Voor april 2020 hoopt Venray Pfas in kaart te hebben


VENRAY | Uiterlijk in april hoopt de gemeente in kaart te hebben hoe het met de Pfas-verontreiniging in Venray is gesteld. Vanaf dat moment kan er dan weer grond worden verplaatst, mocht de verontreiniging onder de nieuwe, hoger vastgestelde norm zitten.

Daar heeft het college alle vertrouwen in, zo blijkt uit antwoorden op vragen van de VVD. De oppositiepartij wilde bij monde van fractieleider Harrie van Oosterhout weten hoe het college de Pfas-crisis te lijf gaat en wat daarvoor al is ondernomen. Op dit moment liggen bouwprojecten stil of kunnen niet beginnen omdat grond niet mag worden verplaats vanwege vermeende verontreiniging van Pfas. Dat is een verzamelnaam voor een grote groep van voornamelijk chemische verbindingen, waarvan een deel in het milieu wordt aangetroffen. In het ergste geval moet vervuilde grond naar een verbrandingsoven worden afgevoerd.

In regionaal verband (Noord- en Midden-Limburg) wordt door de werkgroep Pfas bekeken hoe de bodemkwaliteitskaart met het oog op Pfas moet worden uitgebreid. Momenteel wordt een boorplan opgesteld voor bodemmonsters. Dat moet de data opleveren om de bodemkwaliteitkaart met Pfas-gegevens uit te breiden.

Het college antwoordt de VVD dat de Pfas-verontreinigingen naar verwachting onder de norm zullen zitten. Dat baseren B en W op eerdere Pfas-metingen. De meeste resultaten ervan lagen onder de oude norm.