Groene buffer en breed zorgaanbod

Leunen | Het dorpsontwikkelingsplan (DOP) van Leunen werd maandagavond in De Baank gepresenteerd aan wethouder Anne Thielen. Zij namen tevens het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van dorpsraadlid Sander Hellegers. Thielen was enthousiast over de Leunse plannen: "Ik zie veel terugkomen in dit plan als ik het vergelijk met de toekomstvisie 2030 die we hebben opgesteld met de gemeente Venray."

Punten die terugkomen in het DOP zijn onderverdeeld in de categorieën wonen, welzijn, opgroeien en recreatie. "Bij wonen komt vooral naar voren dat er voldoende huisvesting is voor starters, maar er is ook behoefte aan levensloopbestendige woningen. Er komt in de toekomst meer behoefte aan wonen op maat en ook het aantal inwoners met een mobiliteitsbeperking neemt toe", legt Hellegers uit aan de hand van een interactieve presentatie. Het DOP is samengesteld aan de hand van 300 ingevulde online-enquêtes en een rondgang door het dorp op een platte kar. Bij welzijn wordt vooral gedacht aan een zinvolle dagbesteding voor ouderen, maar ook het woord woon- zorgcomplex valt. "In dorpen om ons heen zijn al dergelijke woon- en zorgcomplexen. Wellicht kunnen we zo'n plan in de toekomst in Leunen ook realiseren. Het is belangrijk om een breed zorgaanbod te hebben." Als het om opgroeien in Leunen gaat, gaat het al snel over de basisschool en ook voor- en naschoolse opvang. "Om te recreëren wordt al snel gesproken over het ontwikkelen van meer fiets- en wandelpaden. Ook willen we de groene buffer om het dorp graag behouden."

Het Leunse DOP is inmiddels ook aangeboden aan de gemeente Venray. Ook de werkgroepen van de dorpsraad zijn ingericht op het nieuwe dorpsontwikkelingsplan. "We kunnen aan de slag en we gaan samen bouwen aan de toekomst."

Overigens kon ook het eerste punt in het DOP al worden afgevinkt door de dorpsraad. In het plan wordt gesproken over een oplaadpunt voor elektrische auto's. Op korte termijn wordt er op het centrale plein in dorp een laadpunt ingericht voor twee voertuigen.