vierdaagse van Duinkerke twee etappezeges en wint het eind- en puntenklassement.

SV United is voor het eerst in de historie gepromoveerd naar de vierde klasse. De fusieclub kroont zich met een 1-3 zege in Wellerlooi tegen Resia'42 tot kampioen van de vijfde klasse. Het is een ontknoping die bij het seizoen van SV United past. Lange tijd is het onduidelijk wie de nek-aan-nekrace in de vijfde klasse D gaat winnen: VOS, Grashoek of SV United. Uiteindelijk heeft United voorafgaand aan de laatste speelronde de beste papieren. De ploeg van trainer Fenne Smits heeft aan drie punten zo goed als zeker genoeg om de titel binnen te halen. Ook in het kampioensduel valt de beslissing pas laat. Met twee late doelpunten helpt Indy Phillips zijn ploeg aan de titel.

Voetbalvereniging Venray besluit het eerste vrouwenelftal terug te trekken uit de competitie. Het elftal presteert dit seizoen uitstekend in de hoofdklasse en dwingt zelfs deelname aan nacompetitie om promotie af. Vanwege het feit dat er veel speelsters vertrekken en er vanuit de eigen jeugd onvoldoende aanwas is, heeft het bestuur de maatregel genomen. 'Ondanks de uitstekende prestaties van vrouwen 1 is het niet gelukt voor volgend seizoen een representatief team samen te stellen waarmee op hoofdklasseniveau naar behoren gepresteerd kan worden', aldus het bestuur in een verklaring.

Herman (Mantje) van de Ven wordt gehuldigd bij SV United. Herman is 75 jaar lid de fusievereniging (eerder de Juliaantjes en VV Wanssum). Ondanks zijn 86-jarige leeftijd is hij elke maandagochtend nog actief op het sportpark bij de ochtendploeg en is hij nog steeds lid van de entreecommissie bij de thuiswedstrijden van SV United.

Juni

Waar het voetbalduel van SSS'18 begint met veel inzet en strijd, eindigt het uiteindelijk in de tweede helft van de verlenging in een gezapig potje waarbij zelfs de reservedoelman van de Overloners als speler meedoet. Tweedeklasser SSS plaatst zich ten koste van Caesar (4-1 na verlenging) wel voor de tweede ronde van de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse.

De korfbalsters van Oranje Wit verliezen op eigen veld de topper tegen Astrantia/ONA: 8-9. Door de zege pakt de ploeg uit Middelaar de titel in de hoofdklasse. En staat Oranje Wit voor het tweede keer dit korfbaljaar met lege handen. "Ik kan de dames niks verwijten. We hebben geknokt, ook vandaag, maar het was de laatste weken niet goed genoeg", aldus coach Edwin Griesheimer.

In sporthal De Wetteling vindt voor de 45ste keer het Internationaal Judotoernooi Venray plaats. De organisatie is ook dit jaar weer in de vertrouwde handen van Judo Vereniging Venray. Maar liefst 1500 judoka's uit 30 verschillende landen nemen deel aan een van de grootste judotoernooien ter wereld. Organisator Adrie van Stokkem blijft dromen over de deelname van Japanse judoka's in Venray. Dat zou na 45 jaar de kroon op zijn werk zijn. "Het zou natuurlijk fantastisch zijn om hier Japanners op de mat te krijgen. Volgend jaar ga ik naar de Olympische Spelen in Tokyo. Wellicht kan ik dan contacten leggen om Japanse judoka's naar Venray te halen."

Wat voor de Venrayse Lisa Dreessens begint met baantjes in binnenzwembaden, groeit via een marathon over het IJsselmeer uit in de ambitie om Het Kanaal (van Dover naar Calais) over te steken. Tussen 29 augustus en 5 september gaat Dreessens een poging doen om die ambitie te verwezenlijken: "Eigenlijk ben ik best een angsthaas, maar in een wedstrijd gaat die knop om en is winnen het enige waar ik aan denk."

Dubbel feest in Overloon. De vrouwen van SSS'18 spelen volgend seizoen in de eerste klasse. In Eindhoven winnen de Overloonse voetbalsters de finale van de nacompetitie tegen Bavel 2: 1-3. Met twee treffers en een assist is Isabel Hengst de meest opvallende speelster aan de zijde van SSS'18. "Voor mij persoonlijk is dat leuk, maar het is toch echt een teamprestatie." De mannen van tweedeklasser SSS'18 promoveren ook, echter zonder een finale te spelen in de nacompetitie. Vanwege het feit dat het eerste elftal van JVC Cuijk het komend seizoen een stuk lager gaat voetballen, komt er een extra plaats in de eerste klasse vrij.

Ze trekken nog een keer de voetbalschoenen aan, de spelers van SVV Veteranen. Op sportpark De Wieën vindt na 67 jaar de allerlaatste wedstrijd van de voetbalveteranen plaats. Het laatste duel wordt gespeeld tegen de Alte Herren van het Duitse SV Kevelaer.

Wielrenner Wout Poels uit Blitterswijck eindigt als vierde in het Critérium du Dauphiné. Poels wint tevens de koninginnenrit, een imposante zege in de zwaarste bergetappe van de Franse WorldTour-koers.

De korfbalsters van De Peelkorf B1 pakken opnieuw de Nederlandse titel. In de veldfinale in Roermond wordt Rosolo B1 met 8-3 verslagen. Eerder dit seizoen wordt De Peelkorf B1 ook Nederlands zaalkampioen door in de eindstrijd de concurrent uit Reusel te verslaan. Voor de jonge Ysselsteynse korfbalsters is het een geweldig seizoen, want in de hoofdklasse worden zij ook zaal- en veldkampioen.

SV Venray mag zich de komende jaren gastheer noemen van jeugdinterlands van de Nederlandse voetbalbond KNVB. SV Venray is een van de acht verenigingen waar een aantal jeugdinterlands plaatsvinden. De eerste wedstrijd is op 1 september, KNVB Vrouwen O19 tegen Duitsland Vrouwen O19.

De jonge Braziliaans jiujitsu-groep uit Venray heeft haar eerste drager van de zwarte band in de gelederen. Jos Albers, trainer van BJJ Venray, verdiende zijn zwarte band onder de bezielende leiding van professor Jochem Branderhorst.

De hockeyers van Venray vieren het behalen van het kampioenschap in de derde klasse.
Myrthe Moorrees wordt voor de eerste keer Nederlands kampioen in het vrouwenvoetbal.