Familie Lucassen-Jacobs - Leunse smidse sinds 1814
Familie Lucassen-Jacobs - Leunse smidse sinds 1814 Oude foto

Familie Lucassen-Jacobs

Venray | Nadat de in 1793 in Heide geboren hoefsmid Christiaan Vullings op 24 juni 1814 uit de Franse krijgsdienst was teruggekeerd, stichtte hij in Leunen een smederij.

Hij was gehuwd met Catharina Peeters en ze kregen zes kinderen. Hun zonen Reinier en Peter waren beiden hoefsmid. Peter nam later het bedrijf over. Peter trouwde op 23 mei 1873 met Maria Elisabeth van Berlo, die in de Brienshoek woonde. Peter overleed op 27 januari 1882 in Leunen en Maria Eisabeth hertrouwde op 6 april 1883 met Ferdinand Lucassen. Deze was in 1841 in Horst geboren en trok in bij Maria Elisabeth.

Ze kregen twee zonen. Samen zetten ze de smidse voort. Na het overlijden van Ferdinand in 1911 namen de zonen Peter Mathijs en Gerardus Hubertus het bedrijf van vader over en runden het onder de naam Firma Gebroeders Lucassen. Gerardus bleef vrijgezel en overleed op 1 januari 1948. Peter Mathijs zette het bedrijf voort. Hij was op 17 december 1884 in Leunen geboren en trouwde later in Maashees met Hendrina Jacobs. Naast de smederij had Peter Mathijs ook een handel in landbouwmachines, brandstof, olie, benzine, rijwielen en huishoudelijke artikelen. Voorts had hij tot 1945 een keuterij: een koe, varkens voor eigen gebruik en een toom kippen. Het grondbezit bestond uit een weiland aan de Gussenstraat en in de Paes en bouwland op de Molenhof en de Wieën. Peter overleed op 4 juni 1967 in Venray en Hendrina op 10 december 1940 in Venray. Na zijn overlijden namen twee zonen de smederij over. Ferdinand (Fer) was de smid en Pierre deed de administratie.

Tevens hadden ze aan de Albionstraat 45 een winkel in huishoudelijke artikelen. Deze werd gerund door Bep Lucassen-Claessens, de echtgenote van Pierre. Rond 1977 namen Jos Lucassen, zoon van Pierre en Bep, en zijn echtgenote Martha de Mulder uit Merselo het bedrijf over en zetten dit onder de naam De Alde Smidse voort tot 2012. Het tankstation werd rond 1990 compleet verbouwd. Het smederijgebouw werd afgebroken en het woonhuis en de winkel werden verkocht aan de familie Lamers, die er een computerwinkel begonnen. In 2012 werd het tankstation verhuurd aan Vissers en in 2015 verkocht Jos het aan Vissers Energy Group Horst. In de tussentijd is op die plek de Smaaksmederij gevestigd en kan er nog steeds getankt worden. Ook kan men er terecht voor vlees van Verkoeijen, een bloemetje van Mieke of brood en gebak van Vedder. De Leunse mensen gaan nog steeds naar De Smid en iedereen snapt dat dit aan de Albionstraat is. Op de foto van circa 1932 vooraan v.l.n.r.: Aloys; vader Peter Lucassen; moeder Hendrina Lucassen-Jacobs; Theo. Achter v.l.n.r.: Gerrit; Ferdinand; Liza; Antoon;
Pierre.

Bron: Liesbeth Lucassen. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray