Vervolg pagina 3

Buurt: 'Wij kunnen er onmogelijk op vooruitgaan'

Ysselsteyn | Die overschrijding van geur was volgens de omwonenden al bekend bij de gemeente Venray toen de vergunningen voor uitbreiding zijn afgegeven.

Op dit moment is er dus een mestverwerker van 5650 kuub mest vergund, maar niet gerealiseerd. Ook is er vergunning voor uitbreiding van de varkensstapel naar 5439 varkens. Ook dat plan is er nog slechts op papier. En Arts-Swinkels mocht tot het besluit van dinsdag alleen eigen mest verwerken. Omwonenden stellen daarom dat ze er met het huidige besluit 'er onmogelijk op vooruit kunnen gaan.'

Daarbij doen de omwonenden de dialoog die de initiatiefnemer verplicht met de buurt over de plannen moet voeren, af als een fiasco. Ze ervoeren het optreden van de initiatiefnemer, adviseur, gemeente en provincie als 'een front, als een onveilige situatie.' De buurt stelt voor dat de minimale afstand tussen een mestfabriek en omwonenden minstens een halve kilometer moet zijn.'

Henk Bisschops vroeg zich af of de mestverwerker wel zo dicht bij burgerwoningen moet komen. Nee, dus. "DIt gaat ons te ver. Er zijn genoeg mogelijkheden om mest te verwerken." Ook ProVenray ging op de rem staan. En dat niet alleen. Raadslid Lizzy Bruno twijfelde aan cijfers, zoals odeurs (geurgetallen) die in mer-rapportages worden opgevoerd. "Bedrijven die worden ingehuurd voor een mer worden betaald door de opdrachtgever. Er is zo een afhankelijkheidsrelatie. Die zou van invloed kunnen zijn op de mer-uitkomsten." In een motie riep ProVenray het college op te onderzoeken of het mogelijk is een mer onafhankelijker te maken. Dat was tegen het zere been bij onder meer CDA, VVD en Samenwerking Venray. 'Als we dat niet meer kunnen vertrouwen, kunnen we wel ophouden. Het zijn erkende bureaus.' De borging ervan zit volgens wethouder Jan Loonen bij de provincie.
Theo Zegers van D66 vindt het plan op die locatie niet wenselijk. "Er is veel niet gerealiseerd en nu is er al veel overlast. Daarbij kan ik verwerken van 30.000 kuub mest per jaar niet kleinschalig noemen. De toename van vijf naar dertig transportvrachten per week is enorm. In de Visie Veehouderij mag er geen extra emissie komen. Die komt er wel."
Theo Mulder van Samenwerking Venray denkt wel dat er sprake is van geurwinst. "Dieren worden anders gehuisvest." Toon Kerkhoff (Venray Lokaal) vindt de toename van geuroverlast niet uit te leggen. "Daarbij zijn de verhoudingen in buurt volledig verziekt. Wij gaan niet akkoord."