Vier trotse families uit Castenray met hun tweelingen.
Vier trotse families uit Castenray met hun tweelingen. Foto: Rikus ten Brücke

Video's: April

Na jaren van voorbereiding is het eindelijk zover. Het vernieuwde en uitgebreide gemeenschapshuis van Blitterswijck wordt officieel in gebruik genomen. Sjaak Sluiters, voorzitter van de stichting gemeenschapshuis Blitterswijck, is apetrots op het eindresultaat. "Er moeten nog wat zaken worden afgerond, maar het resultaat mag er zeker zijn. We mogen als kleine kern dolblij zijn met het eindresultaat."

Dat er zo'n veertig aanvragen voor zonneparken bij de gemeente Venray zouden liggen, baart leden van het dorpsradenoverleg (dro) zorgen. Dat blijkt tijdens het dro-overleg in Heide. Een thema-avond over zonneparken in Venray moet meer duidelijkheid verschaffen. Volgens de dro-leden moet worden voorkomen dat Venray in een landschap met zonneparken verandert.

Veehouder Van den Biggelaar aan de Breevennenweg moet het mesttransportbedrijf op dat adres opheffen. Dat hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Venray het bedrijf kenbaar gemaakt. Voor elke overtreding staat een dwangsom van duizend euro.

Zorgaanbieder Dagelijks Leven gaat op de locatie van de boerderij op het terrein van Vincent van Gogh (VVG) in Venray een woonzorglocatie van twintig bedden bouwen voor ouderen met geheugenverlies en een Wlz-indicatie. Dat bevestigt het college van Venray op vragen van Bernie van Lierop van Samenwerking Venray.

De oude Dr. Poelsschool bij de Hoenderstraat hoeft niet te wijken voor een Aldi-supermarkt. De gemeenteraad van Venray veegt het collegevoorstel van tafel. Of de Toverbal, een voormalige school aan de St. Ursulastraat, nu de aangewezen plek is voor de discounter, is onduidelijk.

De jongerencentra in de gemeente Venray kunnen aan de slag met het opstellen van op maat gesneden toekomstplannen. Ze krijgen daarbij steun van een professional. De gemeenteraad stemt unaniem in met het collegevoorstel. Hoeveel geld daarvoor beschikbaar is, wordt niet duidelijk. Een voorstel daarover van ProVenray krijgt geen steun.

Dat het allemaal anders moet met de Venrayse bibliotheek, daar is iedereen het wel over eens. Ook de gemeenteraad deelt die mening. Maar de weg ernaartoe is een lijdensweg aan het worden. Dat het college, nog voordat de plannen voor een bibliotheek 2.0 zijn vastgesteld, al aangeeft dat de bieb naar het oude AH-pand aan het Henseniusplein verhuist, kan er bij de raad niet in.

In 168 dagen tijd zijn er in Castenray vier tweelingen geboren. Een bijzondere gebeurtenis voor een dorpskern met ongeveer 800 inwoners. Het Venrayse kerkdorp is qua inwoners dus met één procent gegroeid. De vier tweelingen zorgen ook voor acht apetrotse ouders. Een rondgang leert dat tweelingen vaker voorkomen in de families en dat alle kinderen gezond op de wereld zijn gezet.

Van de 355 gemeenten die Nederland rijk is heeft Venray de meeste varkens (bijna 660.000) en kippen (ruim 4.260.000) binnen de grenzen. Dat kunnen er in de nabije toekomst zomaar meer worden, omdat er nog vergunningaanvragen op het bureau van de gemeente Venray liggen voor het houden van meer landbouwhuisdieren. Worden die vergunningen verleend, dan stijgt de Venrayse varkensstapel naar ruim boven de 750.000. Het aantal kippen overschrijdt in dat geval ruimschoots de 4.500.000. Dat leert navraag bij de gemeente Venray.

Inwoners van Vierlingsbeek kijken raar op als ze een wallaby door de straten zien huppen. De kleine kangoeroe is losgebroken en de politie zoekt naar de eigenaar van het exotische dier. De eigenaar van het dier wordt snel opgespoord door de politie. Het duurt een paar uur voordat de wallaby wordt gevangen. Daarna wordt Mies de wallaby weer herenigd met haar baasje. Het dier wordt onder meer gezien bij de voetbalvelden van Volharding.

De eerste restauratiewerkzaamheden aan gebouwen in het Annapark zijn aanstaande. Het hoofdgebouw, mortuarium en de kapel komen het eerst aan de beurt. De vergunningen zijn volgens Vincent Hofs, manager vastgoedontwikkeling bij landgoedeigenaar Renschdael Groep uit Horst, rond. Zolang het bestemmingsplan van het landgoed nog niet rond is (de verwachting is dat het er in het derde kwartaal ligt), kan Hofs over de invulling van de panden nog niets definitiefs zeggen. Maar dat er serieuze plannen liggen voor een hotel, restaurant en brasserie in het hoofdgebouw, beaamt hij.

