Meer kleine en grote groepen in de Venrayse optocht.
Meer kleine en grote groepen in de Venrayse optocht. Foto: Henk Lammen

'Ik zie uitdagingen'

Venray | Jules Vullings kent als jarenlang lid van de kemissie Optocht en Bals van vastelaovesvereniging De Piëlhaas de klappen van de zweep. Sinds november van dit jaar is hij de nieuwe voorzitter van deze commissie, als opvolger van John van Vegchel. Met nieuwe ideeën en wensen. "Ik zie vooral uitdagingen."

Door Henk Lammen

De grote optocht op carnavalsmaandag is een evenement waar jaarlijks duizenden mensen naar komen kijken. Rijendik staan de kijkers langs de route, genieten van de praalwagens, grote en kleine groepen, duo's en eenlingen. Voor Vullings is het jaarlijks ook een van de hoogtepunten tijdens de carnavalsdagen. Met CV De Melisse, een deel van de straat waarin hij woont, liep hij elf jaren mee in de stoet. "In oktober begon het al te kriebelen. Ideeën bedenken, stoffen kopen, pakken maken, wagens maken. De voorpret is minstens zo groot als het daadwerkelijk meedoen aan de optocht. Die is fantastisch. Het enthousiasme onder de deelnemers en het publiek langs de kant. Echt genieten. Het is ook een unieke kans om mensen een spiegel voor te houden, actuele zaken humoristisch te benoemen. De lokale situatie aan de kaak te stellen. 'Schaele wazel' te verkopen." Toch liggen er gevaren op de loer. De laatste jaren daalt het aantal kleine en grotere groepen. Ook het aantal muziekgezelschappen (foto-inzet) krimpt. De strijd tussen praalwagens wordt daarentegen steeds heviger. "Vooropgesteld, het is ieder jaar fantastisch om te zien welke moeite de kerkdorpen en Venray nemen om zulke praalwagens te maken. Iedereen doet zijn stinkende best om zo goed mogelijk met de praalwagens voor de dag te komen. Venray mag zich ook gelukkig prijzen met de deelname uit de kerkdorpen, dat moeten we koesteren. Er is ook een goede en intensieve samenwerking met de verenigingen in de dorpen." Toch verdient volgens Vullings de optocht een nieuwe impuls. "Het aantal muziekgezelschappen en joekskapellen neemt helaas af. Die sneeuwen vaak een beetje onder en worden weggeblazen door de mechanische muziek van de wagens. Wij sturen en adviseren hierin, maar de controle op het aantal decibellen is lastig in een optocht. Als commissie doen we ons uiterste best om muziekgezelschappen en joekskapellen zo te plaatsen in de optocht dat ze zo min mogelijke last hebben van die mechanische muziek. Hopelijk gaat ook het aantal kleine en grote groepen weer groeien. Dat zijn items die zorgen voor de interactie met het publiek. Als commissie moeten we verder zorg dragen voor een aantrekkelijke route dwars door het centrum van Venray. Dat verhoogt de sfeer en stimuleert mensen wellicht om mee te doen."

Een ding weet Vullings zeker: "Mensen die een keer meedoen aan de optocht, worden geïnfecteerd met het virus. Proef er een keer aan, kijk of je het leuk vindt. Verzin een ludiek idee en werk het uit. Je krijgt er veel voor terug. Het plezier vooraf, het meedoen, de reacties en het enthousiasme van het publiek. Een onvergetelijke ervaring."

Afbeelding