Mestfabriek 'met hakken over sloot'

YSSELSTEYN | De gemeenteraad stemde dinsdag met de kleinst mogelijke meerderheid in met de bouw van een regionale mestfabriek op het adres Timmermannsweg 110, waar de maatschap Arts-Swinkels een varkenshouderij heeft. Omwonenden zeggen met meer overlast te maken te krijgen.

Door Henk Baltussen

Dat de buurt met de bouw van een mestfabriek, waar jaarlijks 30.000 kuub mest moet worden verwerkt, beter af zou zijn, zoals in het collegevoorstel wordt voorgespiegeld, betwijfelen veel fracties. Uiteindelijk stemde de gemeenteraad in met de mestfabriek en de legalisatie van een transportbedrijf op die locatie. Tevens vond de raad het goed dat ook mest van buiten de gemeente Venray op de Timmermannsweg 110 mag worden verwerkt. Daar werden zelfs bij 'boerenpartij' CDA al eerder vraagtekens bij gezet. Want intergemeentelijke mesttransporten zijn bedoeld voor mestfabriek Merensteyn en straks voor de mestverwerker aan de Metaalweg 1c.
Uiteindelijk stonden de negen CDA-neuzen in dezelfde richting, alsmede de vier van Samenwerking Venray. De dertien stemmen voor waren precies genoeg. Venray Lokaal, VVD, D66, PvdA en ProVenray trokken met twaalf stemmen nipt aan het kortste eind.

Dat had zomaar andersom kunnen zijn. Venray Lokaal-raadslid Richard de la Roy en SP-raadslid Jan Hendriks, twee potentiƫle tegenstemmers, waren er dinsdag niet bij. Tel daarbij op een in eerste aanleg verdeeld CDA, dan is duidelijk dat het 'verklaring van geen bedenkingen-voorstel' van het college een magere basis heeft.
Met een brief aan de raad probeerde de buurt het tij nog te keren. Daarin werd gesteld dat op dit moment geen sprake is van mestverwerking. Arts-Swinkels mag 5650 kuub eigen mest verwerken, maar doet dat niet. 'Met de 2745 vleesvarkens die er nu liggen wordt de maximale geurbelasting nu al fors overschreden', stelt de buurt.

Lees verder op pagina 6