Ed Smeets (47) is in de Grote Kerk officieel en onder grote belangstelling tijdens een plechtige viering geïnstalleerd als de nieuwe deken van Venray. De viering wordt voorafgegaan door de overdracht van de sleutel bij de hoofdingang van deze kerk. Ed Smeets, die de als bisschop van Roermond benoemde Harry Smeets opvolgt, wordt in Venray deken van het omvangrijke dekenaat Venray en pastoor van de parochies Sint Petrus' Banden, Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten en Franciscus van Assisi in Venray en rector van het rectoraat Sint Jozef in Smakt.

Het ziekenhuis van Venray verkast mogelijk van de Merseloseweg naar sportpark De Wieën. VieCuri Medisch Centrum en de gemeente Venray onderzoeken de haalbaarheid van een nieuw ziekenhuis op deze locatie.

Mei

Wilde zwijnen, en dan de dreiging van dierziekten met varkenspest als de belangrijkste, blijft een heikel thema voor de varkenssector die in Venray omvangrijk is. Daarbij blijft het aantal zwijnen in de omgeving van Venray toenemen. Dat zegt varkenshouder Peter van Dijck die namens de boerenorganisatie LLTB aangesloten is bij Wildbeheereenheid (WBE) Venray.

De piketplaatjes voor het nieuwe ontmoetingscentrum op de Duitse militaire begraafplaats aan de Timmermannsweg in Ysselsteyn kunnen de grond in. De bestemmingsplanwijziging die daarvoor noodzakelijk is, wordt voor de gemeenteraad op 16 mei een hamerstuk.

Een opvallende move in de Venrayse politiek. Raadslid Erica Irene van den Akker stapt over van ProVenray naar Samenwerking Venray. Saillant detail: Van den Akker begon deze raadsperiode ruim een jaar geleden als raadslid van SP. "Het is een moeilijke beslissing waar ik lang over heb nagedacht", zegt Van den Akker.

De eerste dorpskermis van het nieuwe seizoen is achter de rug. Oirlo heeft de primeur en mag de eerste kermis van Sterevents in de gemeente Venray ontvangen. Het bedrijf van kermisexploitant Willy Sterrenberg uit Oostrum organiseert de dorpskermissen in de gemeente Venray voor de komende vijf jaar.

Zonneparkontwikkelaar Tomorrow Energy (TE) is de fout ingegaan door Math van de Winkel als beheerder op te voeren van een nieuw aan te leggen zonneweide aan de Spurkt in Smakt. De agrariër werd in een principeverzoek van TE aan de gemeente Venray voor de oprichting van het zonnepark als beheerder aangemerkt. Van de Winkel weet echter van niets en heeft dat inmiddels de gemeente Venray en TE laten weten.

De roep om een speciale school voor hoogbegaafde kinderen wordt luider. Dat valt op te maken uit het groeiend aantal ouders dat contact opneemt met Frank en Sandra Kusters uit Venray. Het stel beweegt hemel en aarde om in Venray een school voor hoogbegaafde kinderen van de grond te krijgen.

Limburgs gouverneur Theo Bovens vindt de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Venray wat vlak. "Ik mis wat scherpte", vertelt hij de gemeenteraad. Uiteindelijk is de raad het er in grote lijnen over eens dat de opvolger van Hans Gilissen 'een lieve, strenge vrouw of transgender is die dialect verstaat, veel affiniteit heeft met veiligheid en niet haar of zijn carrière in Venray wil afbouwen'.

Terrassen en kermis zijn in Venray onlosmakelijk met elkaar verbonden. Horeca Venray-voorzitter Gijs Schapendonk spreekt daarom niet van een kermis, maar van een terrassenkermis. Maar die komt in gevaar omdat nieuwe landelijke wetgeving (straat)overkappingen bij horecagelegenheden vrijwel onmogelijk maakt. Ook de calamiteitenroute voldoet niet. Schapendonk: "We hopen er met de gemeente Venray uit te komen."

Wethouder Carla Brugman heeft de eer om speeltuin De Eekhoorn officieel te openen. Het speelveld achter het Boudewijnhof en Alexanderhof in Venray is opgeknapt en veranderd in een natuurlijke speeltuin. Het speelveld is aangepakt door enthousiaste buurtbewoners in samenwerking met de gemeente Venray en voormalig wijkplatform Veltum. Hierbij hebben ze voornamelijk gebruikgemaakt van natuurlijke materialen zoals boomstammen, boomkroon en wilgentakken.

Juni

De organisatie van de tweede editie van het Meerdaags Wandelevenement Venray kan terugkijken op een geslaagd wandelfestijn. Het aantal deelnemers van de eerste editie (1099) wordt met ruim 1700 deelnemers ruimschoots overschreden. Na het sluiten van de voorinschrijving staat de teller al op 925 deelnemers. Tijdens de drie wandeldagen komen daar nog eens honderden deelnemers bij.

