Han Siebers (links) en Antoon Jansen zijn vijftig jaar in dienst bij Van den Munckhof.
Han Siebers (links) en Antoon Jansen zijn vijftig jaar in dienst bij Van den Munckhof. Foto: Henk Lammen

Video's: Juli

Jobhopper, carrièreswitch en keuzestress: het zijn anno 2019 populaire woorden onder de beroepsbevolking. Niets van dat alles voor Han Siebers en Antoon Jansen. De twee medewerkers van Van den Munckhof Print & Media zijn op 13 juli beiden exact vijftig jaar in dienst bij het Venrayse familiebedrijf.

Om natuurliefhebbers, fietsers en wandelaars beter te beschermen tegen tekenbeten, worden in de gemeente Venray waarschuwingsborden geplaatst. Ook moet de manier van het bestrijden van de eikenprocessierups in Venray worden geëvalueerd met als doel de overlast beter te reduceren. Die opdrachten krijgen burgemeester en wethouders van de gemeenteraad die unaniem een motie van die strekking aanneemt.

Bestuurders en bevelhebbers van de Duitse Wehrmacht die aanwezig zijn bij de ceremonie op de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn, lopen de kans aangeklaagd te worden als ontkenners van de Holocaust. De groepering Antifascistische oud-verzetsstrijders Nederland (AFVN)/Bond van Antifascisten meldt zich die maandag ook in Ysselsteyn en zal zo nodig aangifte doen.

Jan Houba, oud-wethouder en bezorgde inwoner van Venray, roept het gemeentebestuur en de inwoners van Venray op tot actie met het oog op de plannen van Defensie om voormalig vliegbasis De Peel weer tot leven te wekken. "Laten we ons niet als makke schapen naar de slachtbank leiden."

Eén misser kost 't Zandakker Gilde Sint Jan Venray de kop op het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) in Sevenum. Hans van Rhee mist het laatste Venrayse schot van de dag, waardoor Venray tweede wordt. Teleurstelling en trots gaan na afloop hand in hand bij de schutters uit Venray. "Het is een mooie, maar ondankbare positie", verwoordt voorzitter Bernie van Lierop het dubbele gevoel treffend.

Wouter Bloemen is een kampioen in het cowfitten en showen van kalveren. Een bijzondere hobby die hij al sinds zijn derde jaar beoefend. "De schuld van mijn ouders", lacht de 24-jarige Bloemen. Hij oefent zijn hobby deze zomer thuis uit, tijdens de Jongveedag Peel en Maas, dit jaar in Vredepeel. Dat Bloemen er kaas van heeft gegeten, blijkt wel uit het feit dat hij half april met een collega-cowfitter uit Hedel Europees kampioen wordt in de landenwedstrijd in het Belgische Libramont. Individueel wordt hij derde.

Een ritje in een van de attracties op de Venrayse kermis is dit jaar duurder dan een jaar eerder. De ritprijzen voor 2019 zijn vastgesteld op 2,50 euro voor grootvermaak en 2,5 euro voor kindvermaak. Een jaar eerder was dat nog 2,30 en 1,50 euro. Niet alle attracties op de kermis in Venray vallen onder het vastgestelde tarief. Er zijn attracties die andere bedragen mogen vragen. Het gaat daarbij onder meer om de achtbaan Super Mouse en Around The World XL. Een ritje kost in deze attracties respectievelijk 3,00 en 4,00 euro.

De vernielingen in het Odapark lopen dermate uit de hand dat extra camera's zijn opgehangen om vandalen af te schrikken of waar mogelijk op te sporen. Roel Sanders, educatief-medewerker van het park, is het zat dat moedwillig kunstwerken in het park letterlijk kapot worden gemaakt. "Een bericht van ons over de vernielingen op Facebook leverde zoveel reacties op, dat we besloten actie te ondernemen."

Is de 35ste editie van de Fietsvierdaagse Venray inspanning of ontspanning? Ondanks de voorspelde tropische temperaturen beginnen dinsdag 911 fietsers aan de lustrumeditie. Op woensdagochtend staan er zelfs 1050 deelnemers aan de start. Flessen zonnebrandcrème en water zijn bittere noodzaak bij de start van de fietsvierdaagse. Vlak voor vertrek krijgen de deelnemers ook nog een appel aangeboden.

