Vanaf links Irene Michiels, Anouk Toll, Fleur Loenen en Yvonne Morsman.
Vanaf links Irene Michiels, Anouk Toll, Fleur Loenen en Yvonne Morsman. Foto: Henk Lammen

Kerstactie Raayland

Venray | Het Raayland College in Venray staat volgende week in het teken van de jaarlijkse kerstactie voor het goede doel. Docenten en leerlingen zetten zich in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KiKa (Kinderen Kankervrij). Afsluiter van de week is de kerstviering en grote actiedag op vrijdag 20 december.

Door Henk Lammen

De docenten Irene Michiels en Yvonne Morsman zijn de drijvende krachten achter de kerstactie. Zij krijgen dit jaar steun van de leerlingen Anouk Toll (13), tweedejaars leerling vmbo-t, en Fleur Loenen (15), eindexamenleerling vmbo-kader. "Wil je het vertellen?", vraagt Michiels aan de jongste van de twee. Ze knikt en doet haar verhaal. Want toen ze gevraagd werd om de actie mee op touw te zetten, hoefde ze niet lang na te denken. "Mijn zus Kiki heeft leverkanker met uitzaaiingen", zegt ze zachtjes. "Hoe meer geld we gaan inzamelen, hoe beter." Haar 15-jarige zus, die ook op het Raayland College zit, wordt behandeld in het Maxima Centrum in Utrecht. Voor het gezin zijn het moeilijke tijden tijdens de chemokuur die Kiki ondergaat, weet Anouk. "We zijn pas nog via de Wensambulance met het hele gezin en een vriendin van Kiki naar de pyjamaparty van Chantal (Janzen, red.) in het Ziggo Dome geweest. We hebben genoten van een geweldige show."

Ook Fleur Loenen heeft moeilijke tijden achter de rug. Zij werd in het gezin geconfronteerd met die vreselijke ziekte. "Mijn vader had teelbalkanker. Hij is in juni geopereerd. Gelukkig ging het al snel weer beter met hem." Enkele weken nadat haar vader Ruud een geslaagde operatie had ondergaan, werd bij haar oudere broer Teun een tumor in de rug geconstateerd. "Hij had al lang last van zijn rug. In augustus is hij geopereerd in het MUMC in Maastricht. De operatie duurde maar liefst negen uur. Het gaat nu goed met hem." Daarmee was de koek niet op voor het gezin uit Leunen. Anderhalve maand na zijn behandeling keerde bij haar vader de ziekte terug. Hij zit nu in het laatste traject van een nieuwe chemokuur. "Het is een heftige tijd ja", beseft ze nu. "Ik moest ook mijn aandacht vestigen op school. Ik zit nu in het eindexamenjaar. Het was niet makkelijk. Gelukkig gaat het de goede kant op."

Radio Raayland

De persoonlijke verhalen van beide leerlingen zijn voor het Raayland College reden te meer om zich in te zetten voor KiKa. "Het is voor ons een duidelijk verhaal", legt Michiels uit. "Het goede doel heeft een directe binding met de school. Iedereen die een steentje bijdraagt weet waar hij of zij het voor doet. Net als vorig jaar wordt de actie schoolbreed gedragen." Yvonne Morsman vult aan: "Iedereen doet mee. De kinderen die spulletjes maken en verkopen, docenten die in hun les meewerken aan activiteiten. En tijdens de dag zelf bezig zijn om alles te begeleiden." Evenals vorig jaar is volgende week Kerstradioraayland actief. Iedereen kan vier dagen verzoeknummers indienen, tegen betaling uiteraard. Daarnaast is er de grote actiedag op vrijdag 20 december. De afsluiter die veel geld in het laatje moet brengen. Van 09.00 tot 11.15 uur is de kerstmarkt in de aula en verder tal van activiteiten, van een obstacle run en bowlingclinic tot en met voetbal- en volleybaltoernooien.