Afbeelding
Foto: Historisch Platform Venray

Oude Brukske weer zichtbaar

Venray | Wijkcentrum Brukske is onderdeel van het MFC Brukske en is gevestigd Kiosk 5. de vrijwilligers van het centrum houden allerlei activiteiten voor de circa 5000 bewoners van de wijk.

Het wijkcentrum was op zoek naar foto's van het vroegere Brukske. Hun penningmeester Wil Gommans zocht hiervoor contact met het Historisch Platform Venray. Hij had vernomen dat er in juli 2019 een aantal foto's van de wijk aan RooyNet waren toegevoegd. Wil Gommans maakte een selectie uit de meer dan 100 foto's van de families, oude boerderijen en woningen.
Laat in de wederopbouw kreeg de industrialisatie een flinke impuls. Vooral door de komst van het Amerikaanse bedrijf Rank Xerox. Om woonruimte te kunnen bieden werd de wijk Brukske gebouwd. Het moest een groene en veilige wijk worden met grote erven en beschermende lussen in de straten. Dit is nog steeds terug te zien in Brukske 1. In Brukske 2 werden de woningen iets dichter op elkaar gebouwd, de wijk oogt hierdoor compacter. De boerderijen van toen maakten plaatsen voor ongeveer 2000 woningen. Wil Gommans wilde de wijkbewoners kennis laten maken met de wijk van vroeger en liet circa 30 foto's op canvas printen. De doeken, met de bijbehorende informatie, werden vervolgens door de vrijwilligers onder andere in de grote zaal aan de wand gehangen. Voor belangstellenden is de fotocollage gratis te bewonderen. Het wijkcentrum is elke maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 23.00 uur
geopend.


V.l.n.r.: Wil Gommans; Fred Halbe en Evelien Halbe. Foto: Pie Noten, Historisch Platform Venray.