Niet alleen het landelijke warmterecord sneuvelt woensdag (39,3 graden in Eindhoven, red.), ook het regionale hitterecord wordt verbroken. Het weerstation van weerman Bert Vloet geeft aan het einde van de middag 38,4 graden Celsius aan in Overloon. Het vorige record was 37,7 graden op 2 juli 2015. "Of het record lang blijft staan durf ik niet te zeggen. Donderdag kan het weer warmer worden", vertelt Vloet.

Nieuwe kopzorgen voor natuurliefhebbers als Jan Droesen. De voorman van dassenwerkgroep Horst-Venray maakt zich zorgen om de dassen in het Sint Annapark in Venray. "De stadsdassen van Venray zijn in gevaar. Daar leeft een van de oudste dassenfamilies van Venray." De dassen leven in het noorden van het Annapark. In de buurt van die plek bouwt Renschdael Groep zo'n tachtig woningen. Door het plan verdwijnt volgens Droesen een flink deel van het foerageergebied van de das.

Natuurliefhebber Ger Wijnhoven telt deze week tientallen dode vissen in een plas aan de Asbroekerweg achter voormalig recreatiepark Het Roekenbosch. Door de hoge temperaturen is het zuurstofgehalte in de plas waarschijnlijk hard teruggelopen. Daardoor komen de grote vissen als eerste in de problemen. Enkele tientallen vissen hebben dus het loodje gelegd.

Gewapend met een spuitbus en mobiele telefoon holt Joop Goossens over het kermisterrein in Venray. Als kersverse kermismeester is hij het vaste aanspreekpunt van de kermisexploitanten en hij zorgt er onder meer voor dat de veiligheid wordt gehandhaafd. Goossens staat voor zijn eerste kermis als kermismeester. Hij is de opvolger van Peter Gommans.

Augustus

Er is de laatste tijd veel te doen rondom het gebruik van lachgas. Zo komen er bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) steeds meer meldingen binnen van gezondheidsklachten na het gebruik van lachgas. Vorig jaar waren het er 54 en alleen in de eerste helft van dit jaar is het aantal al 67. Aan het Henseniusplein in Venray wordt een winkel geopend waar lachgas genuttigd kan worden. In de winkel met de naam Valse Lucht Venray kunnen mensen een ballon met lachgas bestellen en in de relaxzone gebruiken. Er staan zo'n dertig bioscoopstoelen waar klanten met hun lachgasballon plaats kunnen nemen.

De kermiskroegentocht in Venray is ook dit jaar weer de grootste van Limburg. De teller stokt uiteindelijk bij de verkoop van 3100 kaarten en de uitgifte van 3000 T-shirts, een nieuw record voor het evenement op kermismaandag.

Around the World XXL (zweefmolen) op het Henseniusplein is in de categorie grootvermaak uitgeroepen tot beste attractie van de Venrayse kermis. De prijzen worden traditioneel uitgereikt tijdens de kermisevaluatie op woensdagochtend.

Er komt definitief geen harddiscountsupermarkt op bedrijventerrein De Brier. Volgens de commissie bezwaarschriften werd een eerdere vergunningaanvraag voor een discounter een pand aan de Zuidsingel 14 terecht afgewezen.

De reactivering van vliegbasis De Peel stuit op flinke weerstand in dorpen als Merselo, Smakt en Holthees. Dat blijkt ook nu weer tijdens een informatiebijeenkomst in 't Anker in Merselo. Ruim tweehonderd belangstellenden horen daar de plannen van het ministerie van Defensie aan. Wat betekent de komst van twaalf jachtvliegtuigen naar De Peel voor de volksgezondheid? Hoe zit het met de geluidsoverlast? Het zijn vragen die Bert Kwast van het ministerie van Defensie niet kan beantwoorden.

Cor Vervoort (61) wordt de nieuwe wethouder van Venray Lokaal. Als de gemeenteraad zijn goedkeuring geeft, dan is Vervoort definitief de opvolger van Carla Brugman, die zitting nam in het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Limburg. "Ik heb ontzettend veel zin om aan de slag te gaan. Er is nog veel werk te verzetten, maar daar ga ik mijn schouders onder zetten."

Vier Venraynaren beleven een bijzondere avond. Het kwartet krijgt van Junior Kamer Venray (JKV) een luchtballonvaart aangeboden. "Deze mensen verdienen dit. De meesten hebben een heftige tijd achter de rug en kunnen wel een verzetje gebruiken", vertelt JKV-voorzitter Luuk Jansen.