B en W moeten met de Veiligheidsregio Limburg Noord indringend in gesprek om de brandveiligheid in Venray te verbeteren. De repressieve brandweerdekking (het daadwerkelijk blussen en inperken van branden) moet dit najaar onderdeel zijn van het onderhoud. Dat is de strekking van de CDA-motie die de gemeenteraad met 24 stemmen voor en twee tegen aannam. Alleen Jan Hendriks (SP) en Theo Mulders (Samenwerking Venray) stemmen tegen.

Het aantal inwoners van de gemeente Venray neemt vanaf 2036 af. Tot die tijd groeit het inwonersaantal van Venray nog wel, maar de groei neemt wel ieder jaar af. Uit de meest recente cijfers van Etil blijkt dat het jaar 2035 het laatste jaar is dat er nog sprake is van een toename van het aantal inwoners van de gemeente.

Guido van Dijck, directeur van de Plus-supermarkt in Landweert, blijft inzetten op een tweede vestiging in de wijk Brabander. Hij laat het hoofd niet hangen nu op de beoogde locatie in de wijk huizen worden gebouwd.

De locatie met een flexhotel voor 250 arbeidsmigranten, dat langs de A73 bij tankstation de Wuust komt te staan, moet via het terrein van het Esso-station rechtstreeks naar de snelweg worden ontsloten. Zo wil Work and Stay voorkomen dat het wegennet in het buitengebied tussen Castenray en Oirlo te zwaar wordt belast, waardoor de verkeersveiligheid in het geding komt.

Bedrijven die nieuwe panden willen bouwen in Venray moeten zonnepanelen op de daken gaan leggen. Dat is geen verzoek, maar een eis van de gemeente Venray. Dat staat opgenomen in de notitie van het college die moet leiden tot nieuw beleid aangaande het opwekken van duurzame energie.

Het heeft er alle schijn van dat de slapende vliegbasis De Peel ontwaakt. Om dat te laten gebeuren, stelt Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie, voor 1 november 2021 een luchthavenbesluit vast voor het vliegveld bij Vredepeel. Dat besluit is noodzakelijk om de vergunningen en de bijbehorende geluidszonering die de vliegbasis nu heeft, te verlengen. Visser geeft aan dat als De Peel weer opengaat voor de militaire luchtvaart, er twaalf jachtvliegtuigen op de basis worden gestationeerd.

Ysselsteyn heeft voor de komende vier jaar een hagelnieuw dorpsforum, dat met maar liefst 65 leden kwantitatief dik op orde is. Dat het ook een keur aan kwaliteiten in zich heeft, daar twijfelt Martijn Arts als Interim-voorzitter van de dorpsraad geen moment aan. Het nieuwe forum wordt (vergelijk het met een gemeenteraad) in dorpshuis De Smelehof in Ysselsteyn gepresenteerd.

Evenals op zo veel plaatsen in het land is ook in Venray de eikenprocessierups dit jaar uitgegroeid tot een ware plaag. Het bedrijf Herman Vaessen uit Maasbree voert de bestrijding uit. In het gemeentehuis liggen zo'n 250 geregistreerde meldingen van rupsennesten. "Geen lange mouwen, dan niet mauwen."

De kasteelpoort die eeuwenlang aan het einde van de Kasteellaan in Blitterswijck stond, wordt herbouwd. Originele wapenstenen, afkomstig uit het in de Tweede Wereldoorlog verwoeste kasteel, keren terug in de poort. Die bijzondere en unieke stenen uit begin 1600, met familiewapens van voormalige kasteelbewoners, zijn 58 jaar geleden door Wim Waanders bij toeval gevonden en veiliggesteld. Hij geeft ze nu terug.

Buiten is het ruim dertig graden, op tv lopen de voetbalsters van Oranje zich op het WK warm voor de achtste finale tegen Japan. Een twintigtal mensen trekt zich daar niets van aan en maakt in een zaaltje van Roelanzia in Ysselsteyn kennis met elkaar. Café Integracja is geopend. Om arbeidsmigranten en inwoners op een laagdrempelige manier kennis met elkaar te laten maken.

Ysselsteyn is het decor van het driedaags punk-, metalcore- en hardcorefestival Jera On Air. Met zo'n twintigduizend bezoekers verwelkomt het festival meer bezoekers dan ooit. Ze genieten van optredens van onder andere Enter Shikari, Sum 41, Backfire!, Heideroosjes en The Interrupters. "We hebben een zeer goede editie gehad", zegt bestuurslid en pr-man Thijs Vogels.

De raad is niet bereid door sturing de dieraantallen in Venray te laten verminderen. Zelfs met de zinsnede 'dat sturing aan krimp van landbouwvee niet langer dient te worden uitgesloten', gaat een meerderheid niet akkoord. Daardoor wordt een motie met die strekking met drie stemmen voor (ProVenray, PvdA en SP) en 22 tegen (vier van de 27 raadsleden waren afwezig) in de prullenmand gekieperd. De motie is afkomstig van Joep Gielens (ProVenray), die met het indienen ervan 'eindelijk een taboe wilde doorbreken'.

De eerste dorpskermis van Willy Sterrenberg was in Oirlo.
Jera On Air was erg succesvol.