Deken Ed Smeets in de Grote Kerk waar hij tijdens de kerstdagen veelvuldig te vinden is.
Deken Ed Smeets in de Grote Kerk waar hij tijdens de kerstdagen veelvuldig te vinden is. Foto: Rikus ten Brucke

'Woningen in kerk kan'

VENRAY | De warmte die deken Ed Smeets bij zijn aantreden begin dit jaar ontmoette vanuit de Venrayse gemeenschap, koestert hij nog steeds. Komen nieuwe pastoors wel eens volgens zijn zeggen in wespennesten terecht, daarvan is in Venray geen sprake. "De hartelijke ontvangst en de goede start waarop ik hoopte is waarheid geworden." De andere kant van het verhaal is dat de rol van de kerk in deze steeds veranderende samenleving marginaler wordt. Dat merkt ook Smeets aan den lijve.

Door Henk Baltussen

Het pastoorsvak verandert, meent Smeets. "Ze hebben meestal niet een maar meerdere parochies onder hun hoede. Hij krijgt met telkens andere parochiebesturen te maken. Vergaderingen gaan echt niet meer alleen over de liturgie. Ze verzanden vaak in details. Over schroeven en pluggen die ergens nodig zijn. Pastoors willen de boodschap uitdragen, met vieringen in de kerk, de catechese verzorgen. Ze kunnen vaak niet meer doen wat ze willen doen en gaan er dan aan onderdoor. Ook pastoors kennen stress."

'Over schroeven en pluggen praten is niet altijd leuk'

Hij weet er inmiddels alles van. Begon Smeets in zijn nieuwe dekenaat met 27 parochies met tien pastoors, na een half jaar heeft hij er nog maar zeven. "Pastoor Jos Boon (sinds begin december oud-pastoor van Ysselsteyn, Merselo en Vredepeel red.) gaat op eigen verzoek weer als kapelaan aan de slag, een ander is weer het gewone pastorale werk gaan doen en de derde kampt met een burn-out. Vervangers nemen hun taken waar."

Smeets doet dat voorlopig met de taken van Boon. Extra werk dus voor de 47-jarige deken die daar laconiek mee omgaat. "Ik voel me jong en gezegend met veel energie. Wat schuiven met de aanvangstijden van de missen en we kunnen verder."
Natuurlijk blijft Smeets de diensten verzorgen in de Grote Kerk en de Paterskerk in Venray waar hij elke weekeinde vier missen opdraagt.

"Ik mag gerust zeggen dat ze druk bezocht zijn. Elk weekeinde tussen de drie- en vierhonderd bezoekers. En neem de Grote Kerk die ook een culturele functie heeft, zoals bij 75 jaar bevrijding het geval was. Die kerk staat letterlijk en figuurlijk in het hart van Venray. Ik zou graag meer mensen in de kerk willen hebben. Maar niet ten koste van alles. Beatmissen horen er niet. Blijken in praktijk ook niet te werken. Noem iets wat we als kerk de laatste veertig jaar niet hebben uitgeprobeerd. Het uitdragen van de boodschap is leidend. Die mag je niet in de schaduw zetten. Hoe krijg je mensen meer betrokken? Het is knap lastig. Ik besteed veel aandacht aan de preek. Ik hoop dat de mensen die de mis in Venray bezoeken met een fijn gevoel de kerk verlaten. Ik hoor dat in ieder geval wel regelmatig terug. Het doet me wel pijn dat ze niet komen, dat ze hun kindje niet meer laten dopen en bij uitvaarten de kerk wordt gepasseerd. Maar ik wil wel kort bij de boodschap blijven. Het vertonen van beelden of draaien van cd's bij uitvaarten hoort daar niet bij. Een gitarist, een zanger? Geen probleem. Dat van zo'n viering een rustgevende eenheid uitgaat, is voor mij heel belangrijk."

Een ander belangrijk aandachtspunt voor Smeets is het bereiken van de jeugd. "In Waubach waar ik eerst was, kwam ik op alle scholen in alle klassen. Hier alleen op de Kruudwis, althans wat de hele klas betreft. Daar bereid ik de leerlingen van groep 4 voor op de eerste communie en groep 8 op het vormsel. Ik sta dan voor de klas met alle leerlingen, ook die niet meedoen. Mijn wens is om dat in alle Venrayse scholen te doen. Je bereidt ze niet alleen voor op de communie en het vormsel, het is ook een stukje menselijke vorming."
Een andere wens van Smeets is een wekelijks of maandelijks parochieblad voor Venray. "Er is nu het kwartaalblad Samen Kerk. Door het vaker uit te brengen kun je de inhoud breder maken en meer mensen bereiken. We bekijken de mogelijkheden van iets digitaals of een app."

'Graag meedenken over invulling van kerk in Ysselsteyn'

Smeets las in deze krant dat Ysselsteyn worstelt met een nieuwe invulling van het kerkgebouw. Hij las ook dat het parochiebestuur van het bisdom geen reactie krijgt en ook van de deken verwachten ze weinig. "Bisdom en ik weten van niets. Zijn daar nooit over benaderd. We willen juist graag meedenken. Dat een kerk en een dorpshuis niet onder hetzelfde dak zouden kunnen, is niet waar. Kijk naar Vredepeel. Prima oplossing waar we ons helemaal in kunnen vinden. Woningen in de kerk? Kan ook. Ik denk dat een gesprek verstandig is."
Maar eerst is het tijd voor Kerstmis. Voor Smeets worden het drukke dagen. In totaal draagt hij acht missen op. Toch vindt hij nog tijd voor zichzelf. " Tweede Kerstdag ga ik 's middags naar mijn ouders in Elsloo. Daar zie ik nog meer familie."