De beschermheilige van Venray, de heilige Oda, is ten prooi gevallen aan vandalen.
De beschermheilige van Venray, de heilige Oda, is ten prooi gevallen aan vandalen. Foto: Rikus ten Brücke

Video's: Oktober

De werkgroep Ontvangst Britse Veteranen Venray (OBVV) houdt op te bestaan. De groep ontvangt voor de laatste keer een bus met Engelse oorlogsveteranen, weduwen van veteranen en familieleden voor een verblijf van een week in Venray. In 1986 gebeurde dat voor het eerst.

Uiterlijk in de zomer van 2020 moet de geur- en geluidsoverlast door aardappelverwerker Aviko Rixona in Oostrum verleden tijd zijn. "We kunnen geen garantie geven, maar zullen er alles aan doen om door het nemen van maatregelen de overlast tot binnen de wettelijke kaders te beperken", zegt algemeen directeur Maikel van Bakel tijdens de dorpsraadvergadering in Oostrum.

De Venraynaren Willem Willems en Willem van Reeuwijk hebben plannen voor de oprichting van een werkgroepje met de bedoeling de komst van een mestfabriek aan de Metaalweg een halt toe te roepen. "Ik wil de bevolking van Venray mobiliseren om de mestfabriek te stoppen", stelt Willems.

Enkele eigenaren van huisjes op het park Het Roekenbosch hebben handhaving op hun dak gekregen, omdat ze hun pand verhuren aan arbeidsmigranten. Tevens zouden een paar panden permanent worden bewoond, wat ook tegen de regels is. Begin dit jaar besloot de gemeenteraad van Venray tot afbouw van vakantiepark Het Roekenbosch. Dat plan houdt in dat de helft van de 220 aanwezige vakantiehuisjes zo snel mogelijk wordt gesloopt, in de rest komen arbeidsmigranten en woonurgentie.

De beschermheilige van Venray, de heilige Oda, is ten prooi gevallen aan vandalen. Het beeld in het Odapark in Venray wordt vernield. "Haar symbool, de ekster, is van het beeld gebroken en die hebben we nog niet teruggevonden", zucht Roel Sanders van het Odapark.

Wethouder Jan Loonen neemt contact op met Aldi met de vraag of de Duitse discounter zich op de plaats van de voormalige Toverbalschool aan de Ursulastraat wil vestigen. Dat is de uitkomst van een warrige discussie die ontspon naar aanleiding van vragen van D66 tijdens een commissievergadering. In eerste instantie geeft Loonen aan de Aldi niet te bellen, aan het eind van het liedje doet hij die belofte wel.

Stichting Odapark gaf in 2018 21.000 euro meer uit dan aanvankelijk was begroot. Geraamd was een verlies van 10.000 euro, het negatieve saldo bedraagt 31.000 euro. Het bestuur liet de gemeente Venray, goed voor een bijdrage van jaarlijks zo'n 65.000 euro, weten, het verlies zelf op te lossen met een greep in de reservepot. Het bestuur verwacht dit jaar met nog slechts een klein tekort af te sluiten.

Bij het Norfolk-monument aan de Overloonseweg in Venray wordt een herdenking gehouden voor de soldaten die 75 jaar geleden tijdens zware gevechten bij de Loobeek sneuvelden. Extra aandacht is er voor de 43 Royal Norfolk Regiment-soldaten die met dit monument worden geëerd en herdacht. "Bij de gevechten in het gebied tussen Overloon en Venray zijn behoorlijk wat slachtoffers gevallen", legt Carlo Feller, een van de organisatoren van de herdenking, uit. "We proberen de slachtoffers elk jaar bij dit monument te herdenken. Jaarlijks wordt de herdenking bijgewoond door Britse veteranen. Zij komen al 34 jaar in Venray en omgeving. Dat is erg bijzonder."

Joris T., oud-penningmeester van wijkcentrum Brukske, verschijnt voor de rechter in Maastricht. T. wordt ervan verdacht tienduizenden euro's te hebben verduisterd van het wijkcentrum. Hij zou het geld onder meer hebben besteed aan een goksite. De fraude kwam aan het licht toen een van de destijds zittende bestuursleden bedenkingen had over de financiën van het wijkcentrum en eiste vervolgens de bankafschriften van 2017 tijdens een bestuursvergadering op van de ex-penningmeester.

Er zijn plannen voor een zonnepark ter grootte van vijftig voetbalvelden in Leunen. Initiatiefnemer van het idee is het bedrijf Solarcentury uit Helmond. Het idee wordt door Solarcentury uitgelegd tijdens de dorpsraadvergadering in Leunen. Om voet aan de grond te krijgen, heeft het bedrijf de samenwerking gezocht met vier landeigenaren uit Leunen.

Ze zijn meer dan een week op de buis bij het populaire SBS6-programma Lingo. Sanne Wennekers (34) uit Horst en haar neef Roy Verlinden (27) uit Oirlo. Tot hun eigen verrassing, vertelt Roy. "We hoopten dat we één aflevering zouden winnen, maar het werden er acht. Dat hadden we nooit verwacht. Het was een mooi avontuur."

