Cel voor wapens en bijstandsfraude

Venray | OM eist opnieuw celstraf voor bijstandsfraude en verboden wapenbezit Venray

Door Geert van der Star

Het pistool dat de 57-jarige Venraynaar J.P. bewaarde in zijn woning, had hij 'gevonden' na een inbraak. Dat verklaarde de verdachte bij zijn hoger beroep in Den Bosch. Het Openbaar Ministerie vond dat P. een celstraf van 10 maanden moest krijgen voor 'verboden wapenbezit' en 'bijstandsfraude'.

De Venraynaar kon zich nog haarfijn herinneren hoe hij het wapen begin 2015 in handen kreeg. "Ik lag in bed en hoorde een hoop herrie. De buurman riep mijn naam. Ik ging naar beneden en zag dat de hele gevel eruit was gegooid met stoeptegels. Dat gebeurde niet alleen bij mij, maar ook bij twaalf andere huizen in Venray." Hij rende samen met de buurman achter de daders aan. Een van de inbrekers liet een pistool vallen. De verdachte nam dat mee naar huis. "Daar kreeg ik nog ruzie over met mijn vriendin. Ik legde het eerst in de kledingkast, maar dat vond ze niet leuk. Daarna borg ik hem op in het computerhok."

Waarom bracht de verdachte het wapen niet naar de politie, vroeg één van de raadsheren. "Dat had ik meteen moeten doen. Ik vond het misschien ook wel ruig om zo'n ding te hebben." De man beweerde dat hij echt van plan was om het pistool zelf terug te brengen. Maar hij kreeg daar de kans niet voor. In april 2015 vond de inval al plaats: voor een onderzoek naar bijstandsfraude.

De Venraynaar zou vanaf 2009, tot de inval, namelijk de gemeente hebben geflest. In zijn huis lag meer dan 15.000 euro contant geld. De man bezat ook een dure televisie en door het huis verspreid lagen een stuk of 8 mobiele telefoons. Voor zijn woning stond een BMW, serie 6. "De gemiddelde bijstandstrekker rijdt niet in een BMW", merkte de voorzitter van het gerechtshof op. "Die auto was niet van mij", verklaarde de verdachte. "We hadden hem slechts in bruikleen van mijn toenmalige schoonvader." De wagen stond overigens 14 maanden op naam van de vriendin van de Venraynaar: de vrouw met wie hij samenwoonde, zonder dit aan de gemeente te melden.

'Ik vond het misschien wel
ruig om een pistool te hebben'

Voor het contante geld had de man ook een verklaring: hij had het 'geleend' omdat hij zijn eigen zaak wilde beginnen. Dat had hij ook niet verteld tegen de gemeente. De dure televisie had hij gekocht in betere tijden: die was betaald na het winnen van 'de Straatprijs', vóór hij een uitkering kreeg. Zijn vriendin had ook geen werk: als ze het samenwonen hadden gemeld, hadden ze juist méér geld gekregen.

De rechtbank veroordeelde de Venraynaar in eerste aanleg tot een celstraf van 12 maanden. Advocaat-generaal E. van Duijnhoven ging daar met haar eis iets onder zitten, omdat de man veel te lang had moeten wachten op het begin van zijn rechtszaak. P. was door de hele zaak toch al flink in de problemen gekomen. De gemeente Venray wilde al het geld dat hij had ontvangen met de uitkering terug ontvangen: een bedrag van tienduizenden euro's.

Uitspraak over veertien dagen.