Vervolg pagina 3

'De buurt nooit horen klagen'

Ysselsteyn | PvdA-fractieleider Henk Bisschops heeft omwonenden van De Peelhaas nog nooit horen klagen over stank in de buurt, zei hij dinsdag in de gemeenteraad.

"Daar wonen burgers met dezelfde geurbelasting. Die is inderdaad te hoog. Vinden we het acceptabel dat daar arbeidsmigranten gaan wonen? De voorwaarden zijn op zich allemaal goed. Dan is het wat ons betreft acceptabel."
Toon Kerkhoff van Venray Lokaal was er snel klaar mee: onacceptabel.
Tegenstander ProVenray wilde met een motie afdwingen dat het college de uitgangspunten van arbeidsmigrantenhuisvesting herziet. 'Om te komen tot een degelijk uitgewerkt beleid, waarbij kwalitatieve aspecten voor een goed woon- en leefklimaat zoals geur, fijnstof en geluid, worden meegenomen'.

'Niet gelukkig met locatie, maar accepteren het'

Alleen Samenwerking Venray (SV) zag dat zitten. SV-raadslid Theo Mulder was duidelijk: "Je moet niet willen dat je daar mensen plaatst."
VVD-fractieleider Harrie van Oosterhout vroeg zich af waarom zou moeten worden afgeweken van de norm. "Alleen als er sprake is van een maatschappelijk belang. We zijn niet gelukkig met de locatie, er is wel beheer, maar de plek kan niet op tijd door de brandweer worden bereikt. Dat is een dingetje. De units hebben wel rookdetectors. Je moet soms concessie willen doen. Wij accepteren het."
Dat deden ook CDA en D66, die samen een motie indienden. Die had niets met geuroverlast te maken. Wel riepen ze het college op toe te zien dat het beheer goed is geregeld en dat de arbeidsmigranten met naam en toenaam bekend zijn. Tevens moet er een protocol bij probleemsituaties komen. Bij dat protocol moeten ook de omwonenden worden betrokken. De motie werd unaniem aangenomen.
Kerkhoff vroeg zich af hoe hoog de woonbehoefte van arbeidsmigranten in Venray eigenlijk is. "Wat we nu weten hebben we in Venray zo'n 1500 bedden", rekende wethouder Jan Loonen voor. "Dat zouden er ongeveer 4000 moeten zijn. Venray voorziet dus niet in de behoefte."