De terugloop van jeugdige muzikanten is dusdanig groot dat de Federatie van Muziekgezelschappen in de gemeente Venray (FMV) hierover bij het gemeentebestuur de noodklok luidt. "We willen niet de hand ophouden", zegt Wim De Schryver, voorzitter van de Koninklijke Harmonie Euterpe uit Venray. "We willen met de brandbrief het probleem onder de aandacht brengen."

November

Het onderwijspersoneel uit het primair en voortgezet onderwijs staakt voor structurele investeringen in het onderwijs. Scholen houden de deuren dicht en door het hele land waren er manifestaties en bijeenkomsten. Basisschool De Kruudwis in Venray geeft een eigen invulling aan de staking. Het team van De Kruudwis besluit om niet te gaan staken. In plaats daarvan staan ouders van kinderen een uurtje voor de klas om te proeven van het vak.

Bedrijventerrein De Brier is weer in beeld als supermarktlocatie. Dat wordt duidelijk tijdens de algemene beschouwingen van de gemeenteraad. Wethouder Jan Loonen heeft er nog de nodige kanttekeningen bij, maar sluit het niet meer uit.

Een gebouw met mankementen, te lage bezoekersaantallen, tekort aan vrijwilligers, een gemeentebestuur dat zorgen uit. Het zijn pittige tijden voor het Venrays Museum, dat in 2017 een herstart maakte in de nieuwbouw van De Borggraaf. Maar vanaf mei hoopt het museumbestuur het tij te keren.

De 20-jarige man uit Venray die aangehouden is bij een aanrijding in Venray, blijft langer vastzitten. De rechter-commissaris besluit zijn voorlopige hechtenis met veertien dagen te verlengen. De man zou bewust op een agent zijn ingereden tijdens een controleactie bij de Sint Servatiusweg ter hoogte van D'n Herk. Of de actie van de man bewust is geweest, kan een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet bevestigen.

Het is de week van het Nationaal Schoolontbijt. Ook in de basisschool in Ysselsteyn genieten de leerlingen van een ontbijtje in de klas. Toch is het ontbijt in Ysselsteyn anders dan op andere basisscholen. Een groep van zo'n twintig boerenmoeders uit Ysselsteyn en Veulen mist namelijk vleeswaren en eieren bij het ontbijt. "Deze producten horen toch bij het schoolontbijt?", vindt boerenmoeder Joyce Dekker.

Venray is met het overlijden van Twan van Els (85) een markante inwoner verloren. Twan van Els werd 18 juli 1934 in Venray geboren. Hij was 42 jaar werkzaam in de psychiatrische inrichtingen Sint Servatius en Sint Anna. Twan Els was zestig jaar getrouwd met zijn grote liefde, Lien van de Beuken uit Oirlo. Onlangs vierden ze hun diamanten huwelijksfeest in familiekring. Samen hadden ze drie kinderen, acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. De uitvaart vindt plaats in een bomvolle schouwburg. Op zijn rouwbrief staat de tekst die Twan van Els zelf schreef: 'Ik wil niet oud zijn, ik wil bezig zijn, een doel hebben: schrijven. Het leven is steeds minder toekomst, steeds meer verleden...'

Ontwikkelaar LC Energy heeft plannen voor een zonnepark op Wüsterveld. De locatie van 9 hectare waarop de zonnepanelen moeten komen, ligt op zo'n halve kilometer afstand van de kern van Castenray, vlak bij de snelweg A73. Dorpsraadvoorzitter Bert Arts is vorige week op de hoogte gesteld over de plannen.

De tweede editie van Enkeltje Venray zit erop. Op de elfde van de elfde is de officiële opening van het vastelaovesseizoen ook in Schouwburg Venray gevierd met Enkeltje Venray. De honderden vastelaovesvierders genieten met volle teugen. Ook prins Rob Arts van de Piëlhaas is aanwezig. "Het voelt weer vertrouwd. We mogen het kostuum weer aan. Het is een en al gezelligheid. Dit is een hele mooie afsluiting van ons fantastische jaar."

Hotel-Café Hulsman heeft zijn faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Roermond. De té zware vaste lasten zijn de horecaonderneming uiteindelijk fataal geworden. De 24 personeelsleden van Hulsman zitten straks zonder werk. Zij zijn in het café het eerst bijgepraat.

Het nieuwe ontwerp van het treinstation en omgeving in Oostrum is komende zomer klaar. Eind 2020 moeten bestek en tekeningen er liggen. Vervolgens kunnen de bouwplannen concreet worden gemaakt.

Rob Bergsma presenteert tijdens de dorpsraadvergadering in Leunen een bezwaarschrift tegen de komst van een zonnepark naar Leunen. Als het aan Solarcentury ligt komt er een zonnepark van 25 hectare tussen de Laagriebroekseweg, De Locht en Beemdweg. "Een uniek stukje Leunen gaat voorgoed verloren. Als het park er eenmaal ligt, krijgt de natuur het nooit meer terug", zegt Bergsma. Het bezwaarschrift is ondertekend door zes omwonenden families.

