Familieman Hassan Najja is op zijn plek bij  SOR in Rotterdam.
Familieman Hassan Najja is op zijn plek bij SOR in Rotterdam. Foto: Henk Lammen

Hassan Najja

Venray | Hoe is het toch met Hassan Najja? De 51-jarige bestuurder was onder meer twee jaar wethouder bij de gemeente Venray, werkte jarenlang bij Xerox en was directeur Mens & Maatschappij bij Wonen Limburg. Inmiddels staat Najja al ruim vier jaar als directeur-bestuurder aan het roer bij woningcorporatie SOR in Rotterdam. De Raad van Commissarissen heeft afgelopen zomer Najja voor een nieuwe periode van vier jaar herbenoemd. "Ik heb het uitstekend naar mijn zin in Rotterdam. Het is een enorm uitdagende functie en Rotterdam is een dynamische stad."

Najja woont met zijn vrouw en vier kinderen nog steeds in Venray. Het is dan ook iedere dag weer een hele reis naar de havenstad. "Ik ga meestal met het openbaar vervoer. Eigenlijk is de verbinding best prima. Ik pak de trein in Deurne en ik hoef alleen op het station in Eindhoven over te stappen. Bijkomend voordeel is dat ik kan werken in de trein." Woningcorporatie SOR heeft 8000 woningen in Rotterdam. In een stad met zo'n 650.000 inwoners moest Najja wel wennen aan de mentaliteit. "De meeste mensen zijn een stuk directer en zeggen meteen wat ze denken. Daar moest ik eerst aan wennen, maar het werk heerlijk en praktisch. In Rotterdam is het echt: What you see is what you get."

DYNAMISCH

Het werk bij de woningcorporatie bevalt Najja uitstekend. "Je bent zowel maatschappelijk als bedrijfsmatig bezig. Die combinatie trekt mij heel erg. Het is een hele dynamische markt. Zeker in Rotterdam met veel verschillende woonvormen en culturen." Najja werkte zes jaar bij Wonen Limburg toen hij naar Groningen vertrok. "Ik werd benaderd voor een directiefunctie om een fusie tussen vier woningcorporaties te begeleiden. Ik vond het tijd om mijn vleugels uit te slaan en de provincie Limburg te verlaten. Toen dit op mijn pad kwam, heb ik niet lang na hoeven denken." Toch speelde Najja niet met gedachte om Venray te verlaten. "Rotterdam is een fantastische stad om te werken, maar het gezin wil toch graag in Venray blijven wonen. We zijn op onze plek in Venray. Het is hier heerlijk rustig wonen en mijn kinderen wonen hier ook met veel plezier. Daarnaast wonen mijn broers, zus en moeder allemaal in de buurt."

MAROKKO

Najja is niet in Venray geboren. Hij zag het levenslicht voor het eerst in Marokko. Daar groeide hij op in een gezin met zes broers en een zus. De vader van het gezin vertrok in de jaren 60 naar Nederland om te werken in de mijnen in Zuid-Limburg. Toen Najja acht jaar oud was, verkaste het complete gezin naar Nederland. "Ons gezin werd eindelijk herenigd. Mijn vader ging werken in een staalfabriek in Blerick en wij gingen in Horst wonnen. We waren in 1976 het eerste niet-westerse gezin in Horst." Najja werd met zijn familie met open armen ontvangen door de gemeenschap in Horst. "We gingen direct naar school, werden als het ware in het diepe gegooid. Dat heeft wel geholpen met de integratie. Voor mijn moeder was het denk ik het moeilijkste, maar ook zij is goed opgevangen. Als gezin hadden we onder meer direct goed contact met de buren. We hadden de Nederlandse taal snel onder de knie en dat scheelt natuurlijk wel. Mijn moeder woont nog steeds in Horst, je kunt dus wel stellen dat het allemaal goed is gegaan. Mijn vader is helaas eind jaren negentig op 59 jarige leeftijd aan longkanker overleden."

Najja probeert nog jaarlijks terug te keren naar Marokko. In zijn geboortestreek wonen echter steeds minder bekenden. "De contacten verwateren. Dat geldt voor mij en voor mijn kinderen al helemaal. Zij kennen daar eigenlijk niemand. Ze gaan liever naar Marrakesh bijvoorbeeld of naar de Costa Brava in Spanje. We gaan als gezin nog wel ieder jaar op vakantie, dat is wel leuk. De jongste is dertien jaar, die gaat nog steeds met ons mee. De oudste kinderen zien we vaak op het vakantieadres, zij gaan ook met vrienden op vakantie."

WETHOUDER

De wethouderspost bij de gemeente Venray vervulde Najja zo'n twee jaar. Een langere tijd in de politiek zag hij absoluut niet zitten. "Het was een mooie uitdaging, maar als ik nog een keer gevraagd zou worden voor een wethouderspost, zou ik het verzoek afwijzen. Ik rolde in de functie en koos er zelf voor om er net zo snel weer uit te rollen.. Ik heb heel veel respect voor de personen die in de gemeentepolitiek werkzaam zijn, maar het is eigenlijk niks voor mij. Zij verzetten enorm belangrijk werk. Als wethouder heb je ook meerdere zaken in je portefeuille. In mijn huidige functie werk ik aan één thema en dat is wonen. Dat past veel beter bij mij."

Om in vorm te blijven probeert Najja één keer per week de hardloopschoenen aan te trekken. Hij rent dan een rondje singels of zoekt de bossen op. Daarnaast maakt hij in zijn vrije tijd graag tijd voor zijn vrouw en kinderen. "Ik vervul naast mijn werk bewust geen andere functies of vrijwilligerstaken. Ik vind het belangrijk om alle vrije tijd door te brengen met mijn gezin. Zij betekenen alles voor mij."

Afbeelding