Het torentje van De Schellaert is behouden gebleven.
Het torentje van De Schellaert is behouden gebleven. Foto: Rikus ten Brücke

Video's: Januari

In Wanssum wordt vroeg in het nieuwe jaar historie geschreven. In de ochtend wordt gestart met de sloop van Den Schellaert. Dat begint met het verwijderen van het karakteristieke torentje dat in de toekomst ergens in het dorp terug moet komen. Een stuk of vijftien nieuwsgierigen zien hoe er wordt begonnen met de sloop van het voormalige gemeentehuis, dat in 1944 door de Duitsers werd opgeblazen. Acht jaar later stond er een nieuwe Den Schellaert.

De Venrayse dorpen gaan actief meedenken met wethouder Jan Loonen over de huisvesting van buitenlandse werknemers. Dat wordt duidelijk tijdens het dorpsradenoverleg (dro) in Heide. De vertegenwoordigers van de verschillende dorpsraden stellen dat de arbeidsmigranten een wezenlijk onderdeel vormen van de Venrayse economie en dat ze derhalve een fatsoenlijk onderkomen verdienen. "Wij willen de mogelijkheden van huisvesting zoveel mogelijk afstemmen met het dorpsradenoverleg", zegt Loonen.

Een medewerker van tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum is op non-actief gesteld. De instelling kreeg signalen dat er sprake zou zijn van een relatie tussen een van de medewerkers en een patiënt. 'Als onze vermoedens worden bevestigd, doen we aangifte bij de politie. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn door ons geïnformeerd', laat de tbs-instelling weten in een schriftelijke verklaring. 'Grensoverschrijdend gedrag tolereren we niet'.

Het maandelijkse dorpsradenoverleg (dro) blijft voorlopig in dorpshuis Gelderkoel in Heide plaatsvinden. Dat besluiten de dertien dorpen in meerderheid. Vertegenwoordigers van onder meer Vredepeel en Blitterswijck stelden voor voortaan roulerend te gaan vergaderen in alle dorpen. Dro-voorzitter Jan Nelissen toont zich daar geen voorstander van. "Op maandagavond zijn vaak veel zalen bezet." Uiteindelijk stemmen vier dorpen voor. Te weinig om Heide te verlaten.

Het kerkbestuur van Wanssum is op zoek naar vandalen die bij de kerk tot twee keer toe kerstbomen bij de ingang van de kerk omver hebben geduwd. De verlichting die in de boom hing, is daarbij onherstelbaar beschadigd. Dat meldt het kerkbestuur in dorpsblad Wanssums Nieuws.

Venray viert in 2019 en 2020 het 75-jarig jubileum van de vrijheid. In de gemeente Venray ontstaan tientallen evenementen om de vrijheid te herdenken, overdenken en vieren. Onder de vlag van Venray Vrijheid Verdraagzaamheid (VVV) wordt er gebrainstormd in het gemeentehuis. "Het was een vruchtbare avond. Veel initiatiefnemers hebben de handen al ineengeslagen", zegt commissie-voorzitter Gerda van Selten van VVV.

Nee, Ed Smeets solliciteerde niet naar de functie van deken in Venray. "Daarvoor word je gevraagd", zegt de rijzige, goedlachse 46-jarige Limburger wiens wiegje in Beek stond. "Je bent daar ook niet mee bezig. Toen ik hoorde dat de bisschop mijn naam voor Venray had genoemd, ging het pas allemaal rollen." Ed is in Venray de opvolger van zijn achternaamgenoot Harrie, die als kersvers bisschop de huidige pastoor van het parochiecluster Ubach over Worms naar het omvangrijke dekenaat stuurt

Rob Arts is tijdens de prinsenproclamatie in de Venrayse schouwburg uitgeroepen tot prins Rob I van vastelaovesvereniging De Piëlhaas in Venray. Prins Rob I wordt bijgestaan door zijn adjudanten Berry Fransen en Twan Peeters. Hun motto: 'Dizze vastelaovend is 't um 't aeve, ziet gröts en vier mit òs 't laeve!'

Het convent tussen inwoners van Blitterswijck en het gemeentebestuur van Venray is bedoeld om wat nader tot elkaar te komen met het oog op de problematiek van vakantiepark Het Roekenbosch. De kloof is alleen maar gegroeid. 170 belangstellenden horen in Asteria aan hoe wethouder Jan Loonen onwrikbaar achter zijn plannen met Het Roekenbosch blijft staan. Die behelsen kort samengevat de ontmanteling van het vakantiepark over tien jaar, eigenaren van parkwoningen dienen hun bezit voor een deel van de WOZ-waarde aan de Roekenbosch-coöperatie te verkopen en 120 van de 220 huisjes moeten zo snel mogelijk worden gesloopt. Van de honderd overgebleven woningen worden er vijftig bestemd voor maximaal 250 arbeidsmigranten, 44 voor woonurgenten, de overige worden in reserve gehouden.

