Buurt De Peelhaas stapt naar rechter

YSSELSTEYN | Elf gezinnen rond de voormalige groepsaccommodatie De Peelhaas aan de Timmermannsweg 95 stappen naar de rechter, omdat de gemeenteraad dinsdagavond instemde met de huisvesting van 73 arbeidsmigranten op die plek. In een persbericht maakt de buurt duidelijk dat Venray met het besluit in strijd handelt met de geldende normen.


Door Henk Baltussen


De arbeidsmigranten komen tussen veehouderijen te zitten. De toegestane geurbelasting wordt daarbij ruimschoots overtreden. Maar de gemeenteraad vond dat dinsdag geen probleem. Het voorstel van het college om af te mogen wijken van de geldende regels werd met vijftien stemmen (CDA, D66, VVD, PvdA) voor aangenomen. De tien tegenstemmers (Venray Lokaal, Samenwerking Venray en Pro Venray) hadden samen met de buurt het nakijken. 'Als het hier kan, kan het overal', schrijft de buurt die zich grote zorgen maakt over precedentwerking van het besluit. 'De geurnorm is destijds opgesteld om de burgers te beschermen. Dat geld ook voor arbeidsmigranten. Die kunnen zelf niet kiezen om in een dergelijke omgeving te gaan wonen'.
Al in 2015 werden omwonenden van de oude groepsaccommodatie geïnformeerd over de plannen van Marcel Sniekers met De Peelhaas. De in België woonachtige Sniekers gaf toen aan de onbewoonbaar verklaarde panden te verbouwen tot woonunits voor 73 arbeidsmigranten. Het zou volgens de buurt toen gaan om hoogopgeleide buitenlanders die wel meer wilden betalen voor goede huisvesting. In oktober 2015 werd de buurt geïnformeerd over de plannen, in februari 2016 krijgt het gemeentebestuur het eerste bezwaar van omwonenden in de bus: 'In een gebied met geuroverlast mag immers niet worden gebouwd'.

Drie jaar bleef het stil, afgelopen lente nam Sniekers het plan weer op. Weer stapten omwonenden met bezwaren naar de gemeente. Het heeft niet geholpen. Het college mag van de gemeenteraad afwijken van de regels, Sniekers mag voor de komende twintig jaar 73 arbeidsmigranten in De Peelhaas huisvesten. De buurt: 'Wij vinden het onverteerbaar dat het gemeentebestuur op deze manier omgaat met de geurhinder-verordening. Daarbij wordt in de uitgangspunten van huisvesting genoemd dat arbeidsmigranten in kernrandgebieden of aan randen van industrieterreinen moeten worden ondergebracht. De Peelhaas ligt drie kilometer verwijderd van de kernrand van Ysselsteyn. Dit zaakje stinkt. Wij stappen naar de rechter'.


Lees verder op pagina 19