Reddingsplan voor dertigtal graven

CASTENRAY | Omdat op het kerkhof in Castenray een dertigtal graven dreigt te worden geruimd omdat de grafrechten zijn verlopen, zijn enkele inwoners een reddingsactie gestart. De bedoeling is dat vrijwilligers de graven, en dan voornamelijk de grafstenen, gaan onderhouden om ze van de ondergang te redden.

Niet alleen moeten graven met hun zerken, die als cultureel erfgoed worden gezien, worden gered, ook moet worden voorkomen 'dat het op het kerkhof een dooie boel wordt', zoals een dorpsraadlid het enkele maanden terug omschreef.

Het kerkbestuur moet binnenkort beslissen wat er met deze oude grafstenen moet gebeuren. De afgelopen jaren werden de grafstenen van deze graven geruimd. Als nieuwe eigenaar was het parochiebestuur niet meer in staat ze te onderhouden. De groenploeg van de KBO voert alleen schoffel- en snoeiwerk op het kerkhof.

Wordt er een ploegje van vier of vijf vrijwilligers gevonden die de zerken willen onderhouden, dan is het parochiebestuur genegen de grafstenen te laten staan.

"Dat zou een goede zaak zijn", zegt dorpsraadvoorzitter Bert Arts. "In Horst doen ze het ook zo met vrijwilligers en dat gaat daar prima."