Jan en Esther Thomassen staan te popelen om aan de slag te gaan bij het natuur- en belevingscentrum in Venray.
Jan en Esther Thomassen staan te popelen om aan de slag te gaan bij het natuur- en belevingscentrum in Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Thomassen terug op het oude nest

Venray | Het splinternieuwe natuur- en belevingscentrum van Vivara natuurbeschermingsproducten opent vandaag (19 december) aan de Grotestraat 89 in Venray. Het unieke concept wordt in Venray uitgerold door ondernemer Jan Thomassen van Vivara en de winkel in het oude pand van Thomassen Mode wordt bestierd door zijn zus Esther.

Door Willem Menting

"We hebben uiteraard alles in huis voor een diervriendelijke tuin, maar we gaan dit keer een stap verder", vertelt Jan Thomassen enthousiast. "Ik begon Vivara jaren geleden op de zolder van dit pand. Het gebouw is al 120 jaar in de familie en het is natuurlijk voor een lange periode een modezaak geweest en is nog steeds eigendom van mijn vader Karel. Wat we nu gaan doen is compleet anders", zegt Thomassen opgetogen.

Als hij door het pand loopt, praat Thomassen honderduit over de verschillende inrichtingen in het gebouw. "Hier komt een soort groen VVV-kantoor waar onder meer wandel- en fietsroutes worden aangeprezen op digitale borden. Aan de overkant komt een kas. Daar is tijdens de wintermaanden wat minder activiteit, maar we geven hier uitleg over planten en biodiversiteit." Thomassen loopt voorbij een vitrine met diverse soorten verrekijkers en wijst naar de producten van Vivara die er allemaal in de winkel iets verderop in het pand te koop zijn. "We laten alles op maat maken. We werken samen met lokale partijen, maar er komen ook producten uit het buitenland. We hebben onder meer onze eigen fabrieken voor vogelvoer."

Bij het winkelgedeelte is zelfs een speeltuin aangelegd. Op de eerste etage krijgt het bijzondere concept van Vivara pas écht een gezicht. Om het natuur- en belevingscentrum echt een eigen identiteit. Thomassen werkt nauw samen met vijftien partners en zij hebben allemaal een eigen informatiestand. "We werken onder meer samen met de Vogelbescherming, Natuurbescherming, IVN, Egel- en Vlinderstichting, Odapark, gemeente Venray en ook met natuurverenigingen uit Duitsland en België. Al deze partijen hebben een gigantische achterban. We kunnen ruim twee miljoen mensen bereiken via deze partijen. Op die manier proberen we mensen naar Venray te trekken."

Thomassen is overtuigd van het concept. "Anders zou ik het niet doen natuurlijk. Ik geloof in deze strategie. We zijn de eerste in Europa met deze insteek. We gaan niet achteroverleunen, maar actief mensen naar de Grotestraat trekken." Dat het meer dan een winkel is, staat volgens Thomassen als een paal boven water. "IVN gaat onder meer schoolklassen ontvangen en rondleiden en zo worden er vaker evenementen en lezingen georganiseerd. We hebben zelfs een bioscoop waar we films kunnen laten zien of bedrijfspresentaties."

De samenwerking met andere bedrijven vindt Thomassen ontzettend belangrijk. Dat blijkt op de onderste etage. Er staan tientallen verschillende soorten nestkasten voor onder meer vleermuizen, steenuilen, mussen, zwaluwen en andere vogelsoorten. "Dit is eigenlijk de business-to-businessafdeling. We werken nauw samen met onder meer toonaangevende bouwbedrijven. We gaan er met al deze partijen een mooi succes van maken." Eind januari 2020 vindt de officiële opening plaats.