Ook verzet van Stevig tegen korting tarieven

OOSTRUM/GENNEP | Samen met zes andere forensische instellingen in Nederland spant Stevig een kort geding aan tegen het ministerie van Justitie en Veiligheid. De instellingen verzetten zich tegen het besluit van J&V om de tarieven voor de klinische forensische zorg volgend jaar op onderdelen te korten en te gaan werken met een maximale dagprijs. Voor Stevig komt dit meer op een budgetdaling van 2,5 ton ofwel 10.000 euro per patiënt.

Door onze redactie

Stevig is onderdeel van Dichterbij, een grote regionale organisatie die mensen met een verstandelijke beperking, alsmede hun ouders en verwanten ondersteunt. Het hoofdkantoor zit in Gennep. Sinds 2014 werken Stevig en de Rooyse Wissel (centrum voor forensische psychiatrie in Oostrum) samen in RIBW de Schakel, een regionale instelling voor begeleid wonen in Venray. De Schakel biedt 24-uursverblijf, behandeling en begeleiding aan cliënten met een licht verstandelijke beperking die (nog) niet zelfstandig kunnen wonen, maar door hun problematiek en risicogedrag niet in een reguliere instelling terecht kunnen. Stevig is in Oostrum gehuisvest bij de Rooyse Wissel.
"De korting die het ministerie wil doorvoeren is voor ons niet op te brengen", zegt Monique Caubo, voorzitter van de raad van bestuur van Dichterbij. "Dit betekent dat we volgend jaar 26 patiënten die in verband met ernstige en/of stelselmatige delicten op onze forensisch psychiatrische afdeling verblijven niet de intensieve behandeling kunnen bieden die ze nodig hebben. Een terugloop van 10.000 euro per jaar per plaats betekent dat we ongerekend per patiënt per week een derde tot de helft minder kunnen behandelen. Dit verkleint de kans op duurzaam herstel en vergroot het risico op recidive na afloop van de forensische behandeling. Dat is absoluut onverantwoord en onacceptabel."
Het geding dient op 14 januari voor de rechtbank in Den Haag. De overige instellingen die tegen de kortingsplannen in het geweer komen zijn Parnassia/Fivoor, De Forensische Zorgspecialisten, Arkin, GGZ Eindhoven, GGnet en Reinier van Arkel.