Debuut hockeyers in topklasse

Venray-Breda 5-5 (2-1). Doelpunten Venray: Max Looman (4x) en Guido Pop

Venray-Push 1-4 (0-3). Doelpunt Venray: Jasper van Rijn.

Venray | Afgelopen weekend ging het zaalseizoen voor de Venrayse hockeyers van start. Na twee kampioenschappen op rij mocht Venray voor het eerst in zijn historie debuteren in de topklasse. Tegenstanders Breda en Push stonden op het programma, beide ploegen spelen twee klassen hoger op het veld dan de ploeg uit Noord-Limburg. Venray versterkte hun zaalselectie met wederom Stan Bakens (HC Asten) en Max Looman (HC Breda). Met een gelijkspel en een nederlaag kunnen de Venrayse hockeyers terugkijken op een debuut met een puntje.

Venray mocht de eerste wedstrijd aantreden tegen Breda, het team waar Max Looman normaal gesproken op het veld mee doet. Vanzelfsprekend is het team van coach Cornfiel Kroon sr. underdog in deze poule. In het veld kreeg Venray deze rol als promovendus ook al toegewezen, maar naar een eerste seizoenshelft op het veld bleek Venray wel te weten hoe ze om moeten gaan met deze rol.

De Venraynaren begonnen fantastisch aan de wedstrijd. Binnen tien minuten was het nota bene Max Looman die twee keer het net te wist vinden tegen zijn eigen ploeg. Uit een strafcorner wist Breda de aansluitingstreffer te scoren en leek kort voor de rust ook nog eens de gelijkmaker te vallen. Breda kreeg een strafbal maar die werd langs het doel van keeper John Jongeneel gepusht. Venray ging met een verrassende 2-1 voorsprong de rust in. Na rust golfde het spel op en neer. Verdedigende fouten aan beide kanten werden keihard afgestraft door de aanvallers van beide ploegen. Looman wist uiteindelijk nog twee maal te scoren en wist hiermee zijn totaal op vier te brengen. Vijf minuten voor tijd stond het gelijk en leek het debuut van de Venrayse hockeyers te eindigen in 4-4. Het venijn zat als zo vaak in de spreekwoordelijke staart van de wedstrijd. Guido Pop leek de winnende treffer te maken, maar helaas moest Venray in de laatste twee minuten nog de 5-5 incasseren. Voorafgaand hadden de Venrayse hockeyers waarschijnlijk getekend voor een gelijkspel, achteraf gezien had er toch meer in gezeten.

In de tweede wedstrijd mocht Venray aantreden tegen Push, ook een ploeg die twee klassen hoger speelt op het veld. Een tegenstander waar de keeper zelfs geselecteerd is voor het Nederlands zaalteam. Venray begon de wedstrijd een beetje angstig en bescheiden. Push was constant aan het aanvallen en Venray was alleen maar bezig met verdedigen. Een foutje in de compacte opstelling van Venray werd genadeloos afgestraft en de openingstreffer was een feit. Kort hierna moest keeper Jongeneel wederom het balletje uit het netje vissen. Venray speelde met weinig lef en zelfvertrouwen in dit resulteerde tot overmaat van ramp ook nog tot een 0-3 in de eerste helft.

In de rust besloot Venray wat hoger te gaan hockeyen en gedurfder te spelen. Na vijf minuten bleek Venray eigenlijk goed mee te kunnen en resulteerde dit zelfs in de 1-3 van Jasper van Rijn. Venray kreeg vertrouwen en bleef doordrukken. Kansen voor onder anderen Deeks, Pop en Looman werden gekeerd door de fantastisch spelende doelman van Push, die dit jaar geselecteerd is voor het Nederlands zaalteam. Vijf minuten voor tijd kreeg Roy de Rijk het op zijn heupen en soleerde hij richting de het doel van Push. De Rijk werd hard onderuit gehaald in de cirkel en de arbitrage kon niks anders doen dan de bal op de stip te leggen. Stan Bakens ging achter de bal staan maar ook hij wist het net niet te vinden. Venray hanteerde een alles-of-niets tactiek en dit viel helaas net de verkeerde kant op. Met een vierde treffer bepaalde Push de eindstand op 1-4.

Venray kwam goed voor de dag in de topklasse maar had het geluk niet aan zijn zijde. Toch behaalde het dit speelweekend een verassend puntje en zal het 12 januari de zaalcompetitie vervolgen tegen HOD en Weert. Zaterdag 25 januari speelt Venray twee thuiswedstrijden in sporthal De Wetteling in Venray.