Onderwijs in het bedrijfsleven

Venray | Sinds september 2019 trekken Inther Group en het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Maak- en Smart Industrie gezamenlijk op om de krachten van het onderwijs en het bedrijfsleven te bundelen. "Zo vindt er een wisselwerking plaats en brengen we bedrijven en opleidingen dichter bij elkaar", aldus Sven Koethe, HR Manager van Inther.

Concreet houdt de samenwerking in dat studenten samen met hun docent één keer in de week bij Inther, de internationale system integrator uit Venray, mogen meedraaien. "Wij begeleiden ze vanaf het plan van aanpak tot en met de oplevering", aldus Sven. Het resultaat van deze samenwerking tussen Inther en CIV Maakindustrie: gerichter geschoolde medewerkers met meer kennis van de huidige technologieën. "Niet alleen landelijk maar ook in deze regio speelt de maakindustrie een grote rol", aldus Han van Helmond, programmamanager van CIV Maakindustrie. "Van de beroepsbevolking in Noord- en Midden Limburg werkt 17 procent bij een bedrijf in deze branche. De veelal kleinere bedrijven zorgen voor veel werkgelegenheid en jagen andere sectoren aan. Zes bedrijven behoren zelfs tot de top-25 meest innovatieve bedrijven van Nederland. Toch weten veel mensen niet hoe hoogstaand de maakindustrie is. Juist nu, in een tijd waar ontwikkelingen elkaar snel volgen en we te maken hebben met de veelzijdigheid van de maakindustrie, is het raadzaam om beroepsopleidingen blijvend te laten aansluiten bij de toekomstige werkomgeving."

Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap is door ROC Gilde Opleidingen opgezet en is een platform voor samenwerking tussen onderwijs en de Maak- en Smartindustrie in Noord- en Midden-Limburg. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs en de Provincie Limburg. Binnen het CIV werkt een aantal partijen samen: gemeentes, maakbedrijven in de regio Noord- en Midden-Limburg, Fontys Hogeschool en het ROC Gilde Opleidingen.

Han van Helmond is blij met Inther als eerste bedrijf in Venray dat aanhaakt om samen te werken met CIV Maakindustrie. "Inther heeft een hoge organisatiegraad; het zoekt regelmatig de samenwerking met bedrijven en instellingen en dat zie je in deze regio nog niet genoeg. Dat is een belangrijke stap om de concurrentiekracht, innovatief vermogen en economische weerbaarheid van Noord- en Midden Limburg te versterken."