Afbeelding
eigen foto

Kroniekschrijver van Venray en de Peel

Sjef Verlinden (84) overleden

Venray | De bekende kroniekschrijver van Venray en de Peel, Sjef Verlinden, is afgelopen vrijdag na een kort ziekbed op 84-jarige leeftijd overleden.

De in Ysselsteyn geboren en getogen Verlinden was een schrijver die historische of actuele feiten verzamelde en opschreef. Hij had al sinds jonge leeftijd een warme belangstelling voor geschiedenis, heemkunde en natuur. Zijn eerste publicaties hadden betrekking op de ontginning van de Peel en de stichting van Ysselsteyn, waarvan in 1971 het 50-jarig bestaan werd gevierd.

Deze publicaties verschenen vervolgens in het Ysselsteynse Peelnieuws en in nieuwsblad Peel en Maas. Verlinden was onder meer (mede-)auteur van boeken als '50 jaar Ysselsteyn', 'Vijftig jaar parochie H. Oda te Ysselsteyn', 'Oorlogsfragmenten uit de Peel: een terugblik op de Tweede Wereldoorlog', 'Lôp naor de pomp, een bijdrage tot de geschiedenis van de openbare watervoorziening in Venray', 'Van luidklok tot carillon (vijf eeuwen klokgelui in Venray)', 'Piet Hermans een veelzijdig keramist, dertig jaar klei gevormd en gebakken', 'Die al wil koopen, wat hij ziet.... De geschiedenis van de Venraysche schaapscompagnieën' en 'De Witte van Wanssum: schelm of schurk ?'

In 1971 werkte hij bovendien mee aan de samenstelling van de in opdracht van het gemeentebestuur georganiseerde expositie 'Venray; 750 jaar in de geschiedenis'. Hij verzorgde tevens een groot aantal geschiedkundige publicaties, onder meer over het klooster Jerusalem, de Hazenhut, oude boerderijen en de wolvenjacht in vroeger jaren.

Sjef Verlinden was onder meer ook (bestuurs-)lid van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, de Gemeentelijke Museumcommissie, de Stichting Geschied- en Oudheidkundig Museum 't Freulekeshuus. Daarnaast was hij medeoprichter van de Jeugd Natuurwacht, waarvoor hij tevens enkele jaren een eigen tijdschrift verzorgde, en de Venrayse afdeling van de VVD. Ook was hij actief voor Woningstichting Noord-Limburg en vicevoorzitter van de huurdersraad van deze stichting. Onder zijn leiding werden in 't Freulekeshuus ruim vijftig wisseltentoonstelling gehouden. Hij hield ook talloze lezingen over vaak historische onderwerpen en gebeurtenissen.

Voor zijn grote verdiensten werd hij in 1999 door Veldeke Venray onderscheiden met de Âld Venrodsen Ie?repries en in 1998 met de Bronzen Piëlhaas van vastelaovesvereniging De Piëlhaas. Sjef Verlinden is donderdag in zijn geboorteplaats Ysselsteyn begraven.