Voor de Venrayse wijk Antoniusveld kan in Oostrum de verbindingsweg tussen de Henri Dunantstraat en de Stationsweg niet snel genoeg worden aangelegd. Aanwonenden van de Stationsweg denken daar heel anders over. Dat blijkt tijdens de commissievergadering Werken en Besturen. Twee insprekers leggen de commissieleden uit waarom de nieuwe oostverbinding Venray wel en geen goed plan is. De wijkbewoners willen al jaren af van het sluipverkeer waar ze last van zeggen te hebben.

De Raad van Toezicht van BiblioNu ontslaat directeur/bestuurder Jimmy Hendriks. De Nijmegenaar zou volgens RvT-voorzitter Jan-Hein de Wit geen haast genoeg maken met het herstelplan van de bieb met vestigingen in Venray en Horst met in totaal 27 vaste medewerkers. "Ik weet nog steeds niet waarom de RvT mijn herstelplan heeft afgekeurd. Ik heb er geen feedback over gehad." De twee jaar bij BiblioNu heeft Jimmy Hendriks, die 1 maart 2017 aantrad, niet vol kunnen maken. Peter ter Huurne uit Venray neemt bij BiblioNu per direct een deel van zijn taken over.

Wethouder Anne Thielen verspreidt onwaarheden over het Wijkplatform Veltum, dat zich onlangs heeft opgeheven. Dat zegt Frank van Osch, (oud-)voorzitter van het platform. De reden voor de opheffing is jarenlange miscommunicatie en geharrewar met de gemeente Venray, waardoor het vertrouwen bij het platform ontbrak om de samenwerking voort te zetten. In een reactie op de opheffing van het platform laat Thielen in de commissievergadering weten het besluit te betreuren. Ze zegt zich niet te herkennen in de brief aan het college waarin het platform, met redenen omschreven, de opheffing aangeeft.

Februari

Twee geluidsrapporten over het zonnepark Smakt worden door Bureau Kragten naar de prullenbak verwezen. Door de vele onjuistheden in de rapportages is het volgens het bureau 'onmogelijk een deugdelijk besluit te nemen over het woon- en leefklimaat bij het toekomstige zonnepark'. Omwonenden van het zonnepark zijn bevreesd dat de overlast van geluid die er nu al is door de Maaslijn en de A73 in Smakt alleen maar zal toenemen door het zonnepark.

Nog een keer winnen en dat op het thuispodium. Dat krijgen Jonas Coppus, Klaas Manders, Sanne van Kessel en Sija Mooren met hun liedje RITME voor elkaar. Venray is sowieso goed vertegenwoordigd op de TVK-finale in de Wetteling, want naast Verrékkes Moj komen ook Zoeë zit dat, Weej kieke wel en Gén Twiefel het podium op. Met de zege zorgt het kwartet voor de kers op de taart van het jubileumweekeinde van D'n Hazekeutel.

In Venray is vorig jaar bijna een miljoen euro uitgegeven voor het opruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog; 998.624 euro exclusief btw om precies te zijn. De duurste opruimkosten (ruim 330.000 euro) zijn voor het Sint Annapark dat de Renschdaelgroep aan het ontwikkelen is. Goede tweede is het megaproject Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum, waar ruim drie ton voor ontmanteling werd uitgeven.

Winkels in de gemeente Venray mogen vanaf dit jaar met uitzondering van enkele zon- en feestdagen op alle zondagen geopend zijn. De vrijstelling geldt op zondagen van 08.00 tot 20.00 uur. In bepaalde situaties kan de gemeente ontheffing verlenen om de openingstijden incidenteel te verruimen. De verruiming past volgens de gemeente Venray ook bij het 'nieuwe winkelen'.

Het woon- en leefklimaat voor burgers in de dorpen en het buitengebied van de gemeente Venray moet worden verbeterd. Daartoe moeten niet alleen agrarische bedrijven bij woonkernen verdwijnen, maar ook dienen burgerwoningen op locaties waar de boeren veestallen hebben naar woongebieden worden verplaatst. Het college is van mening dat in gebieden waar veel veehouderijbedrijven liggen, het een betere optie is een burgerwoning te verplaatsen.

