Energiereductie, proef bij bedrijven

VENRAY | Venray gaat bedrijven op Smakterheide, die nog niet met energiebesparing bezig zijn, stimuleren maatregelen daartoe uit te voeren. Met het afsluiten van een convenant wil Venray druk op de ketel zetten.

Het convenant betreft een proef waar vooralsnog alleen bedrijven op bedrijventerrein Smakterheide aan deelnemen. De pilot past binnen de Venrayse ambities klimaatneutraal te worden. Het Nederlandse bedrijfsleven is verantwoordelijk voor 40 tot 60 procent van het totale Nederlandse energieverbruik. Wat betreft energiereductie is bij de bedrijven derhalve veel te halen. De overheid legt bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh stroom en/of 25.000 kuub gas verbruiken per jaar, de verlichting op energiebesparende maatregelen uit te voeren. Met de proef wil Venray bewerkstelligen dat bedrijven met het Venrayse convenant het voortouw nemen om de vooraf afgesproken energiebesparing te behalen.
Het convenant betreft onder meer het aanbieden van een gratis energiescan met bijbehorend advies. Ook onderdeel van de pilot is dat als de bedrijven na drie jaar de afgesproken resultaten niet hebben behaald, sancties kunnen volgen.

De energiebesparende maatregelen in het convenant, hebben een terugverdientijd van maximaal vijf jaar. Tijdens twee bijeenkomsten op Smakterheide bleek volgens het college bij ondernemers 'warme belangstelling te bestaan om op het terrein van energiereductie samen te werken met de gemeente'.
De energiescan gaat ook uitsluitsel geven of het dak van het betreffende bedrijf geschikt is voor zonnepanelen. In het convenant geeft het bedrijf tevens aan 'de intentie te hebben om zonnepanelen te plaatsen'. De pilotkosten zijn 25.000 euro.