Het ministerie van Defensie wordt van alle kanten bestookt met zienswijzen als reacties op de voorgenomen heropening van vliegbasis De Peel in Vredepeel. SP Venray start met andere afdelingen in de regio een protestpetitie, Stichting Toeristisch Recreatief Platform Venray trekt aan de bel, alsmede Natuur en Milieufederatie Limburg en Werkgroep Behoud de Peel. Ook uit het Brabantse zijn er veel reacties.

De entree van het dorp Leunen wordt danig ontsierd door de oude melkfabriek en de directe omgeving ervan. De leden van Dorpsraad Leunen zijn het roerend eens dat het er een rotzooitje is. En ook dat er iets aan gedaan moet worden. Dat valt te beluisteren tijdens de vergadering van de dorpsraad.

De Ald Preense Kompeneej (APK) zet zich in voor de aanschaf van een duofiets. Er wordt door veertien fanatiekelingen gefietst en gelopen van Keulen naar Venray om geld in te zamelen. De bijzondere actie levert uiteindelijk 20.448 euro op. Het idee ontstaat na het overlijden van oud-prins Gerard Reijnders, die veel gebruikmaakte van de duofiets.

Er worden plannen ontwikkeld om het centrum van Venray en het Sint Annapark met elkaar fysiek in verbinding te brengen. Dat wordt duidelijk tijdens de commissievergadering Wonen, waarbij het bestemmingsplan van het nieuw te ontwikkelen park op de agenda staat. Op het voormalige zorgcomplex, dat door de Renschdael Groep uit Horst is aangekocht, moet onder meer ruimte komen voor wonen (115 woningen), maatschappelijke dienstverlening en cultuur en ontspanning. Ook zijn er plannen voor een hotel, horeca en detailhandel en voor de verkoop van bijvoorbeeld streekproducten. De Renschdael Groep en het college hebben inmiddels overeenstemming bereikt over de plannen.

Het Raayland College in Venray zoekt naar een nieuwe invulling van gebouw C. Door het teruglopende leerlingenaantal van de middelbare school worden alle lessen gebundeld in de gebouwen A en B. De school zoekt huurders voor gebouw C. "We zoeken huurders in het onderwijsspectrum en we zijn al met diverse partijen in gesprek", zegt locatiedirecteur Cisca Zweers.

Dertien mannen en vier vrouwen willen burgemeester van de gemeente Venray worden. Gouverneur Theo Bovens heeft inmiddels een eerste selectie gemaakt uit de zeventien kandidaten. Zes van CDA-huize solliciteerden, vier VVD'ers, twee van D66, één van de PvdA en een lokale partij en drie partijlozen. De vertrouwenscommissie van Venray, gevormd door de acht fractievoorzitters, voert de komende weken gesprekken met de door Bovens geselecteerde kandidaten.

September

Niet alleen het van tafel vegen van de PAS (Programma Aanpak Stikstof) door de Raad van State zit Pig Plaza dwars, ook de maatschappelijke discussie over de intensieve veehouderij en privé-omstandigheden maken de komst van het innovatieve varkensbedrijf naar Wüsterveld onzeker. Dat zegt Emil Cornelissen van varkensbedrijf Cornelissen BV in een reactie op de uitspraak van wethouder Martijn van der Putten tijdens de commissievergadering.

Is het 5G-netwerk, dat als opvolger van 4G moet worden uitgerold, wel veilig voor mensen? Dat is de vraag die steeds luider wordt en inmiddels ook al de gemeente Venray heeft bereikt. Gemeenten in Nederland hebben brieven in de bus gekregen, onder meer van Stichting Stralingsarm Nederland, waarin zorgen over 5G met het oog op de volksgezondheid worden geuit. Venray Lokaal (VL) wil graag tekst en uitleg van het gemeentebestuur over de gevaren van 5G die er wel of niet zijn.

De sporthallen in de gemeente Venray hebben te maken met onderbezetting. Met de huidige cijfers bij de hand kan een deel van de beschikbare zaalruimte worden geschrapt. Dat zegt Dick Leijen van de Hospitality Group (HG), dat in opdracht van de gemeente Venray onderzoek deed. De uitkomsten staan in schrille tegenstelling tot het gegeven dat korfbalclubs in de winter zaalruimte in Venray tekortkomen en hun heil soms zelfs buiten de gemeente moeten zoeken.