De gemeente Venray geeft groen licht voor de bouw van acht vrijstaande woningen op het terrein van het voormalige busstation op de hoek Julianasingel-Prins Bernhardstraat. Er komen acht vrijstaande woningen in het hogere marktsegment. Onderdeel van plan Julianahof is ook de realisatie van een hobbyruimte aan de Prins Bernhardstraat. Dit gebouw wordt gebruikt als opslag- en hobbyruimte voor de initiatiefnemer. Het bestaande voormalige reparatie- en onderhoudsgebouw wordt gesloopt.

Het geduld is op bij visvereniging Grondel Geduld. Visvijver Lingstraat onder de rook van vakantiepark Het Roekenbosch wordt de laatste jaren stelselmatig illegaal leeggevist en er is volgens de visclub regelmatig sprake van overlast bij de twee plassen. "Hulp van gemeente of politie blijft achterwege. Wij kunnen niets doen", zegt voorzitter Paul Derikx. "En de bodem van de clubkas komt langzamerhand in zicht."

Danny Bosma, eigenaar van camping de Barrier aan de Maasheseweg in Smakt, is volop doende zijn recreatiepark toekomstbestendig te maken. In het kort komt het erop neer dat hij de terreinen van de chalets wil verruimen. Dat kost tijd en geld. Daarbij past geen zonnepark dat over een lengte van een kilometer op enkele meters afstand aan de achterkant van zijn terrein grenst. Hij vreest voor geluidsoverlast, brandgevaar en dat dieren in de knel gaan komen. "Dat zonnepark voelt als een hamer in mijn nek."

"Helemaal geweldig, ik ben er echt stil van!" Dat is de eerste reactie van RooyNet-coördinator May Volleberg, toen bekend werd dat RooyNet een derde plaats behaald had bij de Geschiedenis Online Publieksprijs. De coördinator spreekt haar dank uit aan het adres van allen die hun stem aan RooyNet gaven, maar benadrukt in het bijzonder dat de dank zeker ook uitgaat naar alle vrijwilligers van het Historisch Platform Venray die er sinds 2007 voor zorgen dat RooyNet zo'n mooie en informatieve geschiedeniswebsite is geworden.

Basisschool St. Oda uit Ysselsteyn scoort een 8,7 in het scholenonderzoek van RTL Nieuws. De basisschool scoort daarmee het hoogste cijfer van alle basisscholen in de gemeente Venray. "Dit is fantastisch", vertelt directrice Dionne Donlou. "Het is echt een cadeautje. Dat gaan we zeker vieren." RTL heeft de eindtoetsresultaten van ruim zesduizend basisscholen in Nederland geanalyseerd en zo goed en eerlijk mogelijk in kaart gebracht.

Architects, een van de beoogde hoofdacts voor festival Jera On Air in Ysselsteyn, heeft zijn optreden afgezegd. De formatie is niet blij met de grootte waarop haar bandnaam is vermeld op de poster. De bandnaam prijkte op de poster onder die van de Australische band Parkway Drive. Volgens pr-man Thijs Vogels had dat een logische verklaring. "Parkway Drive wilde per se als hoofdact worden aangekondigd op de poster. Dat was ook contractueel vastgelegd." Jera On Air heeft er alles aan gedaan om de onvrede bij Architects weg te nemen, dat is volgens Vogels niet gelukt.

Hoondervel uit Haelen wint met het lied Groete oet de fieësttent de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) in een uitverkocht MECC in Maastricht. Bjorn en Mieke uit Venray, die van het publiek de meeste stemmen krijgen, eindigen op de derde plaats met hun lied Nog Efkes. De andere twee Venrayse deelnemers Pruuf Mar met Zoeëmar dat moment en Goedzat met Hutjemutje weten geen ereplaats te behalen.

Maart

"Ik ben verbijsterd", zegt Jaap Dirkmaat van Das en Boom als hij het heeft over de werkzaamheden in Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. "Het leefgebied voor de dassenfamilies in deze regio is compleet overhoop gehaald. De meeste dassen zullen verhongeren, ben ik bang." Spoedoverleg met Staatsbosbeheer, de gemeente Venray, provincie Limburg en Mooder Maas is volgens Dirkmaat vereist om het laatste beetje dassenleefgebied te redden.

