'Ik zou niet graag das zijn in Venray'

Venray | Stichting Das en Boom is het zat. De stichting wil voorkomen dat de stadsdassen in het St. Annapark nog verder in het nauw komen en heeft een officieel handhavingsverzoek ingediend bij de provincie Limburg. "We worden totaal niet serieus genomen door de gemeente Venray", zegt Marc Moonen van Das en Boom stellig.

Volgens Moonen is het nog niet te laat voor de Venrayse stadsdassen. "Zolang er geen huizen staan, is het nog niet te laat, maar de dassen hebben al veel klappen moeten verwerken." Projectontwikkelaar Renschdael Groep is van plan ruim honderd koopwoningen te realiseren in het noordelijke gedeelte van het St. Annapark. Als de geplande woningbouw op zeer korte afstand van een dassenburg doorzet, verliest de das een belangrijk deel van het foerageergebied en de kans is aanzienlijk dat de dassen de burcht moeten verlaten. "We hebben als Das en Boom in 2000 een convenant ondertekend met de provincie Limburg en de gemeente Venray om de dassen in het gebied te beschermen. Dat convenant wordt nu door de gemeente Venray aan de laars gelapt. We gaan op korte termijn met de provincie kijken of alles volgens de regels verloopt."

Moonen heeft te doen met de dassenfamilies in de gemeente Venray. "Dit is niet de enige plek waar het misgaat. Ook in het ontwikkelingsgebied Ooijen-Wanssum gaat het flink mis en er zijn ook nog tal van plannen voor zonneparken. Nee, ik zou niet graag das zijn in de gemeente Venray." Moonen hoopt dat de gemeente Venray eindelijk haar verantwoordelijkheid pakt. "We hebben lang meegedacht, maar de maat is voor ons nu vol." De gemeente Venray wil pas inhoudelijk reageren als er gesprekken zijn gevoerd met Das en Boom en de dassenwerkgroep Horst-Venray.