Ruim honderd woningen zijn op korte termijn in Ysselsteyn nodig om aan woonwensen van een kleine tweehonderd inwoners te kunnen voldoen. In samenspraak met de gemeente moet snel duidelijk worden waar en wanneer met bouwen kan worden begonnen. Vooral starters- en seniorenwoningen zijn hard nodig. Om ook woningzoekenden van buiten het dorp van dienst de te zijn, moeten er zelfs tweehonderd huizen komen.

Het kleinste dorp van de gemeente Venray wil als eerste zelfvoorzienend zijn met de opwekking van duurzame energie. Zodra de zonneparken die in Smakt staan ingetekend van de baan zijn, gaat de werkgroep Zonnepark Smakt met de plannen aan de slag.

December

Jan Strijbos en May Volleberg van Historisch Platform Venray (HPV) maken in het tv-programma EditieNL kenbaar de historische naam Lull weer zichtbaar te willen maken in Venray. Bewoners van de wijk Landweert zijn daar allesbehalve gelukkig mee. Zij vrezen dat het plaatsen van een informatiebord over Lull een opstap is naar de herplaatsing van Lull-borden bij de toegangswegen van de wijken. 'Dit willen wij niet. Laat hem een mooi bordje in z'n eigen tuin zetten', laten de bewoners in een brief weten.

Claessens Louwers Pluimvee BV en Janssen Ei BV uit Ysselsteyn willen aan de Peelweg 27 en 29 in hetzelfde dorp een biologisch pluimveebedrijf met 39.900 legkippen vestigen. Op die locatie staat momenteel een gemengd agrarisch bedrijf met vleesvarkens, schapen, er wordt rundvee gefokt en er vindt op kleine schaal akkerbouw plaats.

Supermarkt Aldi op D'n Herk blijft open tot 1 augustus volgend jaar. Dan sluit de discounter definitief. Na telefonisch overleg met de bouwondernemer, die een nieuwe Jumbo en Lidl realiseert in Brukske, besluit het college daartoe. In een brief aan het college protesteren Jumbo en Lidl tegen verlenging van de openstelling. De supers laten weten dat de Aldi op D'n Herk komende 1 januari de deuren definitief moet sluiten. Wethouder Jan Loonen geeft aan daar geen gehoor aan te geven.

Wim Smits, een van Venrays meest markante inwoners, is overleden. De muziekliefhebber en vastelaovesvierder in hart en nieren werd 85 jaar. Wim Smits verdiende zijn sporen in het Venrayse maatschappelijk leven op meerdere vlakken. Zeker in en voor de Roojse vastelaovend was hij erg actief.

Een gemaskerde man pleegt een overval op supermarkt Coop aan het Lovinckplein in Ysselsteyn. Volgens de politie loopt de dader waarschijnlijk met een vuurwapen de supermarkt binnen. Hij neemt geld en sigaretten mee. De overvaller vlucht vervolgens op een scooter. In eerste berichtgeving van de politie wordt gesproken over één dader. Later blijkt dat er meerdere verdachten betrokken zijn bij de overval.

De fundering van het nieuwe bezoekerscentrum bij de Duitse oorlogsbegraafplaats lag er al, de symbolische eerste steen nu ook. Het is geen gewone baksteen die Tarcicia Voigt, voorzitter van Stichting Vrienden van Ysselsteyn (SVY), opmetselt. In de steen is ruimte vrijgemaakt voor een koker met daarin een document waarop onder meer de sponsoren en de drie SVY-bestuurders zijn vereeuwigd. "Ik denk niet dat iemand van de aanwezigen hier die koker nog ooit te zien krijgt." Ze laat er een glimlach op volgen. Tekenend voor de ontspannen sfeer die die woensdagmiddag rond de plichtpleging hangt.

Het splinternieuwe natuur- en belevingscentrum van Vivara natuurbeschermingsproducten opent een filiaal aan de Grotestraat 89 in Venray. Het unieke concept wordt in Venray uitgerold door ondernemer Jan Thomassen van Vivara. De winkel in het oude pand van Thomassen Mode wordt bestierd door zijn zus Esther.

Stichting Kerststal Venray heeft op de Grote Markt in Venray weer haar traditionele kerststal opgebouwd. Ook de ijsbaan op het Schouwburgplein is volop in bedrijf.

In informele, ongedwongen sfeer neemt scheidend burgemeester Hans Gilissen (62) afscheid van gemeenteraad, college en ambtenaren. Tijdens de bijzondere raadsvergadering in het gemeentehuis wordt Gilissen benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de koninklijke onderscheiding uitgereikt door gouverneur Bovens. Van wethouder Jan Loonen krijgt Gilissen de Zilveren Ereblijk van de gemeente Venray opgespeld.

De onvoltallige gemeenteraad van Venray stemt tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar met de kleinst mogelijke meerderheid in met de bouw van een regionale mestfabriek aan de Timmermannsweg 110 in Ysselsteyn.

Vier van de vele uitgedoste vastelaovesvierders genieten tijdens Enkeltje Venray.
De eerste steen van het bezoekerscentrum op de Duitse begraafplaats wordt gelegd.