Even ziet het ernaar uit dat storm en regen de grote optocht van vastelaovesvereniging De Piëlhaas gaan dwarsbomen. Niets van dat alles. Het publiek geniet van een bonte verzameling wagens en ludieke vondsten en oneliners van eenlingen en groepjes. Met miniem verschil klopt de Piëlreuswagen van prins Peter die van Venray met prins Rob aan het roer.

De zes jongerencentra in de gemeente Venray gaan aan de slag met het opstellen van een gezamenlijk toekomstplan. Ze krijgen daarbij hulp van een begeleider. De gemeente wil er 20.000 euro voor uittrekken. De commissie Leven buigt zich binnenkort over het voorstel. Bij een akkoord van ook de gemeenteraad is het streven om de toekomstplannen medio september klaar te hebben.

De werkgroep Venray Dementievriendelijk krijgt subsidie om twee jaar lang een projectcoördinator in te huren. Ze krijgt daarvoor maximaal 50.000 euro. Het doel is om van Venray een gemeente te maken waar in het dagelijks leven rekening gehouden wordt met mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het aantal mensen met dementie stijgt.

Stichting Gezond Leefmilieu Venray (GLV) wil dat mestfabrieken op een industrieterrein komen staan en niet op het platteland tussen de woningen. Dat laat GLV in een open brief aan gedeputeerden en Statenleden van de provincie Limburg weten. "De brief is vooral bedoeld voor alle verantwoordelijkheden in Limburg die iets te vertellen hebben over mestverwerking", licht GLV-secretaris Mia Wegh-van Berlo toe. GLV vermoedt sterk dat stankoverlast voor omwonenden niet serieus wordt genomen.

Ieder kind een boom. Dat is het thema van de Nationale Boomfeestdag 2019. Het unieke van Boomfeestdag is dat er ook echt iets met bomen gedaan wordt, met als doel een gezond leefmilieu nu en voor de generaties na ons. In de gemeente Venray gaan dit jaar de leerlingen van basisschool De Peddepoel Wanssum-Geijsteren aan de slag.

De gemeente Venray en de provincie Limburg pakken de reconstructie en herinrichting van de N270 inclusief aansluitende wegen samen aan. Beide partijen ondertekenen een overeenkomst voor de herinrichting van de provinciale weg in het gemeentehuis in Venray. Met de complete reconstructie fase 1 is ruim 22 miljoen euro gemoeid. De verwachting is dat de schop eind 2021 of begin 2022 in de grond gaat.

De manifestatie Kies Techniek, dit keer bij Inther Group, trekt tweeduizend bezoekers. "We mogen terugkijken op een schitterende dag", meldt woordvoerster Ingrid Lammers-van Soest. "Door het slechte weer waren veel sportwedstrijden afgelast, waardoor het al meteen druk was. We hebben genoten van alle blije kindergezichten, die enthousiast bezig waren met een stukje techniek."

Een kleine 25 leerkrachten van het basisonderwijs in Venray nemen deel aan de landelijke stakingsactie. De groep trekt door het winkelcentrum om aandacht te vragen voor de situatie in het onderwijs. "We zijn niet ontevreden over de opkomst van leerkrachten", aldus Elianne Sweelssen (foto), een van de actievoerders. "Het weer werkt niet mee, bovendien krijgen leerkrachten die staken en niet zijn aangesloten bij de vakbond, vandaag niet uitbetaald. Daarnaast weten we niet hoeveel leerkrachten naar de landelijke stakingsactie in Den Haag zijn."

Hans Gilissen gaat per 1 januari 2020 stoppen als burgemeester van Venray. Dat heeft hij de commissaris van de Koning, de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders, en de ambtelijke organisatie meegedeeld.

Hij is dan zestien jaar burgemeester, waarvan precies tien jaar van de gemeente Venray, en vindt het een goed moment om ruimte te maken voor een opvolger. "Een nieuwe werkomgeving kan bijvoorbeeld elders in het openbaar bestuur liggen, in een non-profitinstelling, in een onderzoeksinstituut of in een brancheorganisatie."

Koning Willem-Alexander brengt een werkbezoek aan het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) in Vredepeel. Daarbij bezoekt hij Joint Project Optic Windmill (JPOW), de grootste lucht- en raketverdedigingsoefening van Europa. Het DGLC beschermt vanaf de grond objecten, gebieden en eenheden van Nederland en de NAVO tegen aanvallen uit de lucht. Het gaat dan om onder meer vliegtuigen, helikopters, raketten en kruisvluchtwapens.

Verrékkes Moj wint TVK-finale.  Foto Hoedemaekers.
Stakende leraren in Venray.