Merensteyn wil gasloos

YSSELSTEYN | Mestverwerker Merensteyn in Ysselsteyn wil een biomassa-installatie bouwen bij het bedrijf aan de Steegse Peelweg. De toezegging van maximaal 16,8 miljoen euro aan subsidie van Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) is binnen. "We zijn nu aan het rekenen, alle plussen en minnen op een rijtje aan het zetten, of het rendabel is", zegt Bas van den Bergh, manager bij Merensteyn. "Als het doorgaat, hebben we geen gas meer nodig."

Door Henk Baltussen


Mocht binnen enkele maanden het licht op groen staan, dan hoopt Van den Bergh dat de biomassaketel er over twee tot drie jaar staat. "Of we het zonder subsidie ook kunnen redden, weet ik niet. Daar komen we snel achter. Ligt er ook aan welke technieken gebruikt worden. De subsidie is in elk geval een welkome aanvulling." Stimulering Duurzame Energieproductie subsidieert ook initiatieven als zonne- en windenergie.

De biomassaketel is nodig om de dikke varkensmestfractie door verhitting beter in te kunnen dikken. Ligt het percentage droge stof met de huidige methode (hygiƫniseren) rond de 33 procent, met een biomassainstallatie loopt dat boven de 85 proces op. "Dan is de fractie korrelbaar en kan het veel makkelijker worden geƫxporteerd", zegt Van den Bergh. Het is een ander eindproduct dat makkelijker is weg te zetten, in heel Europa. Nu vervoeren we met de dikke fractie ook nog veel vocht dat niet nodig is. Met korrels wordt het vervoer duurzamer. Het bedrijf wordt zelf ook duurzamer omdat het gasgebruik wegvalt. De biomassaketel kan worden gestookt met afval- en resthout, samen met onder meer bermmaaisel."

Dat Merensteyn met de biomassaketel ook elektriciteit zou gaan opwekken, zoals hier en daar te lezen viel, is volgens Van den Bergh niet waar. Zijn de rekensommen klaar en staan er zwarte cijfers op papier, dan start Van den Bergh de procedures voor de vergunningaanvragen. De biogasinstallatie betekent een aanmerkelijke uitbreiding van de bebouwing van de Merensteynlocatie. Merensteyn is onderdeel van Mestac, waarvan Van den Bergh eveneens algemeen manager is. Het is een corporatie waarbij 350 veeboeren uit Oost- en Zuid-Nederland zijn aangesloten. Ze kunnen met hun overtollige (in de meeste gevallen) varkensmest terecht bij Merensteyn, dat jaarlijks 200.000 drijfmest kan verwerken. Via Mestac bundelen veehouders hun krachten, zodat ze een belangrijkere speler zijn op de mestmarkt en hier voordeel uit kunnen halen.