Voor aanstaand burgemeester Luc Winants wordt het gemeentehuis zijn tweede thuis.
Voor aanstaand burgemeester Luc Winants wordt het gemeentehuis zijn tweede thuis. Foto: Henk Lammen

Liefhebber van Limburg

Venray | Luc Winants staat te popelen om op 7 januari aan de slag te gaan als burgemeester van Venray. Hoewel de 55-jarige bestuurder nog niet is geïnstalleerd als burgervader van Venray, bezocht hij samen met zijn voorganger Hans Gilissen al diverse instituten in de gemeente. Zo bezocht hij onder meer tbs-kliniek De Rooyse Wissel, de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn en had hij een onderhoud met de politiechef. "Venray is een ontzettend veelzijdige gemeente. Venraynaren mogen zich best wat vaker op de borst kloppen", zegt Winants.

Door Willem Menting

Voor Winants wordt het niet zijn eerste klus als burgemeester. Eerder stond hij krap vijf jaar aan het roer bij de gemeente Brunssum. Toen Winants de vacature voor de Venrayse burgemeesterspost zag, ging hij zorgvuldig te werk. "Het burgemeestersambt trekt mij enorm. Ik zag de vacature en heb eerst verschillende keren de raadsvergadering gekeken via de livestream. Mij viel direct op dat er op niveau wordt vergaderd. Inhoudelijk zijn alle partijen goed op de hoogte. De discussies gingen echt ergens over. Het is belangrijk dat de volksvertegenwoordiging goed in elkaar zit. Toen ik dat zag, besloot ik te schrijven."

Toch waren er voor Winants meer redenen om zijn sollicitatiebrief op de post te doen. "Ik ben een echt liefhebber van Limburg. Zuid-Limburg ken ik natuurlijk als de beste, maar ook in deze regio kom ik regelmatig. De mentaliteit van Venray spreekt mij erg aan. Mensen steken hier zelf de handen uit de mouwen en wachten niet op de overheid. Die mentaliteit waardeer ik zeer. Als je dat vergelijkt met de regio Parkstad in Zuid-Limburg dan is dat totaal anders. Als de overheid daar niks bepaald dan zijn de burgers plots ook terughoudend. Dat zie je hier niet gebeuren."

Die mentaliteit zie je volgens Winants ook terug in de gemeenteraad. Dat diverse raadsleden dubbele petten op hebben, valt volgens Winants alleen maar te prijzen. "Zo blijf je als volksvertegenwoordiger dicht bij de bron. Je hoort wat er in de dorpen speelt en dat is alleen maar goed. Als je dorps- en gemeenteraadslid bent, kun je de dorpskern natuurlijk geen beloftes maken. Politiek blijft voor een deel compromissen sluiten. Je moet als raadslid ook altijd zuiver blijven. Het is niet erg om verschillende petten op te hebben, als je maar integer handelt. Het is een taak van mij als burgemeester om dat te bewaken. We moeten geen lobbyclub worden."

Als burgemeester typeert Winants zich als een persoon die zorgvuldig te werk gaat. "Voordat we beslissingen nemen wordt uiteraard het traditionele proces doorlopen. Het is belangrijk om draagvlak van de gemeenteraad te hebben, maar uiteindelijk ben ik er ook om knopen door te hakken. Dat schuw ik absoluut niet. Niet kakelen, maar eieren leggen, zullen we maar zeggen."

Afgelopen weekeinde had Winants nog een ontmoeting met voorganger Hans Gilissen en diens voorganger Jos Waals. Het drietal bezocht het kerstconcert van het Venrays Mannenkoor in de schouwburg. "Het was een bijzonder concert, maar wat mag Venray trots zijn op de schouwburg. Het is een fantastische en professionele organisatie. Het was allemaal tot in de puntjes geregeld. Daar zijn veel gemeenten jaloers op."

Volgens Winants zijn er ook nog voldoende punten om te verbeteren. "De verbinding tussen het treinstation en het centrum bijvoorbeeld. Dat is nou niet echt een route om trots op te zijn. Dat kan veel beter en mooier. Ook wil ik de verbinding met Eindhoven verbeteren. Dat is sterkst groeiende regio van Nederland en Venray ligt praktisch in de achtertuin. Daar moeten we van profiteren." Ook zijn er al veel zaken die volgens de toekomstig burgemeester goed gaan. "De landbouwsector krijgt de laatste tijd veel te verduren, maar juist deze sector heeft de afgelopen jaren veel stappen gezet. Stallen lijken tegenwoordig veel op een laboratorium en alles op het gebied van landbouw heeft een enorme positieve ontwikkeling doorgemaakt." Winants vindt dat Venray een nog belangrijkere rol kan spelen in de landbouwsector. "We hebben de expertise in huis. Als we vanuit deze regio de kennis overdragen, kunnen we iets doen aan de onrust." Dat er ook zaken moeten veranderen in de landbouw, beaamt Winants. "Dat we wat moeten doen aan het milieu valt niet meer te ontkennen. Daar kunnen ook de boeren een bijdrage aan leveren. Vanuit het Rijk komen daar budgetten voor vrij en dan moeten we als Venray vooraan staan. Ik heb goede contacten in Den Haag en die wil ik als burgemeester graag inzetten."

Voor de feestdagen en het nieuwe jaar wenst Winants iedereen het beste. "Ook hoop ik dat we wat meer naar elkaar kijken en om elkaar geven. Er is meer dan alleen een mobiele telefoon. Kijk elkaar wat vaker aan."