De brandweerkorpsen van Limburg-Noord mogen met vier personen op een tankautospuit naar een incident. Voorheen moesten er altijd zes brandweerlieden mee in een tankautospuit. "Een pure noodgreep", zegt Ad Verhagen, postcommandant van de brandweer in Venray. De nood is volgens Verhagen vooral hoog bij de kleinere brandweerposten. "Vooral de bemanning tijdens kantooruren is bij veel posten een groot probleem. In de avonduren zijn de posten over het algemeen voldoende bezet."

'Het wordt een dooie boel op ons kerkhof', laat een lid van de Castenrayse dorpsraad zich ontvallen bij het dorpsradenoverleg. Hij doelt op de steeds meer lege plaatsen die op begraafplaats in Castenray zichtbaar zijn. Steeds minder begrafenissen en het ruimen van graven maken het er niet beter op. Er staan binnenkort weer 25 graven op de nominatie geruimd te worden.

De Commando Wandelstichting (COWS) houdt in samenwerking met de Vereniging Reünisten SSVCIE-KCT voor de tweede keer de Kevin Memorial March. Vrijdag 6 september is het exact tien jaar geleden dat commando Kevin van de Rijdt uit Venray tijdens een vuurgevecht in Afghanistan om het leven kwam. Ter nagedachtenis daaraan wordt er iedere vijf jaar een wandeltocht gehouden. De wandeltocht meet een afstand van circa 70 kilometer en ging dit jaar van Oosterbeek naar Venray.

Luc Winants (CDA) wordt in januari 2020 de nieuwe burgemeester van Venray. Hij volgt burgemeester Hans Gilissen op die eerder dit jaar velen verraste door aan te kondigen te willen stoppen. "Ik ben ontzettend trots op deze voordracht. Venray is een uitdagende en ambitieuze gemeente en ik kan niet wachten om aan de slag te gaan", vertelt Winants.

Er wordt in Veulen op unieke wijze stilgestaan bij de bevrijding van 75 jaar geleden. Met een heuse belevingstocht door het dorp wordt er stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Veulen. De belevingstocht is gebaseerd op het boek Toew 't Väöle schröwde, samengesteld door Gerrit Reintjes ter ere van 50 jaar bevrijding. Het boek inspireerde Kees de Weert tot het schrijven van een toneelstuk in de vorm van een belevingstocht door Veulen. Tijdens de belevingstocht wordt bij diverse historische plekken in het dorp een toneelstuk opgevoerd.

Verrékkes Moj wint het liedjesfestival van vastelaovesvereniging De Piëlhaas. Jonas Coppus, Sija Mooren, Klaas Manders en Sanne van Kessel eindigen met hun liedje De Wéreld op de kop voor Maik & Kyra (tweede), Koen & Ankie (derde) en Loss (vierde).

Een feestje voor 1100 medewerkers van de NLW Groep bij het ABC Restaurant in Sevenum, is bij de NLW-ondernemingsraad in het verkeerde keelgat geschoten. Dat blijkt uit een brief op poten van OR-voorzitter Vic Brouns aan het NLW-bestuur. Oppositiepartij ProVenray stelt het college van Venray vragen over de kwestie.

Het heeft er alle schijn van dat basisschool De Lier onder één dak komt met het dorpshuis en sportkantine D'n Hoek, bij sportcomplex de Vloet aan Grootdorp. De gemeente Venray trekt ruim 2,3 miljoen euro uit voor de multifunctionele accommodatie (mfa). Op de locatie waar nu nog school De Lier staat, in de dorpskern, zijn plannen voor de bouw van een twintigtal woningen. De gehele bouwkosten zijn geraamd op 3,7 miljoen euro. In dat geval is het vernieuwde dorpshuis annex sportkantine geheel energieneutraal opgeleverd.

De vergunning voor de bouw van een mestfabriek aan de Metaalweg in Venray is onherroepelijk. Ook aan de noodzakelijke aanpassingen van het bestemmingsplan ter plekke valt niet meer te tornen. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen die Venray Lokaal op 11 september stelt.

Een hoosbui zorgt voor enige wateroverlast in het Venrayse gemeentehuis. Een gang in de souterrain liep deels onder water. Op dat moment was in de benedenverdieping het eerste Sprekersplein. Deelnemers en toehoorders ondervonden nauwelijks hinder van de wateroverlast die met watertrekker en dweil te lijf werd gegaan. In 2016 liepen vergaderruimten ook al onder water. Onvoldoende rioolcapaciteit zou de oorzaak zijn.

De kermiskroegentocht van Venray is Limburgs grootste.
Er wordt in Veulen stilgestaan bij de bevrijding.