'Biebgebouw of oude AH-pand, het maakt ons niet uit'

VENRAY | Wordt 't het oude AH-pand of het pand aan de Merseloseweg waar nu de bibliotheek in is gehuisvest? Het maakt Leo Janssen van de nieuwe stichting Beheer Verzamelgebouw voor Vrijwilligers Organisaties (BVVO) niets uit waar hij Venrayse vrijwilligersinstanties kan huisvesten, als er maar snel duidelijkheid komt. Janssen: "We staan al te lang in de wacht. Er moet actie komen."

Door Henk Baltussen

Iets wat Leo Janssen in zijn kop heeft, heeft hij niet in zijn kont. Zoals nu het geval is met een verzamelgebouw waarin hij clubs en instanties zonder winstoogmerk wil onderbrengen. "Ik ben er inmiddels bijna drie jaar mee bezig. Stichting en betrokkenen willen onderhand weten waar ze aan toe zijn."

Het plan van de voormalig bedrijfskundig adviseur is helder. Breng in een gebouw van de gemeente vrijwilligersorganisaties bijeen die nu met huurkosten zitten opgescheept, in een achteraf schuurtje zitten of zelf niets hebben. Geef een stichting, in dit geval de vrijwilligers van BVVO, het beheer over het verzamelgebouw en de gemeente heeft er geen omkijken meer naar; niet naar het pand, niet naar de instanties. De subsidies die de stichtingen nu van de gemeente krijgen, gaan grotendeels op aan huur- en stroomkosten. Met een verzamelgebouw vervallen die subsidies.

BVVO: 'Stichtingen bijeenbrengen onder hetzelfde dak'

Het concept lijkt zo simpel, de uitvoering blijkbaar niet. "Ik ben nog nergens zoiets tegengekomen", zegt Janssen. "Enkele jaren terug klopte ik met het idee bij de gemeente aan. Uiteindelijk heeft wethouder Jan Loonen het opgepakt. Hij vroeg een paar jaar terug wat ik van het huidige biebpand vond. Dat zou op den duur wellicht toch leegkomen. Inmiddels was ik zelf al op zoek gegaan naar leegstaande panden. Die waren er genoeg. Maar we hebben ons nu op het biebgebouw gericht, en ook op het oude AH-pand. Dat past ook in het concept. Bij de AH zou ook de bieb kunnen komen. Voor de stichting maakt het niet veel uit waar de bieb of het verzamelgebouw komt. Dat is een politieke keuze. Daar gaan we niet over. Ik wil alleen maar die stichtingen huisvesten."

Noodgedwongen richt Janssen samen met Godfried Hendricx en Toos Raedts, zijn twee mede-stichtingsbestuurders, zijn blik op het oude, uitgeleefde fabriekspand aan de Merseloseweg. "Een pand dat met tweeduizend meter aan vloeroppervlakte precies groot genoeg is", meent Janssen. "Eromheen zijn voldoende parkeerplaatsen, achter is naast de hoofdingang ook een ingang te realiseren. Tevens is dan het gevaar dat het gebouw wordt gesloopt geweken. Het is een iconisch gebouw uit de wederopbouwperiode. Dat mag nooit verloren gaan."
De stichting heeft de indeling van het pand, waar zo'n tien instanties terechtkunnen, al helemaal voor ogen. Een plattegrondje maakt dat duidelijk. "Maar knap eerst het pand op", zegt Janssen. "Kost een half miljoen of wat meer, maar dan ben je er de komende twintig jaar ook vanaf. Vervang daarbij de ramen voor dubbel glas en leg zonnepanelen op het dak." Onderhoud en kleine aanpassingen in het gebouw voor de stichtingen komen voor rekening van BVVO. "Daarvoor verleent de gemeente subsidie."

'Te mooi voor Venray om het te laten schieten'

Het oud-gemeenteraadslid (VVD) en oud-voorzitter van de Piƫlhaas is ervan overtuigd dat hij het gebouw moeiteloos vol gaat krijgen. "Ik krijg nu al regelmatig instanties aan de deur of ik ze niet kan helpen." Instanties die graag met de BVVO in zee gaan zijn onder meer Stichting Algemene Hulpdienst (verricht klusjes bij ouderen), Vereniging DOEN (hobbycentrum), Stichting De Ontmoeting (kringloopwinkel), Stichting Leergeld, De Meubelbank (nu nog in Bergen, wil zich ook in Venray vestigen) en De Boekenbank (tweedehands boeken) die nu nog in het Annapark zit.

"En wat als het oude schoolpand De Toverbal wordt gesloopt? Stichting Kruisen en Kapellen staan dan op straat."
Op dit moment lopen onderzoeken hoe het huidige biebpand en oude AH-pand het beste kunnen worden ingevuld. De gemeenteraad zal er naar verwachting begin volgend jaar besluiten over nemen.
Hoe dan ook, Janssen is rotsvast overtuigd van het concept. "Ik blijf volhouden totdat het is gerealiseerd. Dit is te mooi en te leuk en ook hard nodig voor Venray om